Kjøp av bil

Hvor dyr bil er det riktig å kjøpe for deg?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bil er dyrt. En helt vanlig bil koster alt i alt mellom 70.000 og 100.000 kroner per år å holde på veien de første seks leveårene. Saken er at de aller fleste bare er opptatt av de betalbare kostnadene hvert år, og glemmer at den store stygge ulven er verdifallet

Svært mange knytter følelser til bilkjøpet. Det er knapt noen som virkelig er opptatt av å eie en fornuftig bil som bare dekker behovet, nemlig transport fra A til B på en sikker og grei måte. Tradisjonelle bilkjøpere legger mer vekt på image, hestekrefter, ekstra komfort, unødvendig utstyr og estetikk enn man ofte liker å innrømme. Og derfor blir bilvalget også komplisert. I dette kapitelet er vi mest opptatt av økonomien ved bilkjøpet.

Hvor mye bør du bruke på bil?

En vanlig feil mange gjør, er at de ser på bilens pris og tenker at en bil til 300.000 er billigere enn en til 450.000. Dette kan i mange tilfeller være feil. Hemmeligheten med et lurt bilkjøp er å finne bilen som holder seg i verdi, som har lave verkstedutgifter (god teknisk standard) og kjøpe denne bilen til en gunstig pris i markedet. En samling selvfølgeligheter vil mange mene, men i praksis svært vanskelig.

Behovsvurdering
Et bilkjøp bør alltid begynne med en behovsvurdering. Hva trenger du egentlig? Her er det nyttig å sette opp en liste med kriterier som er ufravikelige. Størrelse, lastekapasitet, krav til sikkerhet, antall seter, til hva og hvor skal bilen brukes, motorstørrelse, en bil eller to biler, firehjulstrekk, komfortutstyr som klimaanlegg, kjørecomputer og lignende faktorer du mener er viktige.

Nesten enhver bilfabrikant har modeller som dekker de fleste behov. En slik behovsliste utelukker med andre ord ikke mange fabrikanter, men den utelukker i alle fall en rekke modeller. Og da er du kommet ganske langt. Det er videre klokt i starten å ha et åpent sinn. Har du først forelsket deg i en bil før du har sett hva andre har å tilby, er det vanskelig å endre oppfatning.

Økonomi
Det neste spørsmålet er naturlig nok hvor mye penger du skal legge inn i bilkjøpet. Mange vil nok påstå at det er det første som må avklares. Men mange vil oppdage at det man hadde tenkt å bruke på bil, ikke dekker behovene man mener er ufravikelige.

Og da må du enten revurdere dine behov, eller lete blant eldre bruktbiler fremfor å kjøpe en helt ny bil. Derfor er behovslisten en god hjelper og presser deg til å vurdere bilkjøpet så grundig som en slik beslutning krever.

Les mer om bilkjøp:

Skal du kjøpe ny eller brukt bil?

Kjøp av ny bil

Kjøp av bruktbil

Hvor er det tryggest å kjøpe bruktbil

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.

Personvernpolicy