Feirer 30-årsdagen for Røde Khmers fall

Onsdag var det på dagen 30 år siden vietnamesiske styrker inntok Phnom Penh og styrtet Pol Pots Røde Khmer-regime. Foto: Scanpix
Onsdag var det på dagen 30 år siden vietnamesiske styrker inntok Phnom Penh og styrtet Pol Pots Røde Khmer-regime. Foto: Scanpix

<pTitusener av kambodsjanere feiret onsdag 30-årsdagen for avviklingen av det brutale regimet til Røde Khmer. Enkelte stiller seg imidlertid kritiske til feiringen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røde Khmer
* Et maoistisk regime som styrte Kambodsja fra 1975 til 1979.
* Grunnlagt og ledet av Pol Pot, som døde i 1998.
* Forkastet all religion, skolevesen og pengeøkonomi i et forsøk på å skape et utopisk jordbrukssamfunn.
* Et brutalt regime som ikke tålte noen opposisjon.
* Over én million mennesker antas å ha dødd på grunn av sult eller overarbeid. Andre ble henrettet.
(Kilde: BBC) (©NTB)

Om lag 40.000 mennesker samlet seg på en arena for å delta i en detaljert seremoni iscenesatt av det mektige regjeringspartiet i Kambodsja.

Onsdag var det på dagen 30 år siden vietnamesiske styrker inntok Phnom Penh og styrtet Pol Pots Røde Khmer-regime.

Takket Vietnam

Statsminister Hun Sen og andre medlemmer av det regjerende Kambodsjas folkeparti (CPP) applauderte en parade av dansere og orkestre som var satt sammen for anledningen.

– Seieren 7. januar reddet fedrelandet og folket i Kambodsja i siste liten, sa president i CPP, Chea Sim, i en tale til de frammøtte.

Chea sa at årsdagen markerer slutten på et mørkt kapittel i Kambodsjas historie og benyttet samtidig anledningen til å takke Vietnam for å ha reddet landet.

CPP har styrt Kambodsja siden partiet ble satt til å styre av de vietnamesiske styrkene i 1979.

Én million døde

Røde Khmer kom til makten i Kambodsja i 1975 og blir holdt ansvarlig for drapet på minst én million mennesker. Mange bukket under på grunn av tvangsarbeid eller sultet i hjel, mens andre ble regelrett henrettet.

Chea Sim nevnte imidlertid ikke de FN-støttede krigsforbryterrettssakene mot tidligere Røde Khmer-ledere som er planlagt å starte i løpet av få måneder.

Fra høyre: Statsminister Hun Sen sammen med parti-toppene Simg og Samrin. Foto: ScanpixFra høyre: Statsminister Hun Sen sammen med parti-toppene Simg og Samrin. Foto: Scanpix

Røde Khmers overhode, Pol Pot, døde i 1998, men en rekke andre ledere er blitt pågrepet og skal stilles for retten.

Får kritikk

Menneskerettighetsgrupper og enkelte opposisjonspolitikere har beskyldt regjeringen for å forsøke å avspore rettssakene.

Tidligere Røde Khmer-medlemmer innehar i dag høye stillinger i det kambodsjanske byråkratiet, og kritikere hevder at regjeringen frykter at ugjerninger begått av nåværende CPP-medlemmer kan bli avdekket.

Andre kambodsjanere er kritiske til at 7. januar er valgt som markeringsdato, fordi de mener dagen representerer maktovertakelsen til et undertrykkende vietnamesisk regime, snarere enn en frigjøringsdag.

Tirsdag kalte statsminister Hun Sen folk som avsto fra feiringen for «dyr». (©NTB)

Personvernpolicy