EUs presidentskap: - Dette er selvforsvar

EUs presidentskap: - Dette er selvforsvar
EUs presidentskap: - Dette er selvforsvar

<pIsraels bakkeoperasjon er en forsvarshandling, mener EUs tsjekkiske formannskap. Jonas Gahr Støre stiller seg uforstående til uttalelsen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– For øyeblikket, i lys av de siste dagenes hendelser, tolker vi dette som en defensiv, ikke offensiv, handling, sier Jiri Potuznik, som er talsmann for EUs tsjekkiske formannskap.

- Ikke representativ

Utenriksminister Jonas Gahr Støre slår hardt tilbake mot EUs presidentskap.

- Jeg har en annen tilnærming. Jeg har vanskelig for å se at uttalelsen er representativ for EUs presidentskap, sier Støre til VG Nett.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er sterkt bekymret for sivilbefolkningen på den tett befolkede og isolerte Gazastripen etter Israels inntog med bakkestyrker lørdag.

– Dette er en dramatisk opptrapping av konflikten. Norge tar sterkt avstand fra en krigføring som medfører store sivile lidelser, og ber om at troppene trekkes ut umiddelbart, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

- Ett offer: sivilbefolkningen

Utenriksministeren har lørdag vært i dialog med både egen regjering og kolleger i andre land om situasjonen. De krever stans i voldshandlingene fra begge parter.

– Hamas må for sin del umiddelbart innstille rakettutskytningene mot Israel. Krigføringen som nå utvikler seg har ett offer; sivilbefolkningen på begge sider. Det finnes ingen militær løsning på denne konflikten. Sikkerhetsrådet og regionale aktører må samle seg om et entydig krav om stopp i de militære kamphandlingene og et opplegg for en varig fredsløsning.

Israelske bakkestyrker gikk lørdag kveld inn på Gazastripen. Fire israelere og minst 446 palestinere er drept etter at Israel startet en militæroffensiv i området som svar på rakettangrep fra væpnede palestinere.

Søndag reiser en EU-delegasjon, ledet av Tsjekkias utenriksminister Karel Schwatzenberg, til regionen. (©NTB)

Personvernpolicy