Europeisk sprengkulde krever menneskeliv

Snømenn erstattet onsdag cafégjestene i havna i Marseille etter at det kom nesten 20 centimeter snø gjennom natten. Foto: Scanpix/Reuters.
Snømenn erstattet onsdag cafégjestene i havna i Marseille etter at det kom nesten 20 centimeter snø gjennom natten. Foto: Scanpix/Reuters.

<pDen ekstreme januarkulden i Europa byr på trafikkaos og skiføre langs Middelhavet, men krever også stadig flere menneskeliv. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brussel (NTB-Trygve Mellvang-Berg): Minst 12 personer er frosset i hjel, ti av dem i Polen.

Blant de døde er flere husløse, men også ifølge polsk politi en 51 år gammel mann som ble funnet død bare få skritt fra sitt hjem i byen Eligiow.

Natt til onsdag var vinterens hittil kaldeste over store deler av det europeiske kontinentet. I Polen krøp gradestokken ned mot 25 minusgrader, mens det i Tyskland ble registrert enda kaldere vær.

Livsfarlig

Kulden er livsfarlig for mennesker som havner i situasjoner hvor de ikke kan ta vare på seg selv.I Belgia, hvor nattetemperaturene sør i landet ble notert ned mot 22 minusgrader, krevde kulden sitt første liv onsdag.

En skoleklasse oppdaget en mann i begynnelsen av 30-årene som var frosset i hjel i en park i universitetsbyen Louvain, med en spritflaske ved sin side.

- Det er ikke snakk om en husløs, sier en talsmann for politiet i byen.

I Milano ble en forretningsmann, som sto ute på en balkong, drept da taket over ham raste sammen på grunn av tung snø. En annen mann ble funnet frosset i hjel i sitt hjem i byen Zagarolo, øst for Roma.

Kulden bidro til å lamme deler av togtrafikken til EU-hovedstaden Brussel, ettersom flere lokomotiver ikke kunne brukes i det uvant kalde været.

Skiføre ved Middelhavet

I Nord-Italia måtte Milanos to flyplasser Malpensa og Linate holde stengt i mange timer onsdag på grunn av et kraftig snøfall. Det samme skjedde i den vanligvis solfylte middelhavsbyen Marseille, hvor det var lettere å komme seg fram med ski enn kollektivtransport langs kysten.

På motorveiene rundt byen, som er Frankrikes nest største, var det hyppige trafikkuhell og et stort antall fastkjørte biler som følge av snøfallet og glatte veier.

Den franske togstoltheten TGV rapporterte på sin side om betydelige forsinkelser på grunn av snøværet.

I hovedstaden Paris, hvor kuldegradene også er mange, har Charles de Gaulle-flyplassen hatt store problemer med trafikkavviklingen. Det har fått franske myndigheter til å sette i gang en gransking av hvorfor landets største flyplass ikke takler vinterværet bedre.

Også så langt sør som i Roma merker man kaldværet, og byens dyrehage rapporterte onsdag at dens primater er satt på en spesielt kaloririk diett av havregrøt, croissanter og kaker for å holde varmen.

Håper på skøyteløpMen ikke alle klager over det uvanlige vinterværet. For skolebarn i mange europeiske byer betyr kaldværet stengte skoler og ekstra ferie.

I Nederland er skøyteentusiaster godt fornøyd med de bitende minusgradene, som får landets mange kanaler til å fryse og tillate lange turer med skøyter på beina.

Enkelte håper nå at kulda varer lenge nok til at man får arrangert et tradisjonsrikt skøyteløp mellom elleve byer nord i landet som ikke har blitt arrangert siden 1997, og bare 15 ganger siden 1909.

Så langt viser værvarslene at kulden vil holde seg i flere dager, men på arrangørenes nettside helles det kaldt vann i blodet på de håpefulle skøyteløperne.

For å få til løpet må man ha to uker til med kontinuerlige minusgrader og minst 15 centimeter med is.

- Dessverre ser det ikke ut til å skulle skje, skriver arrangørene.

Personvernpolicy