Bush gir Hamas all skyld

En av Hamas' ledere Nizar Rayyan begraves sammen med sin familie dagen etter at han ble drept i et israelsk luftangrep. Både Rayyans fire koner og åtte barn ble drept da en bombe traff familiens hus torsdag. Lørdag ble enda en Hamas-leder drept. (Foto: Reuters / Mohammed Salem / SCANPIX).
En av Hamas' ledere Nizar Rayyan begraves sammen med sin familie dagen etter at han ble drept i et israelsk luftangrep. Både Rayyans fire koner og åtte barn ble drept da en bombe traff familiens hus torsdag. Lørdag ble enda en Hamas-leder drept. (Foto: Reuters / Mohammed Salem / SCANPIX).

<pUSAs president George W. Bush legger all skyld på Hamas for situasjonen på Gazastripen. Frykten for et israelsk bakkeangrep øker.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jerusalem (NTB-AFP-Reuters): - Dette nylige voldsutbruddet ble satt i gang av Hamas, en palestinsk terrorgruppe som støttes av Iran og Syria som ber om Israels ødeleggelse, sa Bush i sin ukentlig radiotale lørdag.

Det er første gang Bush kommenterer situasjonen på Gazastripen, der over 430 mennesker er drept og 2.000 såret i israelske luftangrep den siste uken.

Bush sier også at han jobber for å oppnå en våpenhvile som skal overvåkes av internasjonale observatører, men det forutsetter at Hamas tar første skritt og stanser rakettangrepene mot Israel.

Samtidig ber Bush andre internasjonale aktører om å presse Hamas til å slutte med terrorvirksomhet, og å støtte andre palestinske ledere, som president Mahmoud Abbas, som leder selvstyremyndigheten på Vestbredden.

Også talsmann for Det hvite hus Gordon Johndroe har uttalt seg om konflikten. I praksis gir han Israel frie hender til å sende soldater inn på Gazastripen.

- Dette er Israels avgjørelse, sa Johndroe da han på en pressekonferanse fredag ble spurt om en bakkeoperasjon kan rettferdiggjøres.

Hamas-leder drept

Lørdag ble nok en Hamas-leder, Abu Zakaria al-Jamal, drept. Den israelske bombingen ødela også en skole nord på Gazastripen. Ifølge Israel ble skolen brukt som skjulested for Hamas-medlemmer.

De fleste sentrale Hamas-skikkelsene har søkt tilflukt på skjulte gjemmesteder for å unngå målrettede israelske angrep.

Selv om de israelske angrepene har gjort stor skade, er det ingenting som tyder på at Hamas vil gi opp. Dermed øker også frykten for et israelsk bakkeangrep.

Hamas' øverste leder, Khaled Meshaal, som lever i eksil i Damaskus, hevder at Israel er dømt til å tape et slikt angrep.

- Vi er klare for utfordringen, denne kampen ble tvunget på oss, og vi er overbevist om at vi vil vinne fordi vi har gjort våre forberedelser, sier Meshaal.

Spesialsoldater

En gruppe israelske spesialsoldater skal lørdag ha forsøkt å ta seg inn i Gazastripen, men ble slått tilbake, ifølge en talsmann for Hamas.

Sammenstøtet skal ha funnet sted øst for Gaza by. Hamas-medlemmene avfyrte flere bombekastergranater, mens israelerne svarte med å skyte med håndvåpen. Ingen personer ble såret i skuddvekslingen, ifølge talsmannen.

En talsmann for den israelske hæren sier på sin side at israelske bakkestyrker ikke har krysset grensa mot Gazastripen siden luftangrepene begynte for en uke siden.

Over 430 drept

Tusenvis av israelske soldater står nå oppstilt ved grensen til det palestinske området, og det er ingenting som tyder på at Israel vil avslutte angrepene med det første.

Av de over 430 drepte palestinerne er over en firedel sivile, ifølge FN-organisasjoner. En palestinsk menneskerettsgruppe sier at så mange som 40 prosent av de drepte er sivile.

Flere FN-organisasjoner er dypt bekymret for situasjonen i det tett befolkede området. De israelske angrepene har forårsaket store ødeleggelser på infrastruktur, veier og offentlige bygninger.

Om lag 250.000 av de 1,5 millioner innbyggerne har ingen strøm, og vann- og kloakksystemet er svært begrenset.

Hver dag blir 40 millioner liter kloakkvann dumpet rett i Middelhavet.

I gjennomsnitt blir det sluppet en bombe over området hvert 20. minutt, og det er verst om natten, melder nyhetsbyrået AFP.

Fire israelere er så langt drept av palestinske raketter.

Også lørdag ble det avfyrt flere raketter mot Israel, men ingen personer ble såret eller drept. (©NTB)

Personvernpolicy