Var Stonehenge et urdiskotek?

Var Stonehenge egentlig et slags diskotek for urmenneskene som levde i England for 5000 år siden? Foto: Lefteris Pitarakis  (AP Photo/Scanpix)     Normal   0   21         false   false   false                             MicrosoftInternetExplorer4   <![endif]-->     <![endif]-->     /* Style Definitions */  table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;}  <![endif]-->
Var Stonehenge egentlig et slags diskotek for urmenneskene som levde i England for 5000 år siden? Foto: Lefteris Pitarakis  (AP Photo/Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBle det spilt ravemusikk i Stonehenge for 5000 år siden?</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En britisk professor som er ekspert på lyd mener at Stonehenge var bygget for at bronsealderens festløver skulle få danse til ravelignende musikk.

Stonehenge, som ligger i Amesbury i Engand, har alltid vært et omdiskutert fortidsmonument. De mystiske steinene antas å være bygget for 4-5000 år siden og arkeologer verden over har i alle tider prøvd å finne ut av hva steinformasjonen egentlig ble bygget for.

Svaret på gåten?

Doktor Rupert Till mener nå at han har funnet svaret på gåten ved å antyde at området ble brukt til musikk som kan minne om langt mer moderne rave. Till, som for øvrig også spiller plater som DJ, er en ekspert innen akustikk og teknologi ved Universitetet i Huddersfield, og bør ha en viss anelse om hva han snakker om.

I en ny rapport hevder han at måten steinene som utgjør byggverket Stonehenge er satt sammen på gir en ideell akustikk, spesielt ved repeterende rytmer slik vi kjenner den fra 90-tallets trancemusikk. Monumentet ville ifølge professoren ha gitt unike akustiske effekter for flere tusen år tilbake i tiden.

Han mener videre at det opprinnelige Stonehenge sannsynligvis hadde en svært behagelig akustikk, nærmest som i en konsertsal, som gradvis ble perfeksjonert gjennom flere generasjoner som kom til etter at monumentet opprinnelig ble reist. Men fordi det som står igjen av Stonehenge delvis er rast sammen, har Till brukt datamanipulering for å gjenskape hvordan monumentet en gang skal ha vært konstruert, og herfra simulert hvordan lyden ble båret i disse spesielle omgivelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kopi i full størrelse

Gjennombruddet for forskningen kom da doktor Till og hans kollega, doktor Bruno Fazenda, besøkte en kopi av Stonehenge i Maryhill i Washington. Der har Sam Hill, som til vanlig bygger veier, gjenreist en kopi av byggverket i full størrelse.

- Vi kom frem til noen interessante svar da vi besøkte kopien. I tillegg benyttet vi programvare for å analysere akustikken, forteller Till til avisen The Daily Mail.

Mytene om de berømte steinene har vært mange. Foto: Chris Steele Perkins (AP Photo/National Geographic/Scanpix)Mytene om de berømte steinene har vært mange. Foto: Chris Steele Perkins (AP Photo/National Geographic/Scanpix)

- Omgivelsene fikk en karakteristisk lyd - det føltes som om vi hadde kommet til et helt spesielt sted, forklarer han videre.

Bygget på tidligere forskning, mener Doktor Till at bronsealderens engelskmenn hadde et godt øre for lyd og konstruerte det berømte steinmonumentet for å få gjengitt best mulig akustikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Måten steinene er stilt opp mot hverandre reflekterer lyd på en perfekt måte. Det samme gjelder de liggende steinene på toppen. De må ha visst at ved å plassere en stein på et bestemt sted, ville lyden gjengis på en spesiell måte.

Det har vært mange teorier om hva Stonehenge ble brukt til. Noen har hevdet at det var et sted hvor fortidsmenneskene kunne finne sjelefred, mens andre har ment at det har vært en gravplass.

Binder teoriene sammen

- Begge disse teoriene innebærer at det må ha vært en form for ritual knyttet til stedet, men vi vet svært lite om hvordan menneskene på denne tiden sang, danset eller utøvde sine ritualer. Våre undersøkelser kan koble de to hovedteoriene for hva Stonehenge ble bygget for sammen.

De to professorene analyserer fremdeles data de har funnet under forskningen sin, men er soleklar på at Stonehenge gir en helt unik gjengivelse av lyd.

- Ved å simulere denne lyden håper vi å kunne forstå mer om vår engelske kultur fra 5000 år tilbake i tid, og kanskje enda bedre forstå hvordan våre forfedre har påvirket dagens kultur.


Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden