580 drept

Kroppene til to av de fire søsknene fra Eliwah-familien. Foto: Scanpix/AP.
Kroppene til to av de fire søsknene fra Eliwah-familien. Foto: Scanpix/AP.

<pKampene raser videre på Gaza. Hittil har omkring 100 barn mistet livet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dødstallene

Operation Cast Lead startet 27. desember 2008.

580 palestinere er nå drept

Nærmere 100 av dem barn

Over 2500 er såret

5 israelske soldater er drept

Israelske styrker kjempet mot Hamas-krigere i noen av de største byene på Gaza tirsdag. Israel har hittil avvist alle krav om å stanse krigen mot den islamistiske grupperingen. Hittil har 580 palestinere mistet livet, 100 av dem barn.

Israelske stridsvogner støttet av kamphelikoptre gikk inn i byen Khan Yunis sør på Gazastripen ved morgengry, og ble møtt med ild fra Hamas og andre militante grupper, ifølge øyenvitner.

Inntoget skjedde mens israelsk infanteri og væpnede Hamas-tilhengere beskjøt hverandre i Gaza by og i utkanten av Deir al-Balah og al-Bureij midt på Gaza.

Israelske angrep rammet tirsdag morgen to forskjellige skoler FN driver på Gaza. Minst fem palestinere ble drept, ifølge redningspersonell og FN-representanter.

Rakettangrep fortsetter

Tross kontinuerlige israelske angrep fra luft, bakke og sjø har Hamas fortsatt sine rakettbeskytninger av Israel.

Et prosjektil traff 45 kilometer inn i Israel, det mest langtrekkende rakettangrepet hittil. Et spedbarn ble lettere skadet av raketten, ifølge den israelske hæren. Tre andre raketter landet andre steder uten å skade mennesker.

Protestene mot det som er en av Israels hittil mest dødelige offensiver på Gaza har fortsatt å tilta i styrke verden rundt. Den franske presidenten Nicolas Sarkozy har gått i bresjen for krav om en våpenhvile, og ført samtaler med israelske og palestinske ledere.

- Vi, Europa, ønsker en våpenhvile så snart som mulig, sa Sarkozy mandag.

- Tiden jobber mot freden. Våpnene må tie, og det må komme en midlertidig humanitær våpenhvile.

Vil fortsette

Men Israels statsminister Ehud Olmert har holdt fast ved at kampanjen vil fortsette til Israel har forhindret Hamas fra å skyte raketter mot Israel.

- Resultatene av aksjonen må være at Hamas ikke bare stanser sin beskytning, men også gjøre gjøres ute av stand til å skyte, sa han.

- Vi kan ikke akseptere et kompromiss som fortsatt lar Hamas skyte mot israelske byer igjen i løpet av et par måneder.

Israel startet sin «Operation Cast Lead» mot Hamas 27. desember, med et massivt luftangrep mot Gaza. En uke etter ble det satt inn tusenvis av bakkestyrker.

100 barn drept

Israelsk artilleri skyter mot Gazastripen tirsdag. Foto: Baz Ratner/ Reuters/ Scanpix.Israelsk artilleri skyter mot Gazastripen tirsdag. Foto: Baz Ratner/ Reuters/ Scanpix.

Siden den gang har minst 580 palestinere blitt drept, nærmere 100 av dem er barn. Mer enn 2700 er såret, ifølge redningsarbeidere på Gazastripen.

Hæren sier tirsdag at en offiser blant fallskjermjegerne ble drept nord på Gaza i løpet av natten, og antydet at han kan ha blitt drept av sine egne.

«Hendelsen blir fremdeles etterforsket, men det mistenkes at en granat fra en stridsvogn ved en feil ble avfyrt mot styrken», het det i en uttalelse fra hæren.

Med dette dødsfallet er det nå fem israelske soldater som har blitt drept siden hæren gikk inn med bakkestyrker lørdag. Tre av soldatene ble drept av sine egne i forbindelse med sammenstøt i Gaza.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen sier folk mister livet fordi folk ikke når frem til dem under kamphandlingene.

Sarkozy leder samtaler

Sarkozy var tirsdag i Jerusalem etter å ha møtt palestinernes president Mahmud Abbas i Ramallah. Han uttalte at Hamas’ rakettangrep er «uansvarlige og utilgivelige.»

Frankrikes president Nicolas Sarkozy og den palestinske presidenten Mahmoud Abbas holder pressekonferanse i Ramallah. Foto: AFP.Frankrikes president Nicolas Sarkozy og den palestinske presidenten Mahmoud Abbas holder pressekonferanse i Ramallah. Foto: AFP.

Olmert og Sarkozy ble enige om at sistnevnte skulle fortsette å jobbe for en avtale som involverer Egypt.

Myndighetene i Kairo fremforhandlet en seks måneder lang våpenhvile som utløp 19. desember. Hamas nektet å fornye avtalen.

Tirsdag var en gruppe Hamas-representanter på vei til Egypt for samtaler om å gjøre slutt på voldshandlingene.

USA støtter angrepene

Israels viktigste allierte, USA, fortsetter å gi militæraksjonen sin tilslutning. USAs president George W. Bush sier enhver våpenhvile må sikre en stans i rakettoppskytningene fra Gazastripen.

- Jeg forstår Israels behov for å forsvare seg. Situasjonen vi nå ser i Gaza skyldes Hamas, sa han.

Gaza er et av verdens tettest befolkende områder. Kampene på området, der mindreårige utgjør en stor del av befolkningen på 1,5 millioner, har kostet flere dusin sivile livet.

Ifølge redningspersonell ble et par og deres fem barn drept tirsdag av en granat skutt opp fra et marinefartøy. Tre barn ble drept av en granat i en forstad til Gaza by, og to ble drept i Shati.

Israelske myndigheter sier de gjør alt de kan for å hindre sivile tap, og har klandret Hamas for å gjennomføre aksjoner fra sivile områder.

Sivile israelere drept

Israelske soldater tirsdag morgen. Foto: Jim Hollander/EPA/Scanpix.Israelske soldater tirsdag morgen. Foto: Jim Hollander/EPA/Scanpix.

Militante fra Gaza har fortsatt å skyte raketter mot Israel tross den omfattende offensiven. Tre sivile og en soldat er drept av prosjektilene siden 27. desember.

Hamas har regjert på Gaza siden de tok kontrollen over kystenklaven i juni 2007 fra styrker med lojalitet til Abbas.

- Seieren nærmer seg, uttalte en av Hamas-toppene, Mahmud Zahar, i en fjernsynssending.

Israel står overfor intenst internasjonalt press om å gjøre situasjonen for den bistandsavhengige sivilbefolkningen på Gaza enklere. Det er mangel på både mat, vann og strøm.

FNs Sikkerhetsråd møtes på nytt tirsdag for å vurdere et arabisk krav om umiddelbar våpenhvile og beskyttelse av sivile palestinere, ifølge diplomater.


Oversatt av Ole Peder Giæver.

Personvernpolicy