Kjemper i gatene

Israelske soldater fotografert få øyeblikk før invasjonen startet. Foto: Den israelske hæren (IDF).
Israelske soldater fotografert få øyeblikk før invasjonen startet. Foto: Den israelske hæren (IDF).

<pIsraelske soldater og militante fra Hamas møttes i direkte kamper mandag morgen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FAKTA
Minst 517 palestinere, blant disse 87 barn, er drept og mer enn 2500 såret siden Israel satte igang «Operation Cast Lead» 27. desember.

I løpet av samme periode har tre sivile israelere og en soldat blitt drept av raketter fra Gazastripen. En soldat og ytterligere 55 er såret i sammenstøt med Hamas etter at Israel satte inn bakkestyrker 3. januar. Bakkeoffensiven kommer i tillegg til angrep med fly og marinefartøy.

Det bor 1,5 millioner palestinere på Gazastripen, mer enn halvparten av disse er barn.

For første gang kom det til direkte sammenstøt mellom israelske soldater og krigere fra Hamas mandag morgen. Bakkeoffensiven er i full gang fra israelsk side og israelske soldater går fra hus til hus i jakten på Hamas-tilhengere. Ifølge israelske styrker skal det likevel ha vært en begrenset mengde direkte trefninger. De fleste av angrepene under bakkeoffensiven har vært gjennomført med ild fra granatkastere og stridsvogner.

Samtidig som bakkekampene pågikk tok israelske stridsvogner og soldater kontroll over store deler av Gazastripen, delte opp territoriet og tvang titusenvis av mennesker på flukt fra sine hjem, melder The Guardian.

Israels forsvarsminister Ehud Barak sier landets styrker delvis har omringet Gaza City i forbindelse med bakkeoffensiven i enklaven. Gaza har vært styrt av den militante islamistiske Hamasbevegelsen siden sommeren 2007.

ABCTV: Tåregass mot demonstranter i Oslo

Fem barn drept

AFP melder at angrepene mandag tok livet av ytterligere 14 palestinere, blant disse fem barn. Barna ble drept da en granat fra en stridsvogn traff i Zeitun. Ytterligere to barn ble drept i Shati av et angrep fra sjøen, ifølge lederen av redningstjenesten på Gaza, Moawiya Hassanein.

En mann løper i dekning med en såret gutt. 87 barn skal ha blitt drept siden de israelske angrepene startet. Foto: Scanpix/AFP.En mann løper i dekning med en såret gutt. 87 barn skal ha blitt drept siden de israelske angrepene startet. Foto: Scanpix/AFP.

Ni andre mennesker, som ikke hadde blitt identifisert mandag formiddag, ble drept nær Beit Hanun og Beit Lahiya nord på området.

Noen av de mest intense kampene ble rapportert å ha skjedd øst for Gaza by, i Zeitoun-området. Tre palestinske barn skal ha blitt drept av en granat fra en israelsk stridsvogn. Israelske styrker drepte også sju medlemmer av en palestinsk familie da deres hjem i Beach-flytkningeleiren ble truffet, ifølge The Guardian.

Den israelske avisa Haaretz melder at en offiser fra den israelske hæren og fem soldater ble lettere til moderat skadet i sammenstøtene. I alt 55 soldater skal ha blitt såret siden lørdag, blant disse fire alvorlig. Mer enn 30 væpnede palestinere er drept i kampene som raste mens den israelske hæren omringet Gaza by. Hæren har delt inn stripen i tre sektorer ved å sette inn soldater langs direkte akser ned mot stranda, ifølge Haaretz.

Rakettangrep fortsetter

AFP melder mandag formiddag om bakkeoperasjoner nord, sør og øst for den største byen på territoriet. Dette er den mest omfattende bakkeoperasjonen på Gaza siden Israel trakk seg ut fra området i 2005.

Hamas’ rakettangrep fortsatte mandag til tross for at den israelske militærkampanjen for å stanse angrepene nå har pågått i ti dager.

Ifølge det israelske militæret ble tretti mål på Gazastripen rammet i løpet av natten, blant disse en «underjordisk bunker og en moské brukt til våpenlagring»

Personvernpolicy