Gaza: - For farlig å være ute

Normal   0   21         false   false   false                             MicrosoftInternetExplorer4   <![endif]-->     <![endif]-->  st1\:*{behavior:url(#ieooui) }  <![endif]-->   /* Style Definitions */  table.MsoNormalTable 	{mso-style-name:"Vanlig tabell"; 	mso-tstyle-rowband-size:0; 	mso-tstyle-colband-size:0; 	mso-style-noshow:yes; 	mso-style-parent:""; 	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; 	mso-para-margin:0cm; 	mso-para-margin-bottom:.0001pt; 	mso-pagination:widow-orphan; 	font-size:10.0pt; 	font-family:"Times New Roman"; 	mso-ansi-language:#0400; 	mso-fareast-language:#0400; 	mso-bidi-language:#0400;}  <![endif]-->Mahmoud Hamada i Norsk folkehjelp sier det er altfor farlig å være ute i Gaza. Han og hans familie holder seg mest innendørs. Fotomontasje. Foto: Scanpix og Norsk folkehjelp.
Mahmoud Hamada i Norsk folkehjelp sier det er altfor farlig å være ute i Gaza. Han og hans familie holder seg mest innendørs. Fotomontasje. Foto: Scanpix og Norsk folkehjelp.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorsk folkehjelp er ute av stand til å gjøre jobben sin på Gaza. – Det er for farlig, sier prosjektleder.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På grunn av bomberegnet i Gaza er Norsk folkehjelp ute av stand til å utføre arbeidet sitt. ABC Nyheter snakket med Mahmoud Hamada, som er prosjektleder for Norsk folkehjelp i det tett befolkede området vest for Israel.

- Det er ingen som jobber nå fordi det er altfor farlig å bevege seg ute. Så vidt jeg vet gjelder det alle organisasjonene, sier han til ABC Nyheter.

- Dermed holder folk seg i størst mulig grad inne. Jeg var ute nå nettopp for å finne mat, og da slo en bombe ned tre til fire hundre meter fra der jeg bor. Jeg hørte fra andre at et lite barn ble drept av den bomben.

Hamada bor i en flyktningleir kjent som Beach Camp, nordvest på Gazastripen. Det antas at det bor rundt 80.000 palestinere i leiren. Leiren er i praksis en del av Gaza by, og befinner seg kun 2,5 kilometer fra den israelske grensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brukte tåregass mot demonstranter i Oslo

- Er ikke redd

Gaza by var søndag omringet av israelske bakkestyrker. Stadig flere mister livet i kampene som har brutt ut etter at israelske styrker tok seg inn på Gazastripen lørdag kveld. Én israelsk soldat ble drept i kamper søndag, og 30 soldater er såret, melder det israelske militæret. Betraktelig høyere var tapstallene på den andre siden av grensa. Minst 31 sivile personer er drept siden bakkeoperasjonen startet, melder helsepersonell på Gazastripen.

Men til tross for det, hevder Hamada at han ikke er redd. Han understreker at de er vant til kamphandlinger, selv om de ikke har sett dette omfanget tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg personlig er ikke redd. Det er ikke første gangen vi opplever slikt, selv om omfanget er mye større enn før. Men vi er redde for familiene våre. Vi kan ikke forlate området, og vi har ikke beskyttelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Eksplosjoner overalt

ABC Nyheter har også snakket med Mahmoud Hamadas bror, Shaleem Hamada. Mens vi snakker på telefonen, kan ABC Nyheter høre eksplosjoner fra bomber som slår ned i nærheten.

- Ja, du hører nå selv hvordan det er. Vi hører eksplosjoner overalt, og de bomber både fra luft, sjø og land.

Han forteller at strømmen er borte. Uten strøm virker ikke vannpumpene, og de får ikke vann. Han tror de slipper opp for mat i løpet av noen dager.

På spørsmål om de ønsker å dra fra Gaza, svarer han følgende:

- Vi vil ikke forlate Gaza, og selv om vi ville det, hvor skulle vi dra?

Har flyktningeleir som mål?

Israelerne ser ut til å ha en annen flyktningleir som mål. Nødhjelpskoordinatoren Ola Skuterud sier til NTB at leiren i Jabalja nord på Gazastripen kan være hovedmål.

– Det virker som om de konsentrerer seg om denne flyktningleiren, at det er den de skal ta, sier Skuterud til NTB. Han minnes med gru hva israelerne gjorde med flyktningleiren i Jenin i 2002, da de knuste leiren fullstendig til det bare var småstein igjen.

Nordmannen er ikke sikker på hvor mange mennesker som befinner seg i leiren, men tror det fort kan dreie seg om 50.000.