Gazastripens innbyggere søker ly

Kampene på Gazastripen fortsatte også etter at solen gikk ned søndag, og eksplosjoner og skyting preget området natt til mandag. Over 510 palestinere er drept siden Israel innledet sin offensiv mot Gaza 27. desember. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis/ SCANPIX
Kampene på Gazastripen fortsatte også etter at solen gikk ned søndag, og eksplosjoner og skyting preget området natt til mandag. Over 510 palestinere er drept siden Israel innledet sin offensiv mot Gaza 27. desember. Foto: REUTERS/Yannis Behrakis/ SCANPIX

<pMens Israel fortsetter de omfattende angrepene mot Gazastripen fra lufta, sjøen og bakken, søker innbyggerne i området ly der de kan.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Israel fortsetter de omfattende angrepene mot Gazastripen fra lufta, sjøen og bakken, søker innbyggerne i området ly der de kan.

Flere titusen israelske soldater var natt til mandag involvert i kampene mot Hamas, og eksplosjoner og skyting preget Gazastripen i natte- og morgentimene. Ifølge israelsk radio kom det til trefninger mellom israelske soldater og Hamas-medlemmer i Gaza bys gater.

Samtidig jobber verdenssamfunnet på spreng for å få til en stans i kampene, og mandag drar Frankrikes president Nicolas Sarkozy til Midtøsten for å prøve å mekle fram en humanitær våpenhvile.

En egen delegasjon fra EU er også dratt til området og fortsetter arbeidet mandag, og også Russland har sendt en toppdiplomat.

Brukte tåregass mot demonstranter i Oslo

Frykt

Over 510 palestinere er drept siden Israel innledet sin offensiv i romjulen, og minst en firedel av de drepte er sivile, opplyser FN. Minst 70 palestinere er blitt drept siden bakkeinvasjonen startet lørdag kveld, ifølge helsepersonell på Gazastripen. Én israelsk soldat er drept og 49 såret i bakkeoffensiven.

Sykehusene er fulle av sårede, butikkene er stengt og de sivile søker ly i kjellere og provisoriske tilfluktsrom. Da soldatene i løpet av natten beveget seg inn i et område nord på Gazastripen, skal de sivile innbyggerne ha blitt bedt om å evakuere. Men det er ikke mange stedene de kan gjøre av seg, og noen måtte søke ly på FN-drevne skoler.

– Livet vårt er fylt av frykt. Vi ber verden vise nåde og redde oss fra israelernes krig. Hva har barna gjort for noe galt som gjør at husene deres blir bombet? spør innbyggeren Abdelrahim Malaka i Gaza by.

– Vi er alle redde for vi kan dø når som helst, sier Abu Abed Al-Safadi.

Flere tusen hjem er blitt ødelagt og fratatt sivile steder å søke ly for den bitende vinterkulden mens beskytningen fortsetter. De som kunne, har flyktet fra Gaza by før invasjonen ble innledet.

Fosfor

Mens de israelske soldatene har rykket fram mot Gaza by, skal de ha brukt hvitt fosfor for å skjule fremskrittene sine, skriver The Times.

Det er ifølge folkeretten forbudt å bruke fosfor som angrepsvåpen i sivile områder, men det er ikke noe direkte forbud mot å bruke det til å røyklegge og skape dekke for militæroperasjoner, ifølge avisen.

Brennende fosfor kan forårsake svært alvorlige brannskader hvis det rammer mennesker. Dersom Israel bruker fosfor over den tett befolkede Gazastripen, vil det gi grobunn for mer kritikk av Israels militæroffensiv, skriver den britiske avisen.

Det israelske forsvaret avviste søndag kveld at det bruker fosfor og sier «Israel bruker materiell som er tillatt under folkeretten».

Samtaler

Hamas planlegger å sende en delegasjon til Egypt for å delta i samtaler om situasjonen på Gazastripen, ifølge en Hamas-leder.

Ayman Taha i Hamas sier en delegasjon fra bevegelsen drar til Kairo «på invitasjon fra Egypt om å delta i diskusjoner». Al Jazeera melder at Hamas-utsendingene drar til Egypt mandag for å diskutere krigen på Gazastripen, men sier ikke noe om detaljene rundt besøket.

Israel tror Hamas nå leter etter en måte å komme seg ut av konflikten etter å ha undervurdert omfanget av offensiven, sier velferdsminister Isaac Herzog i Israel.

– Informasjonen vi har fått i regjeringen, er at Hamas leter etter en respektabel måte å komme seg ut av denne situasjonen på, sier han til CNN. (©NTB)

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Personvernpolicy