Full forvirring om våpenhvile

Israelske soldater i bakgrunnen. Foto: AP/Scanpix.
Israelske soldater i bakgrunnen. Foto: AP/Scanpix.

<p– Israel og den palestinske selvstyremyndigheten godtar avtale, melder det franske utenriksministeriet. – Forhandlingene fortsetter, sier Israel. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Israel og den palestinske selvstyremyndigheten har akseptert en fransk-egyptisk plan for våpenhvile, sier Nicolas Sarkozy.

- Presidenten er glad for at Israel og De palestinske selvstyremyndighetene har akseptert planen som ble presentert i går kveld i Sharm el-Sheik av den egyptiske presidenten Hosni Mubarak, heter det i pressemeldingen.

Israel hevder imidlertid at samtalene fortsetter.

- Opplysningene i internasjonale medier er upresise. Det pågår fremdeles samtaler, men vi ser positivt på dialogen mellom våre folk, egypterne og franske myndigheter, sier Yigal Palmor, talsmann i det israelske utenriksdepartementet til ABC Nyheter.

Også Hamas skal fortsatt diskutere den fransk-egyptisk planen.

ABCTV: – Angrip vesten

Skal stoppe smugling

Ifølge den israelske avisa Jerusalem Post har forslaget vært til vurdering av det israelske sikkerhetskabinettet i fire timer onsdag.

Et hovedpunkt i avtalen er etableringen av en internasjonal mekanisme for å få slutt på våpensmuglingen inn i Gaza.

Israel har vært under knallhard press fra det internasjonale samfunnet, særlig etter at en skole ble truffet i et israelsk angrep. 43 ble drept i angrepet mot en bygning som FN hadde erklært som trygg.

Fem israelere drept tirsdag

Før møtet onsdag hadde israelske soldater kjempet de verste kampene så langt i «Operation Cast Lead».

Fem israelske soldater ble drept. Ifølge Jerusalem Post ble det diskutert om de skulle intensiverer konflikten og sende store styrker inn i Sør-Gaza, eller om de skulle få istand en våpenhvile med Hamas i Gaza.

Tirsdag kveld fikk også den fransk-egyptiske planen støtte fra USAs utenriksminister Condoleeza Rice.

Israels statsminister Ehud Olmert har ikke kommentert våpenhvilen ennå, men har tidligere sagt at sikkerhetsgarantier er en forutsetning for for å legge ned våpnene.

- Operasjonen vil bli stoppet når betingelsene som er nødvendige for Israels sikkerhet er møtt. For det første må alle terroristoperasjoner mot oss stoppe, sa Olmert.

Personvernpolicy