FN tilbakeviser Israels forsikringer

Shifa-sykehuset i Gaza hvor den norske legen Mads Gilbert befinner seg tar imot en strøm av sårede. Foto SCANPIX
Shifa-sykehuset i Gaza hvor den norske legen Mads Gilbert befinner seg tar imot en strøm av sårede. Foto SCANPIX

<pDen humanitære krisen på Gazastripen vokser alarmerende, slår FN fast og anklager blant annet Israel for å bruke klasevåpen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelske ledere nekter for at det hersker en humanitær krise på Gazastripen og hevder at grenseovergangene er åpne for hjelpesendinger.

Blant dem som gjentatte ganger har avvist at det er en humanitær krise, er utenriksminister Tzipi Livni.

Under et besøk i Paris i helgen, forsikret Livni om at Israel gjorde alt for å beskytte sivilbefolkningen på Gazastripen, og hun fastholdt at en humanitær våpenhvile derfor var unødvendig.

Prekære forhold

Lederen for FNs humanitære arbeid, John Holmes, er av en helt annen oppfatning.

Mangelen på vann, elektrisitet, mat, medisiner og andre forsyninger øker, og forholdene innen helsevesenet i den palestinske enklaven blir stadig mer prekære, sier Holmes.

– Dette er i våre øyne en humanitær krise. Jeg har svært vanskelig for å se at dette kan beskrives på noen annen måte, slik forholdene for befolkningen nå er, sier han.

Over 550 mennesker er drept og 2.500 er såret siden Israel gikk til angrep mot Gazastripen, og hvert fjerde offer er ifølge FN sivilt.

Alle foto: ScanpixAlle foto: Scanpix

– Det er rimelig å anta at de fleste sivile som er drept er kvinner og barn, sier Holmes.

Klasevåpen

Holmes konstaterer at kamphandlingene har økt i alarmerende omfang etter at israelske bakkestyrker rykket inn, og han anklager samtidig Israel for å bruke klasevåpen.

– Klasevåpen blir benyttet og rammer sivilbefolkningen, sier lederen for FNs humanitære arbeid.

– Dette er ikke bare en humanitær krise, det er en krise som i takt med voldshandlingene forverres dag for dag. Derfor er det så viktig at volden stanses, sier Holmes. (©NTB)

- Keep her warm. You have to keep her warm, or she will bleed more.

Den norske legen Mads Gilbert er i ferd med å behandle en ni måneder gammel jente da han tar imot telefonen fra ABC Nyheter. Samtalen avbrytes flere ganger da Gilbert må gi instrukser til sine medarbeidere.

Les hele intervjuet.

Les mer om krisen i Gaza på Startsiden.

Personvernpolicy