Kjøp av ny bil

Hvordan få den nye bilen billigts mulig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den prisen som nybilforhandleren oppgir i sine annonser og skilter var tidligere nærmest for en vits å regne. Hvis du ikke fikk minst 10 % rabatt, ble du i realiteten lurt.

Flere av bilforhandlerne har derfor forsøkt å rydde opp i det gamle prutemarkedet og innført såkalte nettopriser. Nettoprisene er 5-15 % lavere enn de gamle listeprisene (bruttoprisene). De som har nettopriser, forsøker å fortelle deg at de nye prisene er «ferdigprutede priser». Her har du som kunde allerede fått avslag på prisen, så det er ikke noe mer å diskutere.

Stadig flere bilmerker selges med nettopriser. Selv om forhandleren har innført nettopriser, er det fortsatt mulig å prute. 3-4 % reduksjon kan være innen rekkevidde dersom du er dyktig og bilselgeren ønsker å bli kvitt bilen.

Både importør og forhandler sitter likevel igjen med en fortjeneste. I gjennomsnitt har forhandlerne ca. 18 % avanse på bruttoprisen. I tillegg har importøren sin avanse. Derfor er det fullt mulig å prute også på nettoprisene.

Men det er store forskjeller mellom bilmerkene. Noen merker er så populære at det er leveringskøer. Andre har mer enn nok med biler på lager, da har du større sjanser til å få avslag. Har du bestemt deg for en spesiell bilmodell, kan det lønne seg for deg å reise litt rundt til forskjellige forhandlere og sammenligne tilbudene og rabattene. Ekstrautstyr er også en viktig ting å vurdere.

Slik går du frem

  1. Kontakt tre til fire forhandlere som har de biltypene du er ute etter. Be dem komme med forslag til biler. Forklar dem at de er med i din private konkurranse om hvem som kan tilby den laveste prisen og beste bilen. Det kan være lettere å få lave priser dersom bilforhandleren har store lagre av biler, og spesielt når en ny årsmodell skal ut på markedet. Biler med stor etterspørsel er det vanskeligere å presse prisen på.
  2. Kjør flere pruterunder der du får skriftlige tilbud fra de forskjellige selgerne. Forutsetningen er at bilene i hovedtrekk er likeverdige. Hver gang du får et billigere tilbud fra en av selgerne, ringer du de andre og spør om de vil være med videre ned. Alle selgere har en smerteterskel, og de vil si klart fra når de ikke vil være med lenger.
  3. Har bilforhandleren bruttopriser, bør du uten videre få 10 % avslag på listeprisen på en helt ny bil. I tillegg kan du få enda større avslag dersom du er god til å prute.
  4. Har bilforhandleren nettopriser, bør du likevel forsøke å prute. 3- 4 % avslag kan være mulig for den som virkelig er god til å prute. Men resultatet av prutingen vil være avhengig av situasjonen til bilselgeren.
  5. I tillegg til prisen på bilen er det avgjørende hva du får for din gamle bil. Det må med i diskusjonen.
  6. I tillegg til prisen på bilen er det avgjørende hva du får for din gamle bil. Det må med i diskusjonen.
  7. Ekstrautstyr, vinterdekk, servicepakker og forsikringstilbud er også viktige detaljer i helhetsbildet. Ofte er det lettere å få med ekstrautstyr på kjøpet enn å få ytterligere rabatt.
  8. Du kan få enda mer for bilen ved å selge den privat enn om du lar den gå som innbyttebil hos forhandleren. Men å selge den privat, krever tid. Bruktbilprisene i distriktene er forøvrig høyere enn i byene. Det kan også utnyttes.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.

Personvernpolicy