Norsk lege: - Sårede dør mens vi jobber

En såret palestiner bæres inn på sykehus i Gaza søndag. Foto: Reuters / Scanpix.
En såret palestiner bæres inn på sykehus i Gaza søndag. Foto: Reuters / Scanpix.

<p- Pasientene ligger overalt, og vi opererer i korridorene, sier kirurg Erik Fosse. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gaza by/Oslo (NTB-Fredrik Grønningsæter): Han har jobbet hardt ved operasjonsbordet i Gaza by siden Israel startet sin bakkeinvasjon av Gazastripen lørdag.

- Pasientene dør nå mens vi jobber, forteller Fosse. Han har sammen med anestesilegen Mads Gilbert, jobbet på akuttmottaket på Shifa-sykehuset i Gaza for organisasjonen NORWAC siden onsdag.

Han forteller at israelerne bruker konvensjonelle våpen i bakkeoperasjonen, noe som gir store splintskader.

- Her har det vært full katastrofealarm siden i går ettermiddag. Utover natten har bombardementet økt voldsomt. Det har vært veldig intenst både med artilleri og bomber, sier kirurgen på telefon fra sykehuset til NTB søndag formiddag.

Fosse forteller at legene på Shifa-sykehuset i Gaza nå kan høre lyden av maskingevær i nærheten.

- I tillegg til bombingen hører vi nå lyden av maskingevær. Det har vi ikke hørt før, så de israelske styrkene er nok rett utenfor byen, sier han. Overfylte sykehus Operasjonssalene er overfylte, og legene må nå operere ute i korridorene.

Natt til søndag ble pasienter brakt inn til sykehuset fortløpende, og søndag formiddag kom det en ny stor pasientmengde som legen anslår til å være over 100 personer.

- Det har kommet inn en jevn strøm av pasienter med voldsomme skader, forteller Fosse.

Hans kollega Gilbert anslår til Sveriges Radio at 25 prosent av de døde er kvinner og barn, og hele 45 prosent av de skadde er kvinner og barn.

- Dette er det nærmeste du kommer en massakre, sier han. Siden legene ankom Gazastripen onsdag har de rapportert om prekær mangel på medisinsk utstyr. Gilbert og Fosse er også de eneste utenlandske helsearbeiderne i området.

- I går kom det inn noen lastebiler med utstyr. Det prøves å få inn flere team med helsearbeidere, men til nå har det bare vært oss, sier Fosse.

Det er først og fremst engangsutstyr, kirurgiske instrumenter, overvåkingsutstyr og anestesiutstyr det er mest behov for.

Strømløst

Et av de største problemene er at området har vært uten strøm i et døgn. Sykehuset hvor Fosse og Gilbert jobber drives nå av en generator.

- Strømmen er et kjempeproblem. Befolkningen har ikke lys eller varmt vann, sier Fosse. Gatene er tomme og de fleste er i husene sine. Israel slapp i går flygeblader over Gaza by hvor de ba folk forlate hjemmene sine.

- De har ikke noe sted og gå. Det er heller ikke tilfluktsrom å søke tilflukt i, påpeker Fosse.

Søndag opplyste leger på Gazastripen at 485 palestinere er drept og 2.400 såret i løpet av en drøy uke. Blant dem er 80 barn. Siden israelske soldater krysset grensen lørdag kveld, er minst 23 palestinere drept, de fleste sivile.

Også en israelsk soldat skal være blant de drepte, ifølge TV-kanalen Al Jazeera.

- Vi kommer ikke til å dra herfra før vi får avløsing, sier Fosse.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy