Ber om mer penger til krig

USAs forsvarsminister Robert Gates. Foto: Scanpix
USAs forsvarsminister Robert Gates. Foto: Scanpix

<pUSAs krigføring i Irak og Afghanistan kommer til å koste nesten 500 milliarder ekstra i år, anslår forsvarsminister Robert Gates.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Beløpet kommer på toppen av de 460 milliarder kronene som allerede er bevilget.

Om Gates får ønsket sitt oppfylt av den amerikanske kongressen, vil USA ha brukt i alt 6.500 milliarder kroner på krig siden 2001.

I et tre sider langt brev til lederen av underkomiteen for forsvarsbevilgninger i Representantenes hus, John Murtha, opplyser Gates at ekstrabeløpet på snaue 500 milliarder er nødvendig for å finansiere nye operasjoner, erstatte utslitt og tapt utstyr, samt nye forsyninger.

Laveste på to år

De samlede krigskostnadene kan dermed komme opp i nærmere 960 milliarder kroner, noe som likevel vil være det laveste på to år.

Gates påpeker at anslaget hans ikke inkluderer den massive styrkeøkningen i Afghanistan. USA har planer om å øke antall soldater i landet fra 32.000 til rundt 60.000.

Økningen i antall Afghanistan-soldater er ennå ikke vedtatt av kongressen, og dermed ikke med i Gates regnestykke.

Gates’ egne tall

Forsvarsministeren – som har takket ja til å tjenestegjøre også under påtroppende president Barack Obama – understreker at verken Bush-administrasjonen eller Obama er ansvarlig for anslagene, men at dette er et regnestykke han selv står bak.

– Jeg regner med at den nye administrasjonen vil gå gjennom tallene og deretter komme med et forslag med mer autoritet etter 20. januar, skriver Gates i brevet.

20. januar er datoen da Barack Obama tas i ed som USAs 44. president. (©NTB)

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Personvernpolicy