De norske legene reiser fra Gaza

Legene Erik Fosse og Mads Gilbert (bilde) reiser fra Gaza. Foto: Scanpix
Legene Erik Fosse og Mads Gilbert (bilde) reiser fra Gaza. Foto: Scanpix

<pDe to norske legene Erik Fosse og Mads Gilbert skal reise fra Gaza.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Legene er utslitt og vil bli avløst av en ny gruppe, sier John Eivind Jensen i hjelpeorganisasjonen Norwac til NRK.

Ifølge Jensen vil Fosse og Gilbert etter planen trolig dra fra Gaza til Egypt torsdag, og de vil reise via grenseovergangen ved Rafah. Legene selv er usikre på hvor lenge oppholdet vil vare. Mads Gilbert sier til NRK at en utreise krever israelske sikkerhetsgarantier, og det er uvisst hvor lang tid det vil ta før disse er på plass. Det er lite sannsynlig at de vil være klare allerede torsdag, mener han.

Etter planen skal et nytt legeteam inn, bestående av en norsk ortoped og en anestesisykepleier, samt en belgisk lege. Anestesisykepleieren skal koordinere arbeidet, mens de andre skal operere og behandle skadde.

En rekke helsearbeidere er til stede i Egypt og venter på å komme inn i Gaza. Hjelpearbeidere fra blant annet Qatar, Tyrkia, Kuwait og Saudi-Arabia venter på å komme inn i området, opplyser Jensen.

Den norske ortopeden som skal reise til Gaza heter Johannes Brattebø, opplyser Norwac overfor ABC Nyheter.

Han vil forsøke å komme seg til sykehuset Gilbert og Fosse har arbeidet ved (Shifa-sykehuset), og var onsdag formiddag på vei til Egypt.

- Jeg har aldri vært i en krigssone før, og vet ikke mer om hva jeg går til enn det jeg har sett og lest i norske medier og hørt fra Gilbert og Fosse, sier Brattebø til Avisa Hordaland.

Ifølge avisen skal Brattebø etter planen arbeide i Gaza i fjorten dager.

Erik Fosse reiser fra Gaza. Foto: ScanpixErik Fosse reiser fra Gaza. Foto: Scanpix

Gilbert og Fosse var tidlig i konflikten de eneste vestlige legene på Gazastripen. De to har i tillegg til å drive akuttmedisin nærmest døgnet rundt også hatt løpende kontakt med en rekke ulike medier.

Her kan du lese ABC Nyheters intervju med Mads Gilbert fra dag 6 i konflikten: - Hold henne varm

Personvernpolicy