- Usikkert når vi kan dra

Lege Erik Fosse utenfor Shifa-sykehuset i Gaza. Foto Norwac 2009 / SCANPIX
Lege Erik Fosse utenfor Shifa-sykehuset i Gaza. Foto Norwac 2009 / SCANPIX

<pDe to norske legene på Gaza er slitne, men sier det er vanskelig å forlate den hardt rammede befolkningen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vet ikke riktig når, men nå kommer det inn andre helsearbeidere så det er mulig vi får dratt snart, sier Erik Fosse til ABC Nyheter i et telefonintervju onsdag formiddag.

Sammen med sin kollega Mads Gilbert har han siden nyttårsaften jobbet ved al-Shifa-sykehuset på Gazastripen. De to er leger og Palestina-aktivister, og jobber gjennom den norske bistandsorganisasjonen Norwac. Norwac får støtte blant annet fra norske myndigheter.

- Vi har det bra, men folk her er ganske lei seg nå. I går hadde vi den verste dagen siden dette startet, med 200 pasienter på sykehuset. De bombet jo en skole der folk hadde søkt tilflukt, så det var veldig store skader, særlig blant barn. Omkring 900 barn er drept eller skadet, sier Fosse.

De nøyaktige tapstallene blant sivile og barn er vanskelig å fastslå i den rådende situasjonen. Ingen journalister har sluppet inn på Gazastripen etter at de israelske angrepene begynte, og det pågår fremdeles kamper. Siden angrepene begynte 27. desember er minst 680 palestinere drept, av disse er 215 barn. Og mer enn 2950 er såret, melder nyhetsbyrået AFP som tar utgangspunkt i opplysninger fra redningspersonell på Gaza.

- Veldig slitne

- De lokalt ansatte er selvsagt veldig lei seg eller slitne. Det er fryktelig slitsomt å få inn denne typen skader hele tiden. Det er alltid fem nye som må opereres … Det er helt meningsløst. Vi behandler hundrevis av ofre hver eneste dag, sier Fosse.

- Barn som vokser opp her har liten mulighet både til å få utdannelse å jobber. Når de i tillegg mister armer og bein bidrar det til å ødelegge fremtidsutstikter som allerede er ganske dårlige.

- Bare få kilometer unna har de skyhøyt mye bedre levestandard.

Minst 42 mistet livet da Israel angrep en FN-skole på Gazastripen tirsdag. Foto: Scanpix/AFP.Minst 42 mistet livet da Israel angrep en FN-skole på Gazastripen tirsdag. Foto: Scanpix/AFP.

På grunn av sikkerhetssituasjonen i området og den store arbeidsmengden på sykehuset har de to norske legene i liten grad kunnet bevege seg utenfor sykehuset.

- Vi har bare så vidt vært på gaten utenfor her. Nå er det matkø, folk har ikke hatt elektrisitet på en uke og sykehus går på generatorer, sier Fosse.

Frykter strømstans

Israel sier målet med angrepene er å stanse rakettoppskytningene militante aktivister har gjort fra Gazastripen mot Sør-Israel, men også sivile har blitt drept og såret under kampene på det lille territoriet.

- Jeg snakket med direktøren på sykehuset i går og han sa han hadde drivstoff for to dager til. Jeg vet ikke om det vil være mulig å få inn mer drivstoff med det første. På et eller annet tidspunkt tar det slutt, og da vil det bli ytterligere tragiske tilstander. Vi er avhengige av store mengder elektrisk kraft for jobben vi gjør her, sier Fosse.

- I dag har de igjen bombet et boligområde, så det strømmer fortsatt inn folk hele tiden.

Usikker avreise

Røyk etter et israelsk anslag på Gaza onsdag. Foto: Scanpix/AP.Røyk etter et israelsk anslag på Gaza onsdag. Foto: Scanpix/AP.

Kommunikasjonsmulighetene med de to legene på Gazastripen er begrenset, selv om de gjør mye for å holde norsk og internasjonal presse oppdatert om situasjonen. Derfor har det også vært litt ulike meldinger om når, og om, de to vil ha mulighet til å reise allerede denne uken.

- Jeg vet ikke noe om avreisetidspunkt, sier Erik Fosse.

- Ønsker dere å reise?
- Det er fryktelig vanskelig å forlate disse menneskene, men både jeg og Mads begynner å bli ganske slitne. Det er hardt nok å være lege i denne situasjonen, men vi er i tillegg pressebyrå for hele verden, sier han.

- Det eneste som vil hjelpe er at de slutter med disse greiene.

Tidligere onsdag ble det meldt at John Eivind Jensen, som koordinerer Norwac-arbeidet i Gaza fra Egypt, opplyste at de norske legene «er utslitt og vil bli avløst av en ny gruppe.»

Nytt team inn

Etter planen skal et nytt legeteam inn, bestående av en norsk ortoped og en anestesisykepleier, samt en belgisk lege. Anestesisykepleieren skal koordinere arbeidet, mens de andre skal operere og behandle skadde.

En rekke helsearbeidere er nå i Egypt og venter på å komme inn i Gaza.
Den norske ortopeden som skal reise til Gaza heter Johannes Brattebø, opplyser Norwac overfor ABC Nyheter.

Han vil forsøke å komme seg til sykehuset Gilbert og Fosse har arbeidet ved (Shifa-sykehuset), og var onsdag formiddag på vei til Egypt.

Gilbert og Fosse var tidlig i konflikten de eneste vestlige legene på Gazastripen. De to har i tillegg til å drive akuttmedisin nærmest døgnet rundt også hatt løpende kontakt med en rekke ulike medier.

Her kan du lese ABC Nyheters intervju med Mads Gilbert fra dag 6 i konflikten: - Hold henne varm

Personvernpolicy