- Hold henne varm

Mads Gilbert ved Shifa-sykehuset på Gaza. Foto: Scanpix/Norwac.
Mads Gilbert ved Shifa-sykehuset på Gaza. Foto: Scanpix/Norwac.

<p- Hun kommer til å blø mer hvis hun ikke holder varmen. Mads Gilbert behandler en ni måneder gammel jente som nettopp har mistet hele familien. Det er dag 6 på sykehuset i Gaza.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angrepene mot Gaza
Den israelske militæroperasjonen «Cast Lead» startet 27. desember. Målet med operasjonen er å stanse militante gruppers rakettbeskytning av det sørlige Israel.

Minst 525 palestinere, blant disse over 90 barn, har blitt drept siden Israel startet aksjonen. Omkring 2500 er såret.

Tre sivile israelere og en soldat er drept av rakettangrep fra Gazastripen siden militæraksjonen begynte.

- Keep her warm. You have to keep her warm, or she will bleed more.

Den norske legen Mads Gilbert er i ferd med å behandle en ni måneder gammel jente da han tar imot telefonen fra ABC Nyheter. Samtalen avbrytes flere ganger da Gilbert må gi instrukser til sine medarbeidere.

- Det er helt jævlig. Nå har vi akkurat hatt et nytt forferdelig bombeangrep nord på Gaza. Jeg står med et lite barn, hun er ni måneder gammel. De øvrige elleve i hennes familie er drept, så nå er denne jentungen helt alene.

- Dette er det absolutt jævligste jeg har vært med på, sier Gilbert.

Kjemper i gatene

Hører helikopterne

Han er i Gaza sammen med kollegaen Erik Fosse i bistandsorganisasjonen NORWAC, som har opprinnelse i den norske solidaritetsbevegelsen med Palestina. De to bistår personalet ved Shifa-sykehuset.

- Jeg hører nå lyden av Apachehelikopterne her over oss.. Det har nettopp kommet inn 25 personer med omfattende skader, fortsetter Gilbert.

- Vi har amputert 3-4 personer i dag, halvparten av hånden til denne vesle jenta måtte vi operere. Vi mistet en 12-åring som kom inn med to avrevne bein.

- Don’t expose her… She will be cold and she will bleed more…

Larmen fra helikoptre og opprørte mennesker lyder gjennom telefonrøret mens Gilbert gir videre instrukser om jenta. Israelske luftangrep og bakkeoperasjoner fortsatte mandag.

- Bombingen i natt var det mest intense jeg har opplevd overhodet. Vi hadde ikke noen sjanse til å sove, sier Gilbert.

- Det er akkurat som i går, de venter til folk har stått opp, og så gjennomfører de de meste grusomme angrep

- Jeg står nå og ser på tre skadde barn, folk gråter… jeg må bryte av nå. Jeg må behandle disse pasientene, sier Gilbert.

ABCTV: Flere barn drept (NB. Sterke bilder)

- Humanitær krise

Flere bistandsgrupper har sagt at den israelske offensiven har forverret den humanitære krisen for innbyggerne på Gaza, som mangler strøm, vann og nå vil oppleve matmangel. Sykehusene drives med nødaggregater.

Israel tillot noe nødhjelp å slippe inn på Gazastripen mandag, inkludert medisin og mat som har blitt sendt fra Egypt, Jordan, Hellas og FNs bistandsorganisasjoner, melder AFP.

- Situasjonen rammer de sivile hardt. Det er mangel på forsyninger man trenger til dagliglivet, og folk har vært uten strøm i ti dager, sier Jamal Alrozzi til ABC Nyheter på telefon fra Gaza.

En palestinsk mann bærer en død jente til sykehus i Gaza by mandag. Foto: AP / Khalil Hamra.En palestinsk mann bærer en død jente til sykehus i Gaza by mandag. Foto: AP / Khalil Hamra.

Alrozzi jobber i redningtjenesten Palestinian Medical Relief Society.

- Kapasiteten til sykehusene er fullstendig sprengt.

Over 500 drept

Alrozzi befinner seg i nærheten av huset sitt sammen med barna da ABC Nyheter ringer ham på telefonen, omkring en kilometer fra de lengst fremrykkede israelske stridsvognene. I bakgrunnen av samtalen lyder skuddsalver og flystøy.

- Vi hører hele tiden bomber og fly i lufta.

- Folk er svært redde, og barna har store problemer med å få sove om nettene. Ingen får sove, sier Alrozzi.

Han sier den palestinske befolkningen i Gaza er delt i sitt syn på Hamas.

- Noen ser det som helter, andre som okkupanter. Uansett må det finnes andre måter å løse denne konflikten på. De som dør er sivile. Det som skjer på bakken rammer folk flest, sier Alrozzi.

Israelske myndigheter avviser ifølge AFP at det er en humanitær krise i enklaven. Mer enn 520 palestinere, blant disse over 90 barn, har blitt drept og mer enn 2500 er såret siden «Operation Cast Lead» begynte 27. desember.

FN anslår at en av fire drepte er sivile. Gilberts kollega Erik Fosse bestrider disse tallene i et intervju med VG Nett, og mener tallene må være langt høyere.

Personvernpolicy