- Det er et helvete her nå

Den norske legen Mads Gilbert beskriver situasjonen på Gaza som «et helvete». Han sier det strømmer på med skadde palestinere. Foto: Scanpix.
Den norske legen Mads Gilbert beskriver situasjonen på Gaza som «et helvete». Han sier det strømmer på med skadde palestinere. Foto: Scanpix.

<p- Det strømmer inn ødelagte mennesker i en stri strøm her nå, sier den norske legen Mads Gilbert, som befinner seg i Gaza.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mads Gilbert har sammen med legen Erik Fosse jobbet på akuttmottaket på Shifa-sykehuset i Gaza for organisasjonen NORWAC siden onsdag.

- Strømmer inn med skadde

På telefon med ABC Nyheter beskriver han situasjonen som «et helvete».

- Det er et helvete her nå, og det strømmer inn med skadde. Det er som i Beirut i 1982, og vi har fått inn 50 skadde på to timer. Vi fikk inn 22 fra den ene moskeen som ble bombet tidligere i dag, og fire av disse var barn.

- Vi har også fått inn en familie på åtte. Det var tre barn på to, fem og åtte år, hvor femåringen er svært alvorlig skadet.

Kontrollert kaos

Han hevder at totalt antall drepte kommer til å passere 500 i løpet av lørdagen, samtidig som det tallet på skadde kommer til å komme opp i over 2.500.

Gilbert befinner seg på intensivavdelingen mens han snakker med ABC Nyheter. Han beskriver tilstanden der som «et kontrollert kaos».

- Og god krigsmedisin er nettopp et kontrollert kaos. Vi har 100 helsearbeidere her som jobber på spreng. Fra her jeg står nå ser jeg åtte personer som alle har kommet inn de siste timene, og som har helt ferske skader. Akkurat nå står jeg ved siden av en gutt på 13 som har fått en stor hjerneskade. Han er hjernedød og kommer til å dø i løpet av kort tid.

Mangler utstyr

Sykehuset fikk tilkjørt en del utstyr fredag, men har begrenset med utstyr til å ta seg av de skadde.

- Vi har en del utstyr, men vi mangler mye. Vi mangler reservedeler og overvåkingsutstyr. I tillegg er mye av utstyret her gammelt.

Gilbert sier at alle vinduene på sykehuset er knust etter kamper og bombing, og at det er iskaldt på sykehuset.

- Vi vet at de har bombet elektrisitetsverk. Vi vet ikke når vi mister strømmen, og vi har svært lite brennstoff til å drive aggregater, sier han.

Uaktuelt å stikke av

Han slår fast at det er uaktuelt å forlate Gaza.

- Vi blir! Når 1,5 millioner palestinere holder ut, så skal vi klare det også. Hvordan skal vi kunne stikke av, som er omtrent de eneste vestlige som har sluppet inn. Israel har lukket grensene for pressen, og vi rapporterer til presse over hele verden om det som skjer her.

Personvernpolicy