Støre frykter flere dager med krig i Gaza

- Vi må få en stans i krigshandlingene, og så ta det andre etter hvert, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Til høyre: En palestinsk bestefar søker tilflukt på en skole i Gaza sammen med sitt barnebarn. Foto Scanpix / Reuters.
- Vi må få en stans i krigshandlingene, og så ta det andre etter hvert, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. Til høyre: En palestinsk bestefar søker tilflukt på en skole i Gaza sammen med sitt barnebarn. Foto Scanpix / Reuters.

<pUtenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) frykter at krigen i Gaza kan rase kanskje en uke til, men håper at krigshandlingene tross alt går mot slutten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

New York/Oslo (NTB): I FN arbeides det intenst for å få til en våpenhvile.

- Det absolutt viktigste nå er å få slutt på kamphandlingene gjennom en våpenhvileavtale som alle parter er med på, og som virker på bakken. Dersom en avtale skal inneholde alle elementer for fred, går det for lang tid. Vi må få en stans i krigshandlingene, og så ta det andre etter hvert, sier Gahr Støre til NRK.

Utenriksministeren er i New York som leder av giverlandsgruppen for det palestinske folk. Det var i den egenskap han holdt innlegg i Sikkerhetsrådet natt til onsdag.

Norge beredt

- Vi merker et press på Norge om at vi må være beredt til å aksjonere når krigen stanser. Og det vil vi, sammen med andre giverland. Det er store menneskelige lidelser og omfattende materielle ødeleggelser som krever innsats fra mange, sier Gahr Støre.

Han legger til at Norge har et stort kontaktnett i Midtøsten og at det nå skal brukes til fulle.

- Men jeg tror dessverre at det ennå er langt fram til en våpenhvile. Det kan gå flere dager, kanskje en uke. Det er uenighet i FN om hvor omfattende og vanntett en våpenhvileavtale skal være for å bli satt ut i livet. Norge mener at ikke absolutt alt må være må inkludert fra første dag, og at det overordnede er å få stans i krigføringen, sier utenriksministeren.

Egypt nøkkelland

Gahr Støre finner en viss trøst i at tunge diplomatiske krefter nå er i sving, særlig at Egypt engasjerer seg for fullt.

- Men Hamas er ingen part i FN. Det er Egypt som skal snakke for Hamas, og dette er vanskelig. Men den som tror på en våpenhvile uten at alle parter er med, gjør opp regning uten vert, sier han.

Norge mener at en varig våpenhvileavtale ikke bare må gjenopprette situasjonen slik den var før krigen brøt ut, men etter hvert håndtere vanskelige spørsmål som grensepasseringer, våpensmugling og overvåking av selve avtalen.

Blir stående

Utenriksministeren er redd for at Israel vil bli stående i Gaza i lang tid framover, selv etter at krigshandlingene har stilnet.

- Denne krigen kan ikke skåne sivilbefolkningen. Den utkjempes ikke slik man gjorde før, da to lands styrker angrep hverandre i åpent lende. Her er det krig i tett befolkede områder, der folk bor, og der det er umulig å rømme vekk. Jeg slutter meg til beskrivelsen av dette som helvete på jord, sier utenriksministeren.

Personvernpolicy