Israel slipper ut 14 nordmenn fra Gaza

<pNorsk UD fikk søndag kveld melding fra israelske myndigheter om at 14 norske statsborgere grytidlig mandag morgen skal få slippe ut av Gaza.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pressevakt Haakon Svane i UD sier til NTB at den gledelige meldingen kom etter at norske myndigheter har arbeidet intenst for å hjelpe de 14 norske statsborgerne som har bedt om hjelp for å kunne forlate Gaza.

Tidligere søndag kveld opplyste ministerråd Tor Wennesland ved representasjonskontoret i Al-Ram til NTB at det ville være livsfarlig å ta ut de 14 fra Gaza på det nåværende tidspunktet fordi det pågikk betydelige krigshandlinger i området.

Svane bekrefter at en forutsetning for å kunne gjennomføre operasjonen er at situasjonen rundt Erez der grenseåpningen til Israel ligger, gjør det forsvarlig å ta de 14 ut.

Kamp mot klokka

Søndag kveld startet en kamp mot klokka for de mange norske representantene som har vært involvert i arbeidet for å få de 14 i sikkerhet.

Da ambassaden i Tel Aviv nokså uventet fikk meldingen søndag kveld var det en forutsetning at de 14 måtte være på plass ved Erez grytidlig mandag morgen.

– Vi regner med å få varslet alle fordi vi har hatt løpende kontakt med dem, men spørsmålet er om de rekker å komme fram til grenseovergangen i tide. Israelerne er ganske bestemt på at åpningen av grensen må skje grytidlig, sier Svane.

Han bekrefter at det i alt er 14 norske statsborgere som har bedt om utreisehjelp og at alle vil komme ut dersom de rekker fram i tide. Svane tror også at det mest sannsynlige er at de 14 vil slippe ut sammen med en større gruppe på samme måte som da Ibrahim Abureyas familie kom ut sist fredag.

Vurdert som livsfarlig

Da NTB tidligere søndag kveld snakket med ministerråd Tor Wennesland på telefon fra Al-Ram på Vestbredden mente han det ville være livsfarlig å forsøke å ta ut norsk-palestinerne ved Erez på grunn av heftige kamper i området.

Han forsikret samtidig at representasjonskontorets stab hadde løpende kontakt med de 14 og at samtlige hadde fått beskjed om å holde seg helt i ro.

Det var derfor uklart om de 14 ville rekke å kaste om på sine planer og klare å ta seg fram til grenseovergangen ved Erez i løpet av natten.

Haakon Svane i UD i Oslo sier de to forutsetningene om ro i området og at de 14 rekker fram i tide må være på plass for at utreisen skal kunne gjennomføres.

Svane utelukker heller ikke at det kan være flere personer i Gaza med tilhørighet til Norge som melder seg for å få hjelp til utreise.

Via Jordan

I likhet med Abureya-familien vil de 14 komme inn i Israel ved Erez-overgangen, men der blir de ikke lenge.

Transporten videre til Jordan vil gå fortløpende. Fra Jordan vil det så bli anledning til å velge tidspunkt for hjemreisen til Norge. (©NTB)

Personvernpolicy