Gaza delt i to

En palestinsk familie flykter inn mot Gaza by for å komme unna kampene mellom væpnede Hamas-medlemmer og israelske tropper søndag. Foto: AFP / Scanpix.
En palestinsk familie flykter inn mot Gaza by for å komme unna kampene mellom væpnede Hamas-medlemmer og israelske tropper søndag. Foto: AFP / Scanpix.

<pGazastripen delt i to av israelske bakkestyrker. Kampene fortsetter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge leger og helsepersonell stasjonert i Gaza skal minst 19 palestinere være drept siden bakkeoffensiven startet lørdag kveld. Tre av disse skal ifølge kildene være medlemmer av Hamas, mens resten er sivile.

Det melder den israelske avisen Haaretz søndag.

Israelske bakketropper gikk inn i Gaza lørdag kveld som en reaksjon på at væpnede palestinere skyter raketter mot den sørlige delen av Israel. Samtidig framholder de at målet med offensiven i denne omgang ikke er å styrte Hamas-regimet eller å okkupere det palestinske området.

Søndag opplyste leger på Gazastripen at 485 palestinere er drept og 2.400 såret i løpet av en drøy uke. Ifølge FN skal 25 prosent av de drepte være sivile, deriblant 80 barn. Siden israelske soldater krysset grensen lørdag kveld, er minst 23 palestinere drept, de fleste sivile, opplyser leger. Også en israelsk soldat skal være blant de drepte, ifølge TV-kanalen Al Jazeera.

Hamas hevder dessuten at gruppa har tatt to israelske soldater til fange, men israelske kilder sier de ikke har hørt at soldater er kidnappet og at de ikke tror på opplysningene.

Samtidig har væpnede palestinske grupper avfyrt flere hundre raketter mot Israel den siste uken, noe som har kostet fire mennesker livet.

Delt i to

Søndag morgen har israelske tropper delt Gazastripen i to. Ifølge palestinske kilder skal delingen av Gaza gå fra grensestasjonen Karni og til havet.

Målet med denne segmenteringen skal ifølge Jerusalem Post være å hindre flyten av mannskaper og utstyr, slik at slagkraften til Hamas-styrkene blir begrenset.

Søndag formiddag ble sentrum av Gaza by rammet av et israelsk granatangrep. Minst fem personer ble drept og 40 såret, opplyser helsepersonell.

Ifølge NTB og Reuters skjedde angrepet midt i et handlestrøk få timer etter at israelerne hadde tatt kontroll over hovedveiene både sør og nord for Gaza by. Gaza by ligger ved Middelhavet og har om lag en halv million innbyggere.

Harde kamper

En rekke palestinske familier har lagt på flukt i områdene der de israelske soldatene rykker fram. Lastebiler med barn, kvinner og eiendeler har forlatt et område 3 kilometer sør for Gaza by, der det tidligere lå en israelsk bosetning. Lastebilene er på vei sørover.

Det ble også meldt om harde kamper i Jabaliya og Beit Lahiya nord på Gazastripen.

Ifølge avisen Haaretz skal 30 israelske soldater så langt ha blitt skadet siden invasjonen startet.

Raketter

Hamas fortsetter samtidig å avfyre raketter mot Israel. Søndag ble det meldt om 25 angrep med raketter og granater mot det sørlige Israel. En kvinne ble lettere såret, opplyser en talsmann for det israelske militæret, ifølge NTB.

En rekke av verdens ledere henstiller partene om å slutte krigføringen og innføre våpenhvile umiddelbart.

Storbritannias statsminister Gordon Brown var blant dem som ba begge parter om å besinne seg. Han understreket at Hamas er nødt til å stanse rakettangrepene før israelere kan føle seg trygge og at våpensmuglingen til Gaza må stanses. Samtidig sa han at det nå er skapt et «svært farlig øyeblikk» i konflikten i Midtøsten.

Fordømmer

Jordan og Egypt fordømte søndag den israelske bakkeoffensiven på Gazastripen.

De to landene er de eneste araberstatene som har inngått fredsavtaler med Israel. Men søndag rettet de kraftig kritikk mot den israelske krigføringen. De to landene reagerer også kraftig på at landene i FNs sikkerhetsråd lørdag ikke greide å bli enige om en resolusjon om våpenhvile på grunn av USAs motstand.

Sikkerhetsrådets taushet blir tolket som et grønt lys for Israel, mener Egypts utenriksminister Ahmed Abul Gheit.

President Hosni Mubarak fremholder at Egypt vil gi Israel ansvaret for alle sivile palestinere som blir drept under offensiven. Han advarer også mot konsekvensene som invasjonen vil kunne få.

Også Jordans kong Abdullah mener ansvaret nå må legges på Israel. I en telefonsamtale med Midtøsten-utsendingen Tony Blair skal han ha sagt at Israel ikke vil kunne bli et trygt land ved hjelp av aggresjon.

Israel ser imidlertid ikke ut til å ville vike så lenge Hamas fortsetter å avfyre raketter. Offensiven vil bli utvidet og forsterket hvis nødvendig, lød budskapet fra Israels forsvarsminister Ehud Barak søndag.

Personvernpolicy