Firmabil

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å ha tilgang på firmabil er en skattepliktig fordel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor mye du bruker firmabilen har ingen betydning. Bruker du den i det hele tatt er du fullt ut skattepliktig. Eneste unntaket er hvis kjøretøyet er helt uegnet å bruke privat.

Det er bilens nypris inkludert alt utstyr som avgjør hvor mye firmabilen koster deg. Beskatningen skjer ved at det beregnes et påslag i inntekten. Dette påslaget er i 2012 på 30 prosent av bilens listepris inntil 270.600 kroner (266.300 kroner i 2011), og 20 prosent av den overskytende verdien.

Firmabil deler av året

Hvis du har hatt firmabil bare deler av året, skal du bare beskattes for de månedene du har hatt firmabilen. Du beskattes for hele påbegynte måneder. Får du den i slutten av måneden får du full skatt for denne måneden.

En måned ekstra vil normalt koste mer enn 3.000 kroner. Det kan derfor lønne seg å vente til den 1. i måneden før du tar i bruk firmabilen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rabatt for alder og kjørelengde

Hvis bilen er mer enn tre år ved årets begynnelse, skal grunnlaget (nyprisen) settes til 75 prosent av full verdi.

Den lavere beskatningen skjer altså første skatteår etter at bilen er mer enn 36 måneder. Altså ikke fra den 37. måneden. Det er derfor viktig at bilen er registrert i desember i stedet for januar.

På en bil til 400.000 kroner blir inntektspåslaget 20.500 kroner lavere. Dette gir 8.960 kroner lavere skatt med en marginalskatt på 44,8 %.

Hvis du både kjører mer enn 40.000 km og har en bil som er eldre enn tre år, blir firmabilfordelen redusert til 56,25 % av opprinnelig beløp til det.

Rabatt for el-bil

På el-biler settes grunnlaget til 50 prosent av nybilprisen. Koster elbilen 200.000 kroner, blir dermed grunnlaget 100.000 kroner.

Ved en kombinasjon av høy kjørelengde og/eller alder over 3 år blir grunnlaget satt til 37,5 prosent av nybilprisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kalkulatorer:

Firmabilskatten 2011/2012

Firma- eller privateid bil

Sjekk lønns- og trekkoppgaven

Påslaget skal være ført inn i lønns- og trekkoppgaven fra arbeidsgiver. Sjekk at den stemmer med de tallene du finner under.

Sjekk også at du har fått korrekt beregningsgrunnlag hvis du har over tre år gammel il, eller elbil.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.