- Gi Gaza til Egypt

USAs tidligere FN-ambassadør John Bolton tror ikke lenger en tostatsløsning er mulig. Foto: Scanpix/AP.
USAs tidligere FN-ambassadør John Bolton tror ikke lenger en tostatsløsning er mulig. Foto: Scanpix/AP.

<pUSAs tidligere FN-ambassadør mener tostatsløsningen har blitt umulig.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs tidligere ambassadør til FN, John Bolton, sier den arabisk-israelske konflikten ikke lenger kan løses med utgangspunkt i en tostatsløsning for de palestinske områdene. Han foreslår isteden å gi de palestinske territoriene til Egypt og Jordan.

«La oss begynne med å innse at det å forsøke å skape en palestinsk selvstyremyndighet fra det gamle PLO har mislykkes, og at enhver tostatsløsning basert på denne modellen er dødfødt», skriver Bolton i The Washington Post.

«Hamas har tatt livet av ideen, og selv Det hellige land er ikke brukbart til mer enn en gjenfødelse.»

En tostatsløsning er offisielt betraktet som løsningen på konflikten i Midtøsten av alle parter, inkludert Israel og regjeringen til George W. Bush, som Bolton har vært del av.

Men nå argumenterer Bolton for at fredsprosessen i Midtøsten «åpenbart ikke går fremover, snarere bakover», mens USA og FNs «veikart» for fred har fremdeles har til gode å føre noen vei.

Gaza-stripen grenser til både Egypt og Israel. Foto: NASAGaza-stripen grenser til både Egypt og Israel. Foto: NASA

- Isteden bør vi se på en «trestatsløsning» der Gaza returneres til egyptisk kontroll og Vestbredden på en eller annen måte vender tilbake til jordansk overherredømme, sier den tidligere ambassadøren, som nå arbeider for American Enterprise Institute, en konservativ tankesmie i Washington.

- Å få de to arabiske statene til å gjeninnføre sin tidligere politiske myndighet vil være en måte å utvide fredssonen og, viktigere, bygge på regjeringer som sørger for fred og stabilitet i sine egne land, konkluderer han.

Samtidig skriver The Wall Street Journal at en nasjon som Israel må «vedlikeholde en aura av uovervinnelighet» om den skal ha noen sjanse til å leve fredelig side om side med sine arabiske naboland.


- Det var denne auraen staten hadde etter to kriger som fikk Egypt til å gå med på fred i 70-årene, heter det i avisens artikkel.

- Til sammenligning overbeviste felttoget i Libanon radikale arabere og persere om at Israel har blitt svakt og kan slås. Israel kan ikke la Hamas holde fast ved en tilsvarende mytologi når denne operasjonen er over, ellers vil kostnadene bli langt større i fremtiden.

Professor Nils A. Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter har fulgt Midt-Østen-konflikten i 40 år. Også han har gitt opp troen på en tostatsløsning. Butenschøn mener Israel må forholde seg til en situasjon der ulike folkegrupper skal befinne seg innenfor landets grenser.

Personvernpolicy