Støre på plass i FN

Sikkerhetsrådet fortsetter arbeidet med en resolusjon onsdag. I mellomtiden raser krigen i Gaza. Foto: Scanpix
Sikkerhetsrådet fortsetter arbeidet med en resolusjon onsdag. I mellomtiden raser krigen i Gaza. Foto: Scanpix

<pIsrael forsøker å hindre at FNs sikkerhetsråd trer sammen for å diskutere krigen på Gazastripen. Men dette slaget er tapt, og utenriksminister Jonas Gahr Støre er blant dem som nå er på vei til New York.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sikkerhetsrådet samles tirsdag ettermiddag lokal tid, og blant dem som vil være på plass i FN-hovedkvarteret er utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), forteller presseråd Siri Gjørtz i den norske FN-delegasjonen til NTB.

Støre vil under oppholdet i New York ha samtaler med en rekke ledere, blant dem trolig palestinernes president Mahmoud Abbas som også vil være på plass i FN-hovedkvarteret.

Sikkerhetsrådet fortsetter arbeidet med en resolusjon onsdag, og Støre kommer trolig til å holde et innlegg i rådet onsdag formiddag lokal tid, opplyser Gjørtz.

Ønsker utsettelse

Israelske diplomater har arbeidet iherdig for å få utsatt Sikkerhetsrådets møte, skriver Israels største avis Yedioth Ahronoth på sin nettside ynetnews.com.

Den israelske regjeringen innser at Sikkerhetsrådet vil legge press på Israel for å få slutt på angrepene mot Gazastripen som til nå har kostet nærmere 600 palestinere lovet, blant dem mange sivile.

Det er uklart hvem Israel vil sende til New York, men mye tyder på at utenriksminister Tzipi Livni vil tale landets sak når Sikkerhetsrådet samles.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: ScanpixUtenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Scanpix

Livni har alt gjort det klart at Israel ikke vil rette seg etter et eventuelt krav om våpenhvile fra Sikkerhetsrådet.

– Selv om Sikkerhetsrådet blir enige om en antiisraelsk resolusjon, kommer ikke militærkampanjen mot Hamas til å stanse, slo Livni fast i helgen.

Israel-vennlig initiativ

Diplomatiske kilder i Jerusalem opplyser at den israelske regjeringen forsøker å hindre at FN kommer på banen, i håp om et Israel-vennlig fredsinitiativ fra USAs avtroppende president George W. Bush.

Det amerikanske initiativet det nå arbeides med, bygger ifølge ynetnews på «betingelser fastsatt av Israel».

Frankrike og Storbritannia arbeider også med et utkast til resolusjon i Sikkerhetsrådet, og begge lands utenriksministre vil være på plass i New York onsdag. (©NTB)


Les mer om krisen i Gaza på Startsiden.

Personvernpolicy