Kritiserer Norges Sri Lanka-stillhet

HARDE KAMPER: Regjeringssoldatene har tatt tap, men verst har det gått ut over Tamiltigrenes soldater. Foto: Scanpix.
HARDE KAMPER: Regjeringssoldatene har tatt tap, men verst har det gått ut over Tamiltigrenes soldater. Foto: Scanpix.

<pNorsk Sri Lanka-ekspert anklager Norge for å nekte å kritisere den dramatiske krigføringen på Sri Lanka.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uttalelsene kommer samtidig som Sri Lanka har hatt en nasjonal seiersmarkering etter at de har tatt over store deler av det området som Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE) har holdt siden motstandskampen begynte i 1976.

Norge har i en årrekke vært helt sentrale i forhandlingene mellom de stridende partene, helt til de norske utsendingene nærmest ble kastet ut av den Srilankiske regjeringen i 2007. Men Norge har fortsatt interesser på Sri Lanka, og det vekker oppsikt hos noen at det ikke har kommet en eneste offisiell uttalelse i forbindelse med den siste storoffensiven.

I motsetning til Israels krigføring , som med unntak av Siv Jensen, har fått massiv kritikk av et samlet norsk politikerkorps, har det de siste ukene ikke vært ytret et kritisk ord om den srilankiske krigføringen.

Stilltiende

Klikk på grafikken for større versjon. Grafikk: Nyhetsgrafikk.noKlikk på grafikken for større versjon. Grafikk: Nyhetsgrafikk.no

Kampene som har rast de siste ukene har vært de hardeste på svært lang tid, og seieren syntes å være klar i det regjeringsstyrkene inntok Tamiltigrenes hovedsete Kilinochchi forrige uke. Hva konsekvensene har blitt for sivilbefolkningen er uvisst, fordi det ikke finnes uavhengige medier i krigsområdet.

- De er helt forlatt av det internasjonale samfunnet. Og dette blir rett og slett en stilltiende aksept av regjeringens handlinger, og dermed også en støtte til krigføringen, sier Stokke.

Kristian Stokke, som har forsket på konflikten på Sri Lanka de siste 20 årene, mener Norge har gode grunner til å ikke ta stilling i den pågående offensiven mot Tamiltigrenes (LTTE) siste tilfluktssted, men mener likevel at Norge, gitt sin spesielle posisjon i konflikten, burde ha uttrykt støtte til de sivile ofrene i øystaten.

- Regjeringen i Colombo har vært veldig dyktige til å fremstille dette som en lokal del av kampen mot terror. De aller fleste landene som har bidratt med bistand og utviklingsstøtte til landet har terrorlistet LTTE, og dermed kjøpt dette argumentet, sier Stokke.

De siste dramatiske hendelsene på Sri Lanka har druknet ganske ettertrykkelig i støyen fra Israels invasjon av Gaza. Forskeren mener likevel at det er andre, bakenforliggende grunner til at det internasjonale samfunnet ikke har valgt å komme med fordømmelser eller reaksjoner på det som har skjedd på Sri Lanka.

- Forlatt av det internasjonale samfunnet

- Det internasjonale samfunnet har etter hvert gått med på argumentene fra Colombo, og akseptert at dette er en krig som må kjempes, og at Tamiltigrene må tas, sier han.

En følge av dette er at Norge blitt en perifer aktør i konflikten, og regjeringen i Colombo har følt at Norge har sviktet dem fordi man har valgt å ikke terrorliste LTTE. Nettopp det at Norge ikke har ført opp Tamiltigrene på våre terrorlister åpner for at Norge senere kan komme inn som mekler når kampene er over.

Sivile ofre

- Man kan se for seg at man i utenriksdepartementet med rette avventer situasjonen. Det er få land, om noen, som kan innta en meglerrolle, og derfor blir det viktig å ikke ta side i den pågående krigføringen heller. Norge er rett og slett opptatt av å fremstå som nøytrale, sier forskeren.

- Det Norge bør kritiseres for er at de ikke har sagt at dette er en krig som rammer sivilbefolkningen. For tamilene virker dette som en krig mot dem som folk. Det er mange som ikke støtter LTTE, men de blir likevel ofre for denne krigen. Jeg mener Norge burde kommet med en uttalelse som reflekterte lidelsen til de som ikke er krigende parter i konflikten, sier Stokke.

OFRE: Sivile i Kilinochchi havnet mellom barken og veden i den siste offensiven. Foto: Scanpix.OFRE: Sivile i Kilinochchi havnet mellom barken og veden i den siste offensiven. Foto: Scanpix.

Han mener folk som bor i områdene der krigføringen nå finner sted i stor grad føler seg sviktet av det internasjonale samfunnet, og at det derfor er enda viktigere at et land som Norge vier dem oppmerksomhet.

UD uforstående til kritikken

I en epost fra utenriksdepartementet stiller man seg uforstående til kritikken fra forsker Kristian Stokke.

- Når det gjelder Stokkes påstander viser UD til utenriksminister Jonas Gahr Støres svar til Stortinget i oktober, replikk i Dagbladet i november samt UDs nettsider, der departementet gjentatte ganger har understreket bekymringen for sivilbefolkningens situasjon, skriver man i et tilsvar til ABC Nyheter.

SELVMORDSANGREP: Etter Kilinochchis fall har det vært flere selvmordsangrep mot Colombo. Foto: Scanpix.SELVMORDSANGREP: Etter Kilinochchis fall har det vært flere selvmordsangrep mot Colombo. Foto: Scanpix.

Etter det ABC Nyheter erfarer er det flere grunner til at man velger å ligge relativt lavt i terrenget i denne saken. Det første argumentet skal være at man ikke ønsker å bare tekkes det hjemlige publikummet. Man mener det ikke vil ha noen effekt på partene i konflikten å fordømme kamphandlingene.

Tøffe anklager

I høst forsøkte blant andre britiske myndigheter å kritisere konsekvensene krigføringen har for sivilbefolkningen nord på Sri Lanka. Det endte med at en rekke aviser i Colombo anklaget britiske myndigheter for å ha valgt side, og sågar for å ha mottatt penger fra Tamiltigrene for å komme med kritikk.

Det andre argumentet er at offentlige uttalelser ikke har ønsket effekt, og tvert i mot kan skade Norges rolle på Sri Lanka. Selv om man ikke har en offisiell rolle som megler, så er Norge et av landene med best kjennskap til nøkkelpersonene på begge sider av konfliktlinjene. Det er kanskje bare India, og til en viss grad USA, som har mer innflytelse på Sri Lanka, der Norges utviklingsminister Erik Solheim fortsatt er en like stor kjendis som George W. Bush.

Personvernpolicy