Alle konflikters mor

Disse tre var blant de viktigste personene i Palestina-konflikten de siste ti-åra. To av dem ble drept. Fra venstre: Tidligere Hamas-leder Sjeik Ahmed Yassin, drept av en israelsk rakett. Tidligere statsminister i Israel Yitzhak Rabin, drept av en jødisk ekstremist. Tidligere PLO-leder Yassir Arafat søm døde av sykdom i 2006. Foto: Montasje/Scanpix.
Disse tre var blant de viktigste personene i Palestina-konflikten de siste ti-åra. To av dem ble drept. Fra venstre: Tidligere Hamas-leder Sjeik Ahmed Yassin, drept av en israelsk rakett. Tidligere statsminister i Israel Yitzhak Rabin, drept av en jødisk ekstremist. Tidligere PLO-leder Yassir Arafat søm døde av sykdom i 2006. Foto: Montasje/Scanpix.

Etter at Israel ble grunnlagt i 1948 har landet utvidet sitt territorium flere ganger. Milioner av palestinere er sendt på flukt. Dette er «alle konflikters mor».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få politiske tema engasjerer så mye som konflikten mellom Israel og palestinerne. Begge parter hevder å ha en religiøs rett til å bosette seg i landområdet.

Situasjonen for palestinerne under okkupasjon er blitt et viktig mobiliseringsgrunnlag for islamister i hele verden. Samtidig hevder Israel at de kan bruke alle midler for å slå ned på de som kjemper mot okkupasjonen.

61 år etter Israel ble opprettet har landet utvidet sine grenser flere ganger, men den palestinske befolkningen er tvunget på flukt.

Artiklene fra «Operation Cast Lead» har vært de mest kommenterte på ABC Nyheter den siste tida. Konflikten engasjerer folk over hele verden.

Her er noen av de mest kontroversielle spørsmålene bak konflikten.

«Er Gaza okkupert?»

Israel hevder nå at okkupasjonen i Gaza nå er over, etter at de jødiske bosetningene ble revet i 2005.

Men 1,5 millioner innbyggere kan ikke forlate verdens tetteste befolkede område. Det israelske flyvåpenet kontrollere luftrommet, hæren har stengt grensene og marinen har stengt kystlinja.

Er ikke det en okkupasjon?

De hevder også at sivile tap må påregnes, fordi Hamas skjuler seg bak sivile.

Men finnes det egentlig noen andre områder der Hamas kan operere?

Har ikke opprørsgrupper alltid operert blant sivile, inkludert jødiske grupper under statsdannelsen?

Legitimererer det angrep på en boligblokk eller moské at militante også skjuler seg i bygget?

«Kan man forhandle med terrorister?»

Bildet til høyre viser de oransje områdene tildelt jødene i 1947. De rosa områdene på kartet til høyre viser dagens Israel.Bildet til høyre viser de oransje områdene tildelt jødene i 1947. De rosa områdene på kartet til høyre viser dagens Israel.

USA og EU mener at Hamas er en terroristorganisasjon. I vedtektene til organisasjonen går det fram at Israel skal utslettes og at jødene skal drepes.

Likevel flere land, deriblant Norge, at vi må opprettholde en viss kontakt med Hamas, spesielt etter at organisasjonen vant valget i 2006.

Er det mulig å forhandle med en organisasjon med så ekstreme vedtekter?

Ber alle palestinerne om bråk når de gjorde Hamas til valgvinner i 2006?

Er det virkelig mulig for Israel å la palestinerne vende tilbake til hjemmene de forlot i 1947-1949?

Her er en oversikt over de viktigste hendelsene som har ført fram til dagens blodige konflikt. Kildene er bakgrunnsaker fra Reuters og BBC.

De første sionistene

På slutten av 1800-tallet begynte en gruppe europeiske jøder å organisere en ideologisk bevegelse med siktemål at jødene skulle etablere en egen stat.

Bakgrunnen var forfølgelse av jøder i Europa, samt at jødene hevdet at de hadde et religiøst og historisk krav til landområdet som den gang var Palestina.

Theodor Herzl var frontfiguren for bevegelsen som gradvis vokste fram etter at World Zionist Organization (WFO) ble dannet i 1897.

Balfour

Balfour-erklæringen fra 1917 la grunnlaget for en jødiske stat i Midtøsten.Balfour-erklæringen fra 1917 la grunnlaget for en jødiske stat i Midtøsten.

Etter hvert økte presset for å få etablert en egen jødisk stat.

I 1917 fikk sionistbevegelsen delvis medhold da den britiske utenriksministeren Arthur James Balfour lovet et «et nasjonalt hjem for det jødiske folket» i Palestina.

Den såkalte Balfour-erklæringen har vært gjenstand for svært mye debatt. Blant annet har historikere kommet fram til at Balfour bevisst unngikk å bruke ordet «stat», og i stedet lovet jødene et mer vagt «nasjonalt hjem».

Innvandring

Balfour-erklæringen var del av Det britiske mandatet for Palestina, som ble anerkjent i 1920. Området inkluderte mesteparten av det som i dag er Jordan, Israel og De palestinske territoriene.

Den jødiske befolkningen i Palestina hadde levd i fred med palestinerne i flere hundre år. Innvandringen førte imidlertid til konflikter.

I april 1929 ble 67 jødiske menn, kvinner og barn drept av arabiske gjenger. Mange jøder ble reddet av sine arabiske naboer.

Staten Israel blir

Omtrent seks millioner jøder ble drept i Holocaust under Den andre verdenskrig. Dette førte til ny sympati for sionistene, og en radikalisering av deler av sionistbevegelsen.

Menachim Begin var både ekstremist og statsmann i Israel. Foto: ScanpixMenachim Begin var både ekstremist og statsmann i Israel. Foto: Scanpix

Det oppsto konflikt mellom britene og de nyinnflyttede jødene til Palestina.

Menachem Begin var leder for Irgun-bevegelsen som sommeren 1946 sto bak bombingen av King David hotell i Jerusalem, der 91 personer ble drept.

I landsbyen Deir Yassin ble over hundre palestinere drept av ekstremistgruppene Irgun og Stern, men det endelige tallet er uklart.

I 1947 bestemte FN at Palestina skal deles inn i en jødisk og flere arabiske stater. De arabiske landene gikk mot resolusjonen. 14. mai 1948 ble staten Israel opprettet.

Dagen etter ble Israel angrepet av Syria, Libanon, Egypt, Irak og Jordan. Landene blir senere kastet ut.

Da våpenhvilen ble undertegnet i 1949 hadde Israel utvidet sitt landområde med 50 prosent mer enn det som var nedfelt i FN-delingen. Egypt får kontroll over Gaza, mens Vestbredden blir okkupert av Jordan.

Flyktningeproblemet

I denne perioden forlot 720.000 palestinere sine hjem. Deres skjebne, og rett til å returnere, har vært blant de vanskeligste spørsmålene i fredsforhandlinger mellom Israel og Palestinerne.

Den offisielle israelske tolkningen har vært at palestinerne reiste frivillig og hadde planer om å returnere dersom de arabiske nabolandene vant krigen. Palestinerne hevder jødiske militser og den nye israelske hæren tvang dem fra sine hjem i et forsøk på å åpne landområder for jødene.

I nyere israelsk historieskriving, representert blant annet ved Benny Morris, argumenteres det at palestinerne flyktet fra krigshandlingene og at dette passet inn i den overordnede israelske planen.

Israelske myndigheter uttalte i 1949 at flyktningene ikke skulle få returnere til sine hjem. Ifølge FN finnes det fire millioner flyktninger i Israels naboland.

Offisielt kart fra det israelske utenriksdepartementet viser landets utstrekning etter seksdagerskrigen i 1967.Offisielt kart fra det israelske utenriksdepartementet viser landets utstrekning etter seksdagerskrigen i 1967.

Seks-dagers krigen

I Suez-krigen i 1956 ble Egypt ydmyket av Israel, og i 1964 blir Palestine Liberation Organisation (PLO) dannet.

I løpet av seks dager i juni 1967, tredoblet Israel sitt territorium. I løpet av timer knuste de det egyptiske luftvåpenet. Israel hevdet de handlet for å avverge et egyptisk angrep. Israel tok Sinai-halvøya fra Egypt, Golan-høydene fra Syria samt Gaza og Vestbredden. I tillegg okkuperte Israel øst-Jerusalem.

FN krevde i resolusjon 242 at Israel trakk seg tilbake fra de okkuperte områdene.

Fred med Egypt

Den neste krigen begynte i 1973 da Egypt og Syria angriper Israel i det som er blitt kalt Yom Kippur-krigen. Israel var uforberedt på angrepet og nabolandene fikk fornyet selvtillit, selv om Israel vant en militær seier. Deretter fulgte en periode med fredsforhandlinger med Egypt.

I 1979 undertegnet Israels statsminister Menachim Begin og Egypts president Anwar Sadat en fredsavtale, og de mottok begge Nobels fredspris. Sadat ble senere drept av islamister som gikk imot fredsavtalen.

På 1980-tallet ble Israel engasjert i en krig i Libanon, som ble invadert i 1982.

Kartet viser rutene hvor palestinerne flyktet i 1948.Kartet viser rutene hvor palestinerne flyktet i 1948.

Formålet var blant annet å fjerne PLOs leder Yassir Arafat, som hadde etablert seg i Beirut.

Intifada og Oslo-avtale

Den første intifadaen brøt ut i 1987 i flyktningeleiren Jabalya på Vestbredden. Palestinske ungdommer kastet stein mot israelske soldater og konflikten blir kjent over hele verden. Kampmidlene er alt fra sivil ulydighet til voldsbruk. Fram til 1993 ble 1100 palestinere drept og 160 israelere.

Etter mislykkede fredsamtaler i Madrid i 1991, innledet PLO og Israel hemmelige forhandlinger i Oslo. I 1993 blir Oslo-avtalen undertegnet og Yassir Arafat, Israels statsminister Yitzhak Rabin og utenriksminister Shimon Peres fikk Nobels fredspris.

Avtalen bante vei for en to-statsløsning, med grenser basert på FN-resolusjon 242. En palestinsk selvstyremyndighet ble opprettet.

PLO anerkjente Israels rett til å eksistere og avstod fra vold. Men avtalen forutsatte også at partene klarer å bli enige om viktige spørsmål, som for eksempel flyktningeproblemet.

Det har aldri skjedd.

Knuste fredshåp

Den radikale islamistgruppa Hamas nektet å anerkjenne Oslo-avtalen og tok i bruk selvmordsbombere i kampen mot Israel. Høsten 2000 gikk Ariel Sharon opp på Tempelhøyden som er regnet som hellig for muslimer. Besøket ble sett på som en provokasjon og den andre intifadaen begynte. Sharon ble valgt til statsminister i 2001.

Selvmordsbombere fortsetter å angripe, og Israel slår knallhardt tilbake. I mai 2002 ble Arafats kontor beleiret i tre måneder. Israel gikk til angrep på Gaza med mål om å drepe eller ta til fange alle lederne av Hamas. Håpet om fred ble knust, og Israel begynte byggingen av sikringsmuren rundt Vestbredden.

I 2004 gikk Israel inn i det sørlige Gaza for å ødelegge tunneller som ble brukt til smugling av forsyninger og våpen fra Egypt. Flere palestinske familier fikk sin hus ødelagt.

Dette beryktede bildet viser Ariel Sharon på Tempelhøyden. Besøket innledet den andre intifadaen.Dette beryktede bildet viser Ariel Sharon på Tempelhøyden. Besøket innledet den andre intifadaen.

Hamas vs. Fatah

I november 2004 døde Yassir Arafat i Paris, og Mahmoud Abbas ble valgt til palestinernes president. Abbas forsøkte å få Hamas til å slutte med selvmordsaksjonene, uten å lykkes.

Konflikten mellom PLO-partiet Fatah og Hamas ble opptrappet.

Ariel Sharon bestemte seg for å fjerne de ulovlige jødiske bosettingene i Gaza.

I januar 2006 vant Hamas overraskende det palestinske parlamentsvalget. Det internasjonale samfunnet boikottet den Hamas-ledede regjeringen. En samlingsregjering ble så etablert og Norge var blant få land som gjenopptok normale forbindelser med selvstyremyndighetene.

I 2007 tvang Hamas Fatah ut av Gaza, og de palestinske områdene er nå delt også politisk. Hamas etablerte et eget styre i Gaza, mens Vestbredden ble styrt av Fatah.

Hamas forsatte å sende Qassam-raketter mot Israel, noe som var bakgrunnen for at «Operation Cast Lead» begynte 27. desember 2008.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:10 Rakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02 Riise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44 Go-Ahead dropper togavganger07:30 Trump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27 Countrylegenden John Prine er død07:05 Statsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00 Ingen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59 Dette skjer i dag05:50 Dette skjedde i natt05:30 Koronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30 Koronakrisen samler italienerne politisk05:17 6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00 FHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07 Tallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36 USAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38 Lærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00 Wuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39 Støre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14 Utvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04 Sykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53 Helsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28 Mann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10 Nordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09 Dansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35 Lørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30 Flere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28 Kommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12 Ekspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57 Dødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38 Sissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25 Kontroll på brann i Ålesund sentrum19:23 Norske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16 Kinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09 Oslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02 Solskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57 Nytt coronadødsfall i Stavanger18:44 Mann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24 Flere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14 Mann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11 Trumps pressetalskvinne slutter16:56 Har vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22 Politiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07 Hytteforbudet oppheves15:12 Kultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10 Johannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49 Vi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10 Mot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47 Fagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17 Person funnet død i fjæra i Trondheim13:14 Israel slår tilbake mot corona-påstander12:09 New Zealands helseminister sier han er en idiot12:01 Schmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58 Oslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19 Erna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15 Medlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42 Enige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29 Riise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57 Overvekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39 Flytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05 Her ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58 Far dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25 Her er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15 50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Gigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53 Virusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45 5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57 Trump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23 Kardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08 Siktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08 30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38 Mann drept av hai i Australia01:11 Nominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40 Johnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28 Trump ber for sin venn Boris Johnson23:57 Stoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50 Valguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36 Trump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47 Park kan bli omgjort til gravplass i New York21:27 Elton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19 Boris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10 Hvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46 Roskilde-festivalen avlyses20:26 Stor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19 Danske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11 Oslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59 – Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52 Togselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30 Bond-skuespiller Honor Blackman er død19:24 Ble verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22 Henter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04 Nekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49 Ja, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37 Pep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28 FHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14 Høie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08 Roy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57 Norwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48 Hadde hjerner som aper, men barndom som mennesker
Siste nytt
08:10VerdenRakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02SportRiise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44NorgeGo-Ahead dropper togavganger07:30VerdenTrump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27KulturCountrylegenden John Prine er død07:05VerdenStatsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00NorgeIngen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59NorgeDette skjer i dag05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKoronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30VerdenKoronakrisen samler italienerne politisk05:17Norge6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00NorgeFHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07VerdenTallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36VerdenUSAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38NorgeLærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00VerdenWuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39NorgeStøre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14NorgeUtvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04NorgeSykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53NorgeHelsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28NorgeMann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10NorgeNordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09VerdenDansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35NorgeLørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30NorgeFlere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28NorgeKommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12PengerEkspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57VerdenDødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38KulturSissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25NorgeKontroll på brann i Ålesund sentrum19:23ReiseNorske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16VerdenKinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09NorgeOslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02SportSolskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57NorgeNytt coronadødsfall i Stavanger18:44NorgeMann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24VerdenFlere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14NorgeMann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11VerdenTrumps pressetalskvinne slutter16:56KulturHar vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22NorgePolitiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07NorgeHytteforbudet oppheves15:12NorgeKultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10SportJohannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49Helse og livsstilVi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10NorgeMot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47NorgeFagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17NorgePerson funnet død i fjæra i Trondheim13:14VerdenIsrael slår tilbake mot corona-påstander12:09VerdenNew Zealands helseminister sier han er en idiot12:01SportSchmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58NorgeOslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19NorgeErna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15VerdenMedlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42PengerEnige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29SportRiise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57VerdenOvervekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39SportFlytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05VerdenHer ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58NorgeFar dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25NorgeHer er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15Kultur50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenGigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53NorgeVirusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45Norge5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57VerdenTrump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23VerdenKardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08NorgeSiktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08Norge30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38VerdenMann drept av hai i Australia01:11VerdenNominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40VerdenJohnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28VerdenTrump ber for sin venn Boris Johnson23:57VerdenStoltenberg ønsker Johnson god bedring23:50NorgeValguro i Guyana får Norge til å fryse 400 millioner til regnskogen23:36VerdenTrump og Biden i telefonsamtale om koronautbruddet22:47VerdenPark kan bli omgjort til gravplass i New York21:27KulturElton John lanserer corona-fond for hiv-positive21:19VerdenBoris Johnson får intensivbehandling for covid-1921:10NorgeHvor lenge skal vi holde på sånn? Når skal vi tilbake til normalen?20:46KulturRoskilde-festivalen avlyses20:26NorgeStor snøskredfare i Nord-Norge fra onsdag20:19VerdenDanske barn tilbake i barnehager og på skolen etter påske20:11NorgeOslo kommune vil overvåke hvor folk er i påsken19:59Verden– Pandemien er en påminnelse om at jøder vil bli beskyldt når en får epidemier19:52NorgeTogselskapet Go-Ahead må permittere ansatte19:30VerdenBond-skuespiller Honor Blackman er død19:24KulturBle verdens rikeste barnestjerne – så forsvant han fra rampelyset18:22VerdenHenter smittevernutstyr fra hemmelige nødlagre fra krigen18:04NorgeNekter å komme Raymond Johansen i møte: – Jeg er sterk tilhenger av søndagfri16:49NorgeJa, noen følger ikke reglene – men jeg ser et Norge i dugnad16:37VerdenPep Guardiolas mor døde av coronaviruset16:28NorgeFHI: Tror det er drøyt 14.000 coronasmittede i Norge16:14NorgeHøie: – Coronaepidemien er under kontroll16:08PolitikkRoy Steffensen (Frp) friskmeldt for corona og søker gjenvalg til Stortinget15:57NorgeNorwegian har sendt oppsigelsesvarsel til alt kabinpersonale i Sverige15:48VerdenHadde hjerner som aper, men barndom som mennesker
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus