Russland stengte gasstrømmen til Europa

En mann bærer med seg ved nær Isaccea i Romania, som er et av landene som er hardt rammet av gasskonflikten mellom Russland og Ukraina. Foto: Reuters-Scanpix.
En mann bærer med seg ved nær Isaccea i Romania, som er et av landene som er hardt rammet av gasskonflikten mellom Russland og Ukraina. Foto: Reuters-Scanpix.

<pRussland har stanset alle gassleveransene til Ukraina, og gasskrisen er dermed ytterligere tilspisset. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moskva (NTB-AFP-Ritzaus): Torsdag gjør partene et nytt forsøk på å komme til enighet.

Kuttene i gassleveransen har allerede rammet private hjem og industrier hardt i store deler av Europa.

Russland og Ukraina, som legger skylden på hverandre for problemene, har imidlertid gått med på at EU sender kontrollører til Ukraina torsdag for å sjekke hvorfor russisk gass ikke når fram til en lang rekke EU-land.

Både russiske og ukrainske gassrepresentanter reiser dessuten til Brussel torsdag for krisesamtaler der med EU som mekler.

Observatører

- Vi har fått forsikringer fra begge parter om at de er rede til å motta internasjonale observatører, kunngjorde EU-kommisjonens president José Manuel Barroso etter et møte med det tsjekkiske EU-formannskapet i Praha.

Russland skal være parat til å gjenoppta gassleveransene til Europa så snart EU-observatørene er på plass ved den russisk-ukrainske grensen, ifølge EU-formannen Mirek Topolanek.

Topolanek, som også er Tsjekkias statsminister, betegner torsdag som en nøkkeldag.

- Vi kan få en løsning på problemet torsdag. Hvis vi blir enige, så er det ikke noe som forhindrer at forsyningene til Europa umiddelbart kan tas opp igjen, mener en optimistisk Topolanek.

Harde anklager

Russland anklager Ukraina for å stjele russisk gass som er ment for det europeiske markedet. Ukrainske myndigheter sier de har betalt det de skylder og mener Russland har ansvaret for krisen.

Russlands president Dmitrij Medvedev skal onsdag kveld ha sagt til sin ukrainske motpart at gassleveransene til Kiev blir gjenopptatt når begge parter har undertegnet en ny kontrakt som følger europeiske markedspriser.

Medvedev og Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko snakket sammen på telefon onsdag kveld, ifølge russiske nyhetsbyråer.

Europeisk markedspris ligger langt høyere enn det Ukraina til nå har betalt for russisk gass.

- Uakseptabelt

Barroso understreker at situasjonen er uakseptabel for EU og at konflikten truer med å skade ryktet til både Russland og Ukraina som pålitelige forretningspartnere.

Han sa også at striden kan gå ut over Ukrainas ambisjoner om en dag å bli med i EU.

- Hvis Ukraina ønsker å stå nærmere EU, burde ikke landet hindre at gass kommer til EU.

Politikk i bunnen

EU har så langt kalt gasstriden mellom Ukraina og Russland for en kommersiell disputt om pris og betaling, men Topolanek innrømmet onsdag at han mener det ligger politikk i bunnen ettersom de involverte selskapene begge er statseide.

- Hva de enn gjør, gjør de med politisk innflytelse, konstaterte han.

Det var Russlands statsminister Vladimir Putin som onsdag beordret den statlige gassgiganten Gazprom til å stanse leveransene av gass til Ukraina.Russland forsyner EU med en firedel av naturgassen som Unionen bruker, og 80 prosent av gassleveransene kommer via Ukraina.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Stephen Hadley mener Russland manipulerer nabolandenes tilgang til energi.

Han advarte onsdag om at en slik handling vil kunne true Moskvas håp om innflytelse på verdensscenen.

Personvernpolicy