Stress før unnfangelse kan gi for tidlig fødsel

FØR GRAVIDITETEN: Sorg og stress som en kvinne opplever kan få konsekvenser for et barn som enda ikke er unnfanget. (Illuastrasjonsfoto: Colourbox.com)
FØR GRAVIDITETEN: Sorg og stress som en kvinne opplever kan få konsekvenser for et barn som enda ikke er unnfanget. (Illuastrasjonsfoto: Colourbox.com)

<pKraftig stress eller sorg selv lenge før unnfangelsen, kan føre til for tidlig fødsel. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny forskning viser at også påkjenninger før en graviditet kan være skadelig for det ufødte barnet, skriver Dagens Medisin.

Sterkt stress eller sorg hos en kvinne kan føre til for tidlig fødsel, selv om unnfangelsen skjer opptil seks måneder etter opplevelsen, viser en omfattende studie av danske kvinners graviditeter og fødsler.

Ifølge forskerne er årsaken sannsynligvis den effekten stresshormonene har på livmoren. Men et økt forbruk av tobakk og alkohol under den stressede perioden kan også spille en rolle.

Alvorlig sykdom og død

Forskerne så på sammenheng mellom dødsfall eller alvorlig sykdom i mors nære familie og for tidlig fødsel.

Størst utslag gjør død eller alvorlig sykdom blant kvinnens eldre barn. Det øker risikoen for fødsel før 33. uke med 59 prosent, og fødsel før 37. uke med 23 prosent.

Men også dødsfall og sykdom hos partner eller foreldre øker risikoen for fødsel før 37. uke med 16. prosent.

Funnene overrasker jordmor Kirsti Buaas ved St. Olavs hospital:

– En mulig årsak kan være at kvinners psykiske forsvar faller under en graviditet. Vi ser ofte at vanskelige ting man har opplevd tidligere, kommer tilbake, sier hun til Dagens Medisin.

Buaas legger til at dette spesielt gjelder i andre trimester.

Den danske studien, som tok for seg 1,35 millioner danske kvinner som var gravide og fødte i årene fra 1979 til 2002, er publisert i tidsskriftet Human Reproduction.

Personvernpolicy