Fast kjøregodtgjørelse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange får en viss sum i året for å ha egen bil. Det fungerer slik at du får en del skattefritt, og en del som lønn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Les mer om kjøregodtgjørelse

Kjøregodtgjørelse
Les mer.

Kalkulator kjøregodtgjørelse
Her kan du regne ut hva du kan få i skattefri kjøregodtgjørelse i løpet av året. Kalkulatoren beregner også overskudd og skatt hvis du får en fast kjøregodtgjørelse.

Hvis du ikke kjører noe i yrket, vil hele beløpet være skattpliktig. Kjører du for eksempel 3.000 km kan du få 11.700 kroner skattefritt. Får du totalt 50.000 kroner i året, vil 38.300 kroner bli ført som lønn. Dette kommer på toppen av inntekten, og vil bli beskattet med den marginalskatten du har.

Dette kan du beregne med kjøregodgjørelekalkulatoren.

Regler for beregning av distansen

Følgende beregningsmåte er oppgitt i avtalen:

  1. Når utgangs- og endepunkt for reisen er egen bolig beregnes kilometergodtgjørelse for hele reisen.
  2. b) Når utgangs- og endepunkt for reisen er arbeidsstedet beregnes kilometergodtgjørelse fra arbeidsstedet og tilbake til arbeidsstedet. For reisen tur/retur egen bolig kan det tilstås kilometergodtgjørelse for inntil 20 km hver vei.
  3. Når utgangspunkt for reisen er egen bolig og endepunkt arbeidsstedet, beregnes ordinær kilometergodtgjørelse for hele reisen. For reisen fra arbeidsstedet og til egen bolig kan det tilstås kilometergodtgjørelse for inntil 20 km. Etter samtykke kan det der det er rimeligst for staten tilstås kjøregodtgjørelse tilsvarende kilometersatsen for egen bil for visse reiser der arbeidstakeren ikke er med i bilen. Dette gjelder reiser tur/retur flyplass og lignende der arbeidstakeren blir kjørt/hentet. Vedkommende som står for transporten blir i slike tilfeller ikke omfattet av denne særavtalen.

Dokumentasjonskrav

Det er visse dokumentasjonskrav i forbindelse med utbetalt kjøregodtgjørelse. Reiseregningen må minst inneholde følgende opplysninger:

  • arbeidstakers navn, adresse og underskrift,
  • dato for avreise og hjemkomst for hver yrkes‑/tjenestereise,
  • formålet med reisen,
  • fremstilling av reiseruten med angivelse av lokal kjøring på oppdragstedet og årsaken til eventuelle omkjøringer og
  • totalt utkjørt distanse på grunnlag av bilens kilometerteller (eventuelt trip-teller) ved begynnelsen og slutten av hver yrkes‑/tjenestereise.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.