De blodige kampene fortsetter

Israelske soldater og stridsvogner var natt til lørdag i kamp flere steder nord på Gazastripen. Foto: REUTERS/Baz Ratner / SCANPIX.
Israelske soldater og stridsvogner var natt til lørdag i kamp flere steder nord på Gazastripen. Foto: REUTERS/Baz Ratner / SCANPIX.

<pSporlys farget nattehimmelen, og kraftige eksplosjoner rystet høyhus i Gaza by da israelske soldater kjempet seg fram gjennom Hamas' territorium tidlig søndag morgen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gaza by (NTB-AFP-AP): Israel bombet mål på Gazastripen både fra bakke, luft og sjø. Det kom rapporter om sammenstøt flere steder, og de hardeste kampene skal ha vært i og rundt byen Jabaliya.

Israel satte inn stridsvogner, mens Hamas svarte med bombekastere og veibomber.

Et brennende lagringsanlegg for naturgass lyste opp nattehimmelen ved byen Beit Lahiya, kort etter at soldater utstyrt med nattbriller marsjerte over grensa fra Israel.

Marsjerte mot den Israelske ambassaden

Sårede soldater

30 israelske soldater er blitt såret i kampene, to av dem alvorlig, ifølge en uttalelse fra hæren. Hamas hevder på sin side at ni israelske soldater er drept.

En kilde i den israelske hæren hevder flere titall palestinske geriljakrigere har falt i kampene, men dette er ikke bekreftet fra andre kilder.

På grunn av stadige trefninger er det umulig for palestinske ambulanser å komme fram til slagmarken, hvor mange av Hamas' krigere ligger med store skader.

Palestinsk helsepersonell forteller at også flere sivile er blitt drept. En kvinne, hennes sønn og hennes far skal ha blitt drept da en bombekastergranat traff huset hvor de bodde.

Propaganda

Israelske jagerfly av typen F-16 gjennomførte flere angrep natt til søndag, mens marineskip i Middelhavet skjøt mot mål langs kysten av Gazastripen.

De to partene i konflikten slåss ikke kun med våpen, men utkjemper også en propagandakrig. Israel har flere ganger klart å bryte inn i Hamas' egne TV- og radiosendinger.

- Hamas-lederne lyver til dere og gjemmer seg på sykehus, sa en stemme midt i et program på den islamistiske bevegelsens radiokanal natt til søndag.

Samtidig truer Hamas med at Gaza vil bli en «gravplass» for de framrykkende soldatene.

- Dere kom som rotter, uttalte en representant for bevegelsen kort etter at de første soldatene hadde krysset grensa til Gazastripen.

Ingen okkupasjon

Politiske ledere i Israel sier militæroperasjonen er en reaksjon på at væpnede palestinere skyter raketter mot den sørlige delen av Israel. Samtidig framholder de at målet med offensiven i denne omgang ikke er å styrte Hamas-regimet eller å okkupere det palestinske området.

Siden de første luftangrepene begynte for en uke siden, er over 460 palestinere blitt drept, ifølge palestinske kilder. Samtidig har væpnede palestinske grupper avfyrt flere hundre raketter mot Israel den siste uken, noe som har kostet fire mennesker livet. (©NTB)

Personvernpolicy