Advarer mot det skumle i markedet

Ikke fundamentalist: - Det er lett å bli blendet av markedet, sa Jens Stoltenberg til næringslivstoppene på NHO-konferansen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
Ikke fundamentalist: - Det er lett å bli blendet av markedet, sa Jens Stoltenberg til næringslivstoppene på NHO-konferansen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix

<p NHO ba Jens Stoltenberg om mer konkurranse. Og fikk vite at markedet ikke kan styre markedet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg erklærte seg onsdag morgen som en varm tilhenger av markedet. Det skjedde på årskonferansen til Næringslivets Hovedorganisasjon NHO, der NHO-president Paul-Christian Rieber ba om mer konkurranse for å stimulere næringslivet.

Men Stoltenberg ga også den store forsamlingen av næringslivstopper, politikere og byråkrater forsamlet i det nye operabygget i Oslo, klare formaninger om at markedet har sine svakheter:

Kjedeligere, tristere uten marked

- Uten markedet ville vi hatt et kjedeligere, tristere og fattigere samfunn. Men det er lett å bli blendet av markedet og bli markedsfundamentalist. Å tro at markedet har svaret på alle problemer, sa Stoltenberg og listet opp tre kjente svakheter:

Svakhet nr 1.

- Den første store svakheten ved markedet er at det ikke kjenner begrepet rettferdighet. Markedet har lett for å gjenskape og forsterke ulikhet, starter han og beskriver:

- Det er lettere å tjene en million hvis du har den første millionen.

- Derfor skal vi ha fagforeninger, en sterk offentlig sektor og et skattesystem, slo Stoltenberg fast.

Svakhet nr. 2

- Den neste velkjente svakheten ved markedet, er at det ikke håndterer miljøet. Det kan være bedriftsøkonomisk lønnsomt å forurense. Men samfunnsmessig ulønnsomt, sa Stoltenberg.

Svakhet nr. 3

- Det tredje er å skaffe til veie mange goder som samfunnet trenger, men som ingen vil betale for, framholdt foredragsholderen.

Eksemplet hans var fyrlykter. Alle skip trenger dem, men ingen vil betale for dem, avrundet statsministeren sin oppsummering av markedets kjente svakheter – før han slo til med en ny erkjennelse.

- Det skumle problemet

- Ikke bare har markedet problemer med å håndtere de kjente svakhetene:

- Det vi nå ser, er at markedet har problemer med å håndtere markedet!

- Det skumle er at du får store konjunktursvingninger, bobler som sprekker. Etter de ansvarlige og kloke investorene kommer spekulantene. Og det økonomiske tilbakeslaget kommer, framholder Stoltenberg.

Men hva gjør han?

26. januar legger regjeringen hans fram sin nye krisepakke. NHO-presidenten ba om å få signaler om prinsippene for denne. Dette er svaret han fikk:

- Vi vil bruke vesentlig mer av oljeinntektene i 2009 enn den forventede avkastningen av oljefondet på 4 prosent over tid, varsler Stoltenberg.

Hvorfor regjeringen nå kan overskride grensen for denne såkalte handlingsregelen?

- Vi kan bruke mer penger i dårlige tider fordi vi har holdt igjen i gode tider, sier statsministeren.

Kjappe, midlertidige tiltak

Betydelige beløp skal sikre arbeidsplasser. Men disse tiltakene må være midlertidige.

- Disse tiltakene skal være raske. Noe det raskeste vi har, er å satse på bygg og anlegg. Pusse opp skoler og bedre veier, sa Stoltenberg, og gikk langt i å styrke inntrykket av at den rødgrønne regjeringen også bereder grunnen for skattelettelser:

- Vi skal også vurdere tiltak på skattesiden. Hvis de treffer godt og sikrer arbeidsplassene. Alle kan ikke pusse opp skoler og bygge veier. Andre må også få en stimulans.

Personvernpolicy