Ulike signaler fra EU om Gaza

<pMens Frankrike fordømmer den israelske bakkeoffensiven, mener Tsjekkia at invasjonen på Gazastripen er av «defensiv» karakter. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Paris (NTB-Reuters): EU ser ut til å være splittet i sin Midtøsten-strategi.

Uttalelsene kom idet en tsjekkisk-ledet EU-delegasjon og Frankrikes president Nicolas Sarkozy var på vei til Midtøsten i et forsøk på å få i stand en våpenhvile.

Tsjekkia overtok ved årsskiftet EUs formannskap etter Frankrike, og den fremstående EU-delegasjonen ledes av landets utenriksminister Karel Schwarzenberg.

Ut mot Tsjekkia

Palestinerne reagerer sterkt på uttalelsen som den tsjekkiske talsmannen Jiri Potuznik kom med lørdag, der han gjør det klart at Tsjekkia anser israelernes handlinger for å være defensive, ikke offensive.

- Dette er en ondskapsfull aggresjon mot vårt folk. Verdenssamfunnet må ikke være stille. Denne holdningen fortjener fordømmelse, sier palestinernes sjefforhandler Saeb Erekat i en kommentar til den tsjekkiske uttalelsen.

Han er en nær medarbeider til president Mahmoud Abbas, som leder den palestinske selvstyremyndigheten på Vestbredden. Selv om Abbas og hans tilhengere er sterkt kritisk til Hamas' styre på Gazastripen, er fordømmelsen av Israels krigføring nå svært sterk.

Britene

Også fra britisk hold ser det ut til å være skepsis mot tsjekkernes måte å fremstille konflikten på.

- Dette er ikke holdningen til den britiske regjeringen, sier en anonym regjeringskilde til nyhetsbyrået Reuters.

Både Frankrike og Storbritannia har bedt både Israel og Hamas om å stanse krigshandlingene. Frankrike har også kalt den israelske bakkeoffensiven for en farlig militær opptrapping.

Personvernpolicy