- Kan angripe ambulanser

Røyk stiger opp fra bebyggelsen i den nordlige delen av Gazastripen tirsdag 6. januar. Foto: Scanpix / Reuters.
Røyk stiger opp fra bebyggelsen i den nordlige delen av Gazastripen tirsdag 6. januar. Foto: Scanpix / Reuters.

<p- Vi vil kunne skyte på alle slags kjøretøy som frakter terrorister, bekrefter den israelske hæren overfor ABC Nyheter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ethvert verktøy som brukes til terrorisme er et legitimt mål for oss, sier kaptein Ishai David, talsperson i den israelske hæren, til ABC Nyheter.

Den israelske menneskerettighetsgruppen Leger for Menneskerettigheter hevdet tirsdag at redningspersonell i Gaza blir angrepet av israelske styrker, melder AFP.

«Vitnesbyrd avslører at hæren angriper personell som reiser for å redde de sårede, blant disse ambulanser, leger og ambulansepersonell», het det i en pressemelding fra gruppen, som melder om ti tilfeller av slike angrep siden den israelske militæraksjonen startet 27. desember.

Menneskerettighetsgruppen sier den har mottatt en telefonsamtale fra Gazas al-Awdasykehus der personalet sier de ikke er i stand til å evakuere sårede etter de israelske angrepene.

«Vi kan ikke få ambulansene ut siden vi blir beskutt. Sykehuset ber om en koordinering som vil tillate oss å evakuere de døde og sårede», het det i denne samtalen.

En innringer fra Røde Halvmåne i Gaza sier ifølge gruppen: «Vi får ikke ambulansene ut fordi så snart de forlater sykehuset blir de skutt på av Apachehelikoptre.»

I en tekstmelding til ABC Nyheter skriver den norske legen Erik Fosse, som har vært på Gazastripen og arbeidet som frivillig ved sykehuset al-Shifa siden nyttårsaften, følgende:

«To ambulanser bombet i går 4 helsearbeidere drept. Før vi kom inn var også 2 ambulanser sprengt. Det at de skyter på ambulanser gjør det vanskelig å evakuere pasienter»

- Jeg har ingen spesifikk informasjon om at ambulanser har vært mål for angrep, men terroristene er kjent for å bruke både sivile biler og ambulanser, sier kaptein David til ABC Nyheter.

- Dessverre bruker terroristene sivile kjøretøy, deriblant ambulanser for å transportere våpen og seg selv. Slike ambulanser er legitime mål, sier kaptein David.

- Og når man velger ut disse målene vil det være basert på etterretningsopplysninger.

- Må være sikker

Egyptiske vakter ransaker en ambulanse fra Røde Halvmåne ved grenseovergangen Rafah. Foto: Scanpix/AFP.Egyptiske vakter ransaker en ambulanse fra Røde Halvmåne ved grenseovergangen Rafah. Foto: Scanpix/AFP.

- Er det en ambulanse skal den brukes til å frakte pasienter, ikke militært personell. Om Hamas gjør det er det et brudd på krigens regler, sier lederen av folkerettsseksjonen i Røde Kors, Mads Harlem.

- Dersom det er slik at ambulanser likevel brukes til transport av militært personell og våpen blir de et militært mål og kan dermed angripes, sier Harlem.

Men han understreker at krigens regler, nedfelt i Genevekonvensjonen, pålegger de stridende partene strenge forholdsregler ved militære angrep.

- Det må tas kontinuerlig hensyn for å skåne sivilbefolkningen, sivilpersoner og sivile gjenstander. Spørsmålet her er etterretningen som ligger til grunn for avgjørelsen. Partene må være helt sikre på at det er et militært mål man angriper. I tilfeller hvor det er tvil om en gjenstand som normalt brukes til sivile formål, slik som ambulanser, blir brukt til militære formål skal den anses for ikke å bli brukt på en slik måte, understreker Harlem.

Sivile lidelser

En såret palestiner blir båret nær FNs skole i Jabalya nord på Gazastripen, der 40 døde etter angrep fra israelske stridsvogner.En såret palestiner blir båret nær FNs skole i Jabalya nord på Gazastripen, der 40 døde etter angrep fra israelske stridsvogner.

De sivile tapene på Gazastripen har fått bred omtale i verdens medier.

Tirsdag ble 40 mennesker som hadde søkt tilflukt i en skole drevet av FN drept da Israel angrep bygget, ifølge medisinsk personell på Gaza. Ytterligere fem ble drept i to andre angrep mot skoler, melder AFP.

Israelske myndigheter sier alt ansvar for de siviles lidelser hviler på Hamas’ skuldre.

- Vi gjør nøyaktig det motsatte av Hamas, som bevisst skyter raketter for å ramme sivile områder. Vi forsøker aldri å ramme sivile direkte, slik terroristene gjør. I tilegg har vi et hovedfokus på å ramme infrastruktur, som tunnelene mellom Gaza og Egypt, sier kaptein David.

- Enhver krig er per definisjon en menneskelig tragedie. Bildene av uskyldige barn som blir drept, og jeg har sett flere av dem, er ikke noe vakkert syn.

- Men med det sagt må det understrekes at den eneste bakgrunnen for det som skjer er Hamas. Om de hadde brydd seg om sivile liv ville de ikke lagret våpnene sine i sivile biler, skoler og moskeer.

- I forkant av aksjonen har hæren ringt til flere av terroristene og bedt dem om å få familiene sine til å forlate hjemmene. Vi gjør alt vi kan for å informere innbyggerne på Gaza om at territoriet nå er et krigsområde, og at de må holde seg utenfor områdene der terroristene skjuler seg.

FN fremmet tirsdag krav om granskning av de sivile dødsfallene og angrepene mot skoler på Gazastripen.

Mer enn 635 palestinere, omkring 160 av disse barn, er drept siden militæroperasjonen startet for 11 dager siden. Mer enn 2700 er såret. Tre sivile israelere og en soldat har mistet livet i samme tidsrom etter rakettangrep fra Gazastripen mot Israel. Fem israelske soldater er drept etter at bakkeoffensiven tok til lørdag.Oppdatert med tekstmeldingen fra Fosse.

Personvernpolicy