- EUs diplomater kan oppnå lite i Midtøsten

NUPI-direktør jan Egeland mener at den såkalte Midtøsten-kvartetten har spilt fullstendig fallitt.Foto: Scanpix
NUPI-direktør jan Egeland mener at den såkalte Midtøsten-kvartetten har spilt fullstendig fallitt.Foto: Scanpix

<pDet som trengs er et felles initiativ fra USA og Egypt der også Norge kan spille en rolle, mener NUPI-direktør Jan Egeland.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– All ære til EU og verdens mest aktivistiske diplomati i vår tid, det franske, men de mangler både innflytelse i Israel og Hamas, sier Egeland, som i 1993 var med på å forhandle fram Oslo-avtalen mellom Israel og palestinerne.

Egeland har ingen tro på at Frankrikes president Nicolas Sarkozy og EU-troikaen med utenriksministrene fra Tsjekkia, Sverige og Frankrike, som nå er i Midtøsten, vil greie å overtale partene om å innføre en umiddelbar våpenhvile på Gazastripen.

Egeland mener også at den såkalte Midtøsten-kvartetten har spilt fullstendig fallitt.

– Konkursbo

– Det vi ser nå er konkursboet etter Midtøsten-kvartetten, der USA, EU, FN og Russland skulle være likeverdige parter. Vi har opplevd ti tapte år, der det ikke er oppnådd noe, sier Egeland og understreker at ingen andre enn USA er i posisjon til virkelig å påvirke Israel.

– Bjellen må legges rundt halsen på USA.

NUPI-direktør Jan Egeland. Foto: ScanpixNUPI-direktør Jan Egeland. Foto: Scanpix

– Også Egypt og Iran spiller en viktig rolle. Resten av verden følger langt ned på lista, sier den tidligere fredsmegleren som nå er leder for Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Samtidig tror han at Norge er ett av få europeiske land som fortsatt har noe å bidra med.

– Norge har en gyllen anledning til å ta initiativet. Den norske regjeringen gjorde noe veldig viktig da den anerkjente samlingsregjeringen mellom Hamas og Fatah. En av hovedpilarene i konkursboet etter Midtøsten-kvartetten er at den ikke snakket med Hamas, sier Jan Egeland.

Ingen seier

Selv om Israel skulle greie å stanse rakettangrepene fra Hamas, har Egeland ingen tro på at Israel vil lykkes med sin strategi på lang sikt.

– Det er sjelden et land i den grad handler i strid med sine egne langvarige interesser. Israel undergraver sin egen befolknings sikkerhet, selv om landet vinner militære seire på kort sikt. Det er ingen tvil om at det trengs en annen politikk, sier Jan Egeland.

Han er usikker på hva som vil skje etter at offensiven er avsluttet.

– Alle er enige om at man ikke kan gå tilbake til utgangspunktet, at Israel ikke vil tolerere at raketter skytes mot landet, selv om de er små.

Samtidig mener han at det også må komme en løsning som gjør livet lettere for Gazastripens befolkning.

– Man kan ikke holde en befolkning på 1,5 millioner mennesker i et bur, låse og kaste nøkkelen. På den måten blir det aldri fred, sier Jan Egeland. (©NTB)

Personvernpolicy