Frp-fiske i rørt vann

SV og Kristin Halvorsen fortviler over Israels krigshandlinger i Gaza, mens på motsatt fløy gjaller støtten til Israel fra Frp-formann Siv Jensen.Foto: Scanpix
SV og Kristin Halvorsen fortviler over Israels krigshandlinger i Gaza, mens på motsatt fløy gjaller støtten til Israel fra Frp-formann Siv Jensen.Foto: Scanpix

<pMens Fremskrittspartiet framstår som Israels beste venn i Norge, står et famlende KrF i fare for å miste trofaste velgere. Hos de rødgrønne må utenriksministeren ut i krevende balansegang for å blidgjøre SV. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra SV-hold kommer krav om våpenblokade, handelsboikott og brudd på diplomatiske forbindelser. På motsatt fløy gjaller støtten til Israel fra Frp-formann Siv Jensen.

Grunnlaget er 40 års politisk holmgang om konflikten mellom israelere og palestinere. Der SV ser palestinernes sak som en rettferdig kamp mot en hensynsløs okkupant og overgriper, vurderer Frp Israels maktbruk som et nødvendig oppgjør med en terrororganisasjon som utrettelig jobber for å utslette den jødiske staten.

Men kjølige analyser av velgermassen i et valgår er også vevd inn i bakteppet som forklarer hvorfor partiene plasserer seg som de gjør når spørsmål om Midtøsten blir satt på spissen.

ABCTV: Likhusene i Gaza fylles opp (Vi advarer mot sterke bilder).

Langsiktig strategi

Israel har tradisjonelt hatt sterk støtte blant norske velgere. I tiårene etter krigen var sympatien med den nye staten stor i så godt som samtlige partier, og Ap har i alle år pleid kontakten med søsterpartiet i Israel. Mangeårig partisekretær Haakon Lie var dessuten blant pådriverne for den uformelle gruppa av Israel-venner, som på 1970-og 80-tallet hadde flertall på Stortinget.

Nå mister Israel trofaste venner landet rundt. Bare 27 av 169 stortingsrepresentanter er i dag med i støtteforeningen – 16 fra Frp, ti fra KrF og én fra Høyre.

Skepsisen til Israel har også nådd langt inn i hjertelandet KrF. Selv Ingebrigt Sørfonn, som leder støtteforeningen Israels venner, vegrer seg for å gi angrepene på Gazastripen sin fulle tilslutning. Det gjør ikke Siv Jensen og Frp som plutselig øyner et stort politisk vann å fiske velgere i. Mens Dagfinn Høybråten sier han er forhindret fra å holde appell under torsdagens støttedemonstrasjon for Israel, stiller Jensen med agnet snøre.

Frps Israel-politikk er del av en langsiktig strategi. I året som gikk hamret Siv Jensen ned sin støtte til Israel i bokform og søkte tilflukt fra palestinske raketter i den israelske byen Sderot. Med pressen på slep har partiets fremste tillitsvalgte avlagt flere besøk hos karismatiske menigheter på Vestlandet. Bakgrunnen er reell sympati med Israel og et like reelt håp om solid stemmesanking hos den store gruppen av kristenkonservative som føler seg sviktet av KrF.

ABCTV: Kommer ikke ut av Gaza

Balansegang

I den rødgrønne leiren skaper palestinaskjerfene i SV utfordringer for utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Partiet har lange tradisjoner for motstand mot Israel og støtte til palestinerne. SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen fordømmer de israelske aksjonene, men forsøker likevel å holde armlengdes avstand til de mest radikale kravene fra egne rekker.

Skal hun og regjeringen klare å tilfredsstille sine kjernevelgere i Midtøsten-spørsmålet, må utenriksminister Støre ut i en krevende verbal balansegang. Han må være streng mot Israel og kritisere Hamas, men for SVs del unngå at kritikken mot palestinerne blir for skarp. Da risikerer han nemlig å bli beskyldt for uproporsjonale uttalelser, på samme måte som han selv refser Israel for uproporsjonal gjengjeldelse.

Dette siste begrepet skaper for øvrig hodebry for flere enn Støre. Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) kunne mandag ikke si hva en proporsjonal militær gjengjeldelse fra israelsk side ville være. Tvert imot medga hun at noe slikt i realiteten ikke eksisterer. Det gjør ikke balansegangen enklere for Støre. (©NTB)

Personvernpolicy