Boligskatt

For mange er det ingen skatter å betale for boliger. Formuesskatt betales bare hvis du har en viss formue. Eiendomsskatt er det opp til hver enkelt kommune å ta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bolig er lavt skattlagt i Norge. Har du ikke netto formue, eller ikke bor i en kommune med eiendomsskatt betaler du ikke noe skatt på boligen.

Siden skattene er lave har skatten liten negativ effekt på boligprisene. Eiendommsskatten kan nok ha størst betydning i kommunene med høyest eiendomsskatt.

Vi har hatt tre typer boligskatt:

  • Skatt på fordel av å bo i egen bolig
  • Formuesskatt
  • Eiendomskatt

«Ikke lenger Fordel av egen bolig»

Fra og med 2005 er fordelsskatten på egen bolig fjernet. Jo flere kostnader som følger boligen, dess mindre blir den verdt. Hadde du en ligningsverdi på 440.000 kroner, måtte du ut med 2.520 kroner i fordelsskatt hvert eneste år. Da måtte du tjent ca. 5.000 kroner ekstra i året for å dekke en slik kostnad.

Eiendomsskatt

Om du må betale eiendomsskatt er opp til hver enkelt kommune.

Skatten skal være fra to til syv promille av taksten. Takstverdien kan være opp til markedsverdien. Maksimal skatt er dermed syv kroner per 1.000 kroner i boligverdi. Er taksten en million blir skatten 7.000 kroner.

Les mer om eiendomsskatt.

Formuesskatt

Ligningsverdien av boligen vil inngå i den samlede nettoformuen, som er grunnlaget for formuesskatten.

Hvis du er enslig er det et fribeløp på 470.000 kroner for formuesskatten setter inn. For ektefeller den 940.000 kroner.

Les mer om formuesskatt.

Det ble i 2010 innført et nytt system for verdsettelse av ligningsverdi, og videre endring av dette. I gjennomsnitt vil ligningsverdien være 25 prosent av markedsverdien.

Les mer om det nye takseringssystemet her.

Dette kan boligskattene utgjøre

Hvis du har en bolig til 2.000.000 kan det bli ganske mye å betale. Antar vi at ligningsverdien er 25 % av dette (500.000 kroner), og du betaler 1,1 prosent i formuesskatt får vi følgende skatter:

Skatt på fordel av egen bolig0
Formuesskatt5 500
Eiendomsskatt5 500
Sum skatt11 000

Skatten betyr kanskje mer enn du tror for boligverdien. Dette beløpet vil være like stort som en avdragsfritt lån på ca. 300.000 kroner (forutsatt 5 % rente). Ser vi på hvis det dekker av et 15 års annuitetslån, tilsvarer denne kostnaden en lånestørrelse på ca. 125.000 kroner.

I praksis vil ikke denne kostanden få så stor betydning som den egentlig skulle hatt. Og som nevnt er det mange som ikke må betale formeusskatt i det hele tatt.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.

Personvernpolicy