Sexhandelen har flyttet innendørs

Etter at forbudet mot sexkjøp inntrådte fra 1. januar ble den ellers så travle Kirkegata i Oslo helt tømt for prostituerte. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.
Etter at forbudet mot sexkjøp inntrådte fra 1. januar ble den ellers så travle Kirkegata i Oslo helt tømt for prostituerte. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.

<pForbudet mot sexkjøp fra 1. januar har rensket gatene i Oslo for synlig prostitusjon. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo/Molde (NTB-Kjell Herskedal): Noe av sexhandelen har flyttet innendørs, men mange utenlandske gateprostituerte har rett og slett forlatt Norge, tror politiet.

NTB har snakket med noen av politidistriktene som har hatt problemer med organisert menneskehandel/prostitusjon de siste årene. Så langt er ingen horekunder pågrepet i disse politidistriktene.

1.600 prostituerte

Politioverbetjent Øyvind Nordgaren ved Oslo politidistrikt sier til NTB at de nigerianske damene som har dominert horestrøket i Oslo, trolig har reist hjem eller til Danmark som ikke har forbud mot sexkjøp.

Nordgaren tror lovendringen vil føre til at det totale omfanget av sexhandel i Norge blir redusert, men han sier samtidig at en større del av sexhandelen nå trekker innendørs.

- De siste to årene har vi hatt mellom 1.500 og 1.600 prostituerte i Oslo til enhver tid. Vi regner med at halvparten av prostitusjonen har foregått på gata og den andre halvparten innendørs i 2008, sier Nordgaren.

Omfattende sexhandel

I tillegg til Oslo er det bare Bergen som har hatt gateprostituerte i Norge, men prostitusjon fra hotellrom og leiligheter er nokså vanlig i en rekke større og mellomstore norske byer.

- Vi har et prostitusjonsmiljø i Nord-Norge som betjenes av tilreisende kvinner både fra Nordvest-Russland og fra andre land, sier politioverbetjent Einar Pedersen som er leder av kriminalseksjonen hos politiet i Tromsø.

- I Tromsø har vi en god oversikt over prostitusjonen, som foregår i leiligheter og på hoteller. Vi har god kontakt med hotell- og restaurantbransjen, som har lite til overs for denne trafikken. Det vil kreve en viss innsats fra vår side for å overvåke denne trafikken. Vi skal legge opp strategien for dette arbeidet kommende mandag, sier Pedersen.

Kommer og går

I Trondheim har det i flere år foregått prostitusjon fra hotellrom og leiligheter. Gateprostitusjon har byen ikke hatt, ifølge politiførstebetjent Torstein Arntsen hos politiet i Trondheim.

Arntzen sier at prostitusjonen i byen er godt kartlagt. Politiet kjenner til mange av leilighetene der sexhandelen foregår.

I Bergen forsvant horene fra Strandkaien allerede to dager før det ble forbudt å kjøpe sex. Bergenspolitiet har, ifølge Bergens Tidende, opprettet en egen gruppe som skal følge opp forbudet mot sexkjøp aktivt. Men verken i Politidirektoratet eller hos politiet i Bergen var noen med ansvar for dette området på jobb de første dagene av 2009.

Politidirektør Ingelin Killengreen sa like før årsskiftet at det er viktig med handlekraft i startfasen for å statuere eksempler.'

STOP-gruppen

Sexkunder som blir tatt på fersken vil bli anmeldt, og tildelt bøter fra 10.000 kroner og oppover. STOP-gruppen i Oslo-politiet skal hjelpe andre distrikter med å utforme sine planer. Gruppen har i to år jobbet med menneskehandel- og halliksaker, og har planen klar for hovedstaden: Sivile spanere vil følge etter prostituerte og kunder fra strøket og forsøke å ta kundene på fersken.

Øyvind Nordgaren sier at STOP-gruppen blir et viktig redskap i arbeidet for å stanse inneprostitusjonen.

Innendørsmarkedet vil Oslo-politiet angripe ved å kartlegge leiligheter der det foregår salg av sex - gjennom å ringe på annonser og utgi seg for å være kunder.

Personvernpolicy