Krigen inn i en tredje fase

Israel fortsetter flyangrepene på Gazastripen. Onsdag morgen ble en palestiner drept og tre såret. Foto: REUTERS/Suhaib Salem/SCANPIX
Israel fortsetter flyangrepene på Gazastripen. Onsdag morgen ble en palestiner drept og tre såret. Foto: REUTERS/Suhaib Salem/SCANPIX

<pMens politiske og militære ledere i Jerusalem diskuterer hvorvidt israelske soldater skal føre kampene inn i de tettest befolkede områdene av Gaza by, fortsetter luftangrepene for tolvte dag på rad.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En palestiner tilhørende en væpnet gruppe ble onsdag morgen drept i et luftangrep mot bydelen Zeitoun i Gaza by. Tre andre ble såret, opplyser sykehuskilder på Gazastripen.

De hardeste kampene mellom israelske styrker og Hamas-krigere siden bakkeinvasjonen lørdag har funnet sted i nettopp Zeitoun.

Gatekampene i bydelen har fortsatt etter flyangrepet.

Det blir også meldt om luftangrep mot mål i de sørlige byene Khan Yunis og Rafah.

Strategimøte

Militære og politiske ledere i statsminister Ehud Olmerts sikkerhetsråd samlet seg samtidig for å diskutere om angrepet på Gazastripen skal gå inn i en tredje fase.

Fase to ble innledet med bakkeoperasjonen lørdag, men den har ikke gitt de resultatene den militære ledelsen håpet på, ifølge en israelsk kilde.

– Vi antok at våre styrker skulle klare å lokke fiendens soldater ut i åpent terreng der vi kunne gjort slutt på dem, men de har ikke vist seg i det antall vi hadde håpet på, sier kilden.

– Om vi forflytter kampene inn i områder som er tettere befolket, vil vi få det hardere, legger kilden til.

Geriljataktikk

Militære analytikere sier at den israelske hæren vil bli utfordret på en helt annen måte om de beveger seg inn i de trange gatene i sentrum av Gaza by.

I disse områdene vil Israel ikke kunne dra nytte av herredømmet i luften, og Hamas vil kunne føre geriljataktikk i områder der de er godt kjent.

Før møtet i FNs sikkerhetsråd tirsdag fremmet Egypts president Hosni Mubarak et forslag om en umiddelbar våpenhvile etterfulgt av forhandlinger om en varig fredsavtale.

Både Israel og Hamas vurderer nå forslaget, som støttes av vestlige land med USA i spissen, så vel som palestinernes president Mahmoud Abbas. (©NTB)

To israelske soldater bærer militært utstyr. Foto: ScanpixTo israelske soldater bærer militært utstyr. Foto: Scanpix

Personvernpolicy