- Bakmenn kan tjene stort

GÅR I SKJUL: Denne type åpenlys prostitusjon vil det trolig bli mindre av. Men markedet for menneskehandel vil være tilstede, ifølge erfaringer fra Sverige. Foto: Scanpix.
GÅR I SKJUL: Denne type åpenlys prostitusjon vil det trolig bli mindre av. Men markedet for menneskehandel vil være tilstede, ifølge erfaringer fra Sverige. Foto: Scanpix.

<pSexkjøpsloven kan gjøre menneskehandel mer lukrativt for enkelte menneskehandlere, ifølge svensk rapport.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag trådte den norske loven mot sexkjøp i verk, og gatene i de store byene er allered begynt å tømmes for prostituerte.

Et av regjeringens motiver for forbudet er å hindre menneskehandel.

I nabolandet Sverige har kjøp av sex vært forbudt i nesten ti år. Det finnes ingen fullstendig kartlegging av prostitusjonen siden loven kom i 1999, men den åpne gateprostitusjonen har gått merkbart ned i de fleste svenskene byene.

Samtidig fortsetter prostitusjonen i det skjulte og Sverige er fortsatt et attraktivt sted for kriminelle grupper som tvinger kvinner i prostitusjon. Det viser en fersk rapport fra Det svenske Brottsforebyggande rådet (Brå).

«Sverige er ett land med etterspørsel etter seksuelle tjenester og er dermed mottaker av det tilbud som tilgangen gir. Fra et markedsperspektiv er derfor Sverige attraktivt og utgjør en arena for etablering av illegale prostitusjonsvirksomheter med kvinner som gjenstand for menneskehandel,» heter det i rapporten.

Nye muligheter

En av forfatterne av rapporten, forsker Lars Korsell ved Brå, tror sexkjøpsloven har åpnet nye muligheter for bakmenn som kjenner markedets behov.

- Det finnes mennesker som er villig til å betale for sex, og kjøperne er ressursterke personer. Selv om forbudet minsker tilførselen, skaper det også muligheter for å tjene penger for de som svarer markedets behov, sier Korsell til ABC Nyheter.

Totalt 1650 svensker er anmeldt for å kjøpt sex siden forbudet kom. Risikoen for å bli tatt har også ført til at kundene setter større krav til diskresjon.

Mens de svenskene kundene i undersøkelsen er imot sexkjøpsloven, er de klare på sin avsky mot menneskeshandel.

- Jeg tror svenske og norske menn er like mye imot menneskehandel. Vi vil ikke bli innblandet i dette. Nå er det sånn at annonser som lukter menneskehandel er dårlig for forretningene.

Nettverk bak

- Kundene vil gjerne se det slik at de prostituerte er egne entrepenører. I menneskehandel ser man for seg kvinner som er bundet fast. Men det er synlig slaveri, og vi har kommet fram til at det ikke er slik. Det er mye mer subtilt. Tvang kan også være av psykologisk art, sier Korsell.

Han tror bakmennene dermed er avhengig av å bruke mer ressurser på å «markedsføre» tilbudet som frivillig.

Sexkjøpsloven gjør det også nødvendig med flere leiligheter for å hindre å bli oppdaget. I nettverket som står bak er det også drosjesjåfører, hoteller, barer, personer som tar bilder og formidler leiligheter.

- Man ønsker å få det til å se ut som om kvinnene er frie entreprønører, selv om det står menneskehandlere bak. Når du skal sette opp en bedrift, få tak i leiligheter og annonsere på internett krever det ressurser og kontakter, sier Korsell.

300 gateprostituerte

Han råder norske myndigheter til å prioritere å gå etter de som står bak menneskehandelen.

- Hvis jeg skulle gitt norske myndigheter ett råd, vil det være at politiet kartlegger nettverkene gjennom for eksempel telefonavlytting. I Sverige har man særskilte enheter i politiet som følger med på hva som skjer. De går også inn på hjemmesider og tar kontakt. Det vanskeliggjør etablering og gjør at norske menn kjenner at det er viss risiko, sier Korsell.

Nesten ti år etter det svenske forbudet er det klart at antal sexkjøp på gateplan er gått ned.

Ifølge den svenske Socialstyrelsen er det rundt 300 gateprostituerte til sammen i de store byene Stockholm, Malmö og Göteborg.

- Norge kan lære av Sverige

Hvor mange som markedsfører seksuelle tjenester på internett, på hoteller, barer og massasjeinstitutter er høyst uklart.

Lars Korsell tror erfaringene fra Sverige vil være gull verdt verdt for norske myndigheter.

- Jeg tror Norge kan dra nytte av erfaringene fra Sverige. Det finnes et problem med denne type lovgivning, og det er at det mye politikk involvert. De som var imot forbudet sexhandelen, vil gjerne se fordeler med forbudet. De som har mer liberalt syn har en motsatt vurdering av forbudet, sier Korsell.

Alt i alt tror han kampen mot menneskehandel har blitt lettere med sexkjøpsloven i Sverige.

- Jeg tror at sexkjøpsloven har flere fordeler enn ulemper. Den gjør det vanskeligere å debutere som prostituert. Du mister det laveste trinnet, som er gateprostitusjonen. Det er også vanskeligere å etablerer seg som prostituert, sier Korsell.

Personvernpolicy