Våpenhvilen kan la vente på seg

Ei lita palestinsk jente som sammen med sin familie måtte flykte fra sitt hus, ser ut gjennom en av FN-skolene i Jabalya nord på Gazastripen. Foto: Reuters-Scanpix.
Ei lita palestinsk jente som sammen med sin familie måtte flykte fra sitt hus, ser ut gjennom en av FN-skolene i Jabalya nord på Gazastripen. Foto: Reuters-Scanpix.

<pInnbyggerne i Gaza løp ut i gatene for å skaffe seg forsyninger da Israel ga dem tre timers pause i bombardementet. Ingen tegn til snarlig gjennombrudd i forhandlingen om våpenhvile.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gaza by (NTB-AP-Reuters): Biler og mennesker fylte plutselig gatene igjen da Israel stanset bombingen onsdag ettermiddag slik at nødhjelpsforsyninger skulle få komme inn i det beleirede området.

Køene hopet seg opp utenfor bakerier og kolonialbutikker, som åpnet for første gang siden Israel sendte sine bakkestyrker inn på Gazastripen lørdag. Andre løp av gårde til sykehusene for å besøke sine kjære - eller lete etter savnede.

- Tre timer er ikke nok. Vi har ikke vann, vi har ikke elektrisitet, vi har ikke mat. Jeg frykter at Israel vil gå til en massiv invasjon av alle våre nabolag etter denne korte pausen, uttalte 45 år gamle Mohammad Azzan.

ABCTV: - Angrip vesten

Nye kamper

Israel har åpnet for å daglige bombepauser mellom kl. 13 og 16 slik at nødhjelp kan komme fram til Gazastripens nødstedte 1,5 millioner innbyggere. FN organisasjonen UNRWA ber imidlertid om en full våpenhvile, og understreket at tre timer lange rolige perioder ikke er nok.

- Dagen i dag er bedre enn gårsdagen, men vi har bare tre timer. Det betyr at vi har 21 timer med terror. Jeg ønsker meg en 24 timers våpenhvile, sa UNWRA-leder John Ging.

 En israelsk mor beskytter barna sine under et rakettangrep mot Kfar Aza på israelsk side av Gaza-stripen. Foto: AFP / Scanpix. En israelsk mor beskytter barna sine under et rakettangrep mot Kfar Aza på israelsk side av Gaza-stripen. Foto: AFP / Scanpix.

Kort tid etter at pausen var over, startet kampene igjen. Nesten umiddelbart kom meldingen om at to palestinere var drept i et flyangrep mot distriktet Zeitun i Gaza by.

Palestinere skjøt samtidig raketter fra Gazastripen mot Israel. To raketter landet nær den israelske byen Beersheva, men ingen personer ble skadd.

Forvirring

Frankrikes president Nicolas Sarkozy sa onsdag at Israel og den palestinske selvstyremyndigheten hadde akseptert en fransk-egyptisk plan for våpenhvile på Gazastripen.

Dette skapte forvirring, og senere presiserte Sarkozys kontor at presidenten bare hadde ønsket velkommen partenes positive reaksjon på planen.

- Samtalene med Egypt om våpenhvileplanen pågår fortsatt. Vi ønsker det fransk-egyptiske initiativet velkomment og ønsker at det skal lykkes, sier Mark Regev, talsmann for Israels statsminister Ehud Olmert.

- Men ro i sør forutsetter en total stans i fiendtlig ild fra Gazastripen og en effektiv våpenembargo mot Hamas, understreker han.

Palestinere fyller kanner med vann under våpenhvilen onsdag. Foto: Reuters-ScanpixPalestinere fyller kanner med vann under våpenhvilen onsdag. Foto: Reuters-Scanpix

En talsmann for Hamas på Gazastripen sa også i en kommentar til Sarkozys utspill at samtalene om våpenhvilen fortsatte i Egypt.

USA gir sin støtte til arbeidet med våpenhvilen.

- Det er påtrengende å få i stand en form for våpenhvile, sa talskvinne for Det hvite hus, Dana Perino. Men hun la til at Hamas først må stanse rakettangrepene mot Israel.

Stanse smugling

Egypts forslag går ut på først å få i stand en tidsbegrenset våpenhvile som sikrer nødhjelp til palestinerne. Deretter skal man diskutere hvordan man kan hindre våpensmugling inn til de militante gruppene og samtidig åpne landområdet som har vært under blokade i halvannet år.

En internasjonal fredsstyrke kan bli et resultat av prosessen. Styrken skal overvåke grensen mot Egypt, der rundt 200 tunneler har gjort det mulig å smugle våpen, ved siden av dagligvarer som Gaza-befolkningen ellers ikke har hatt tilgang til under blokaden.

Men Israel skal være negativ til at en våpenhvile skal begynne før partene er enige om en hel våpenhvileplan, slik Egypt forutsetter.

Før pausen i kamphandlingene onsdag bombet Israel 40 mål på Gazastripen, og tolv palestinere ble drept i kamphandlinger. En palestinsk rakett traff den israelske byen Ashkelon onsdag, men ingen ble skadd.

Legepersonell i Gaza opplyser at rundt 690 palestinere er drept i konflikten.

Ifølge FN er omkring halvparten av disse kvinner og barn. Antallet sivile, drepte menn er ukjent. 2.950 palestinere er såret. På israelsk side er sju soldater drept og 83 såret, flere av disse skal ha blitt rammet av ild fra andre israelske soldater.

Personvernpolicy