Tsjekkia sier Gaza-uttalelse var en misforståelse

<pUttalelsen fra en talsmann for det tsjekkiske EU-formannskapet om at den israelske invasjonen på Gazastripen er av «defensiv» karakter var en misforståelse, sier landets utenriksminister.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Praha/Brussel (NTB-Trygve Mellvang-Berg): Uttalelsene, som har høstet storm både i og utenfor EU, kom lørdag kveld idet en tsjekkiskledet EU-delegasjon og Frankrikes president Nicolas Sarkozy forberedte en reise til Midtøsten i et forsøk på å få i stand en våpenhvile.

- Uttalelsen fra ham var en misforståelse, sa den tsjekkiske utenriksminister Karel Schwarzenberg i en TV-debatt søndag.

Tsjekkia overtok ved årsskiftet EUs formannskap etter Frankrike, og den fremstående EU-delegasjonen, som ankommer Kairo søndag ettermiddag, ledes av Schwarzenberg.

Han holdt før avreise fra Praha søndag en pressekonferanse sammen med de øvrige deltakerne i følget, blant dem den svenske utenriksministeren Carl Bildt og hans franske kollega Bernard Kouchner.

Sterke reaksjoner

Palestinerne har reagert sterkt på uttalelsen som den tsjekkiske talsmannen Jiri Potuznik kom med lørdag, hvor han i klare ordelag sa at Tsjekkia anser israelernes handlinger for å være defensive, ikke offensive.

- Dette er en ondskapsfull aggresjon mot vårt folk. Verdenssamfunnet må ikke være stille. Denne holdningen fortjener fordømmelse, sier palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat i en kommentar til den tsjekkiske uttalelsen.

Han er en nær medarbeider til president Mahmoud Abbas, som leder den palestinske selvstyremyndigheten på Vestbredden. Selv om Abbas og hans tilhengere er sterkt kritisk til Hamas' styre på Gazastripen, er fordømmelsen av Israels krigføring nå svært sterk.

Også fra britisk hold kom det reaksjoner på uttalelsene.

- Dette er ikke holdningen til den britiske regjeringen, sier en anonym regjeringskilde til nyhetsbyrået Reuters.

Tsjekkisk presisering

Det tsjekkiske EU-formannskapet så seg søndag nødt til å presisere lørdagens uttalelser.

- Selv den ubestridte retten til å forsvare seg selv tillater ikke handlinger som i stor grad går ut over sivile, heter det i uttalelsen, hvor tsjekkerne tar til orde for en umiddelbar våpenhvile.

Det understreker også den britiske statsministeren Gordon Brown i et intervju med BBC søndag.

- Dette er et svært farlig øyeblikk, sa Brown til BBC.

Både Frankrike og Storbritannia har bedt både Israel og Hamas om å stanse krigshandlingene. Frankrike har også kalt den israelske bakkeoffensiven for en farlig militær opptrapping.

Bekymret Bildt

Den svenske utenriksministeren Carl Bildt mener den israelske bakkeinvasjonen har gjort en umiddelbar våpenhvile lite sannsynlig.

- At dette kommer til å gjøre det vanskeligere å finne en løsning på den akutte konflikten, er åpenbart. Og risikoen for at konflikten får alvorlige følger i regionen som helhet har økt dramatisk, skriver Bildt i sin personlige blogg.

Første post for EU-delegasjonen er en middag med den egyptiske utenriksministeren søndag kveld.

Mandag morgen møter EU-delegasjonen president Hosni Mubarak, før de reiser til Vestbredden og Israel for møter med palestinske og israelske myndigheter.

- Det kommer til å bli hektiske dager, fastslår Bildt.

Personvernpolicy