Ny tid også for USA-Cuba

Barack Obama ønsker å sette seg ned med Cubas Raul Castro for å forsøke å finne løsninger som ville kunne forbedre forholdet mellom de to landene. Foto: Scanpix.
Barack Obama ønsker å sette seg ned med Cubas Raul Castro for å forsøke å finne løsninger som ville kunne forbedre forholdet mellom de to landene. Foto: Scanpix.

50 år etter Fidel Castros revolusjon kan forholdet til USA endelig bli normalt. Obama er gått langt i å love en ny tid i forholdet mellom USA og Cuba.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barack Obama inspirerte amerikanske velgere til å få nytt håp, og han ble valgt på løftet om forandring. Han tegnet et bilde av en mer samarbeidsvillig og forhandlingsvennlig amerikansk utenrikspolitikk, hvor historiske motsetninger og ideologiske skillelinjer ikke lenger skal få avgjøre det moderne USAs politikk.

Det første sted Obama kan iverksette det han lovet i valgkampen under slagordet «Løfter du kan stole på» er nettopp i forholdet til Cuba.

Under valgkampen var det nettopp forholdet til Cuba som kom til å definere Obamas nye utenrikspolitiske linje. Som svar på et spørsmål fra publikum svarte Obama han gjerne kunne tenke seg å sette seg ned med Cubas nye sterke mann, Raul Castro, for å forsøke å finne løsninger som ville kunne forbedre forholdet mellom de to land.

Obama ønsket i motsetning til den sittende president Bush (og republikanernes presidentkandidat John McCain), å snakke også med landets uvenner, ikke bare dets venner. Underforstått etter USAs invasjon av Irak, ville Obama heller løse konflikter ved hjelp av diplomati enn gjennom krig.

Fornye USAs diplomati

Dette ble videreført til at Obama kunne tenke seg å sette seg ned også med Irans sterke mann, og andre som USAs regjering har noe usnakket med. Dermed ble dette en karakteristikk av Obamas nye utenrikspolitikk, som oppsto etter et ønske om å møte Cubas nye leder, Raul Castro.

I Obamas valgprogram het det at «Obama og (visepresident) Biden vil fornye amerikansk diplomati slik at det kan møte det 21. århundres utfordringer. De vil gjenoppbygge våre allianser. Og de vil være villige til å møte representanter fra alle nasjoner, venn og fiende, for å fremme Amerikas interesser».

For 50 år siden rykket Fidel Castro inn i Havanna, styrtet den USA-vennlige president Batista og ble bestevenn med Sovjetunionen, samtidig som USAs president Eisenhower i lys av den kalde krigen så det sosialistiske eksperiment 145 kilometer utenfor Florida sørspiss som en dødelig trussel mot Amerikas demokrati.

Da de kubanske revolusjonslederne konfiskerte amerikansk eiendom på Cuba uten kompensasjon, blokkerte amerikanerne kubanske innskudd i amerikanske banker. Og landene nektet reisevirksomhet mellom de to landene. Kubanske flyktninger risikerte livet ved å forsøke å krysse Florida-stredet med småbåter og flåter.

Nederlag og kriser

I Kennedys tid som president opplevde USA, og særlig eksilkubanerne i Miami, et ydmykende nederlag i Bay of Pigs på Cuba i april 1961. Med støtte fra den amerikanske regjering og flyvåpen mislyktes de i en væpnet invasjon for å forsøke å skape en masseoppstand mot Castros regime.

Cubas egne militære styrker, trent og utrustet av Sovjetunionen, nedkjempet invasjonsgruppen i løpet av få dager. Dette førte til en forverring av forholdet mellom de to land, og USA opplevde at Cuba mer og mer ble en del av den kommunistiske, sovjetiske trussel mot den frie verden.

I oktober 1962 oppdaget amerikanerne at sovjetrusserne i samarbeid med kubanerne var i ferd med å utplassere kjernefysiske raketter på Cuba.

Krisen ble en konfrontasjon mellom president John Kennedy og den sovjetiske statsminister Nikita Khrusjtsjov, etter at et amerikansk spionfly av typen U2 den 14. oktober avslørte at rakettbaser var under bygging på Cuba.

Krisen ble løst to uker senere, den 28. oktober 1962, da Kennedy og FNs generalsekretær U Thant fikk til en avtale om at sovjetrusserne skulle demontere basene på Cuba mot at USA garanterte at de ikke skulle invadere Cuba. Samtidig garanterte amerikanerne i hemmelighet å trekke tilbake raketter at typen Jupiter og Thor fra baser i Tyrkia.

Ny generasjon får makten

Dette er historie. Revolusjonen på Cuba skjedde for 50 år siden. President Eisenhower innførte den økonomiske blokaden i 1959/60. Invasjonen i Bay of Pigs fant sted i 1961, Cuba-krisen i 1962.

Den påtroppende president Barack Obama var ikke født da revolusjonen kom, heller ikke da de første delene av blokaden ble innført.

I år vil det være en ny generasjon som overtar makten i Washington. I Havanna er det ikke noen ny generasjon som har overtatt, men Fidels yngre bror som nå er øverste leder, kan virke som en mer pragmatisk leder. Kommunismen er ikke lenger noen internasjonal politisk ideologi som truer frihet og demokrati, og etter Sovjetunionens fall i 1989-90 har Cuba gått glipp av støtte i størrelsesorden 10-15 milliarder kroner per år.

Ønsker normalisering

Det amerikanske folk ønsker å normalisere sitt forhold til Cuba. Det tyder i hvert fall forskjellige meningsmålinger på, blant annet en måling som AP står bak og som viste at 62 prosent ønsker gjenopptagelse av diplomatiske forbindelser med Havana, mens bare 30 prosent var imot. Et langt mindre flertall, 48 mot 40 prosent, ønsker også at USAs økonomiske boikott av Cuba skal oppheves.

I sitt valgprogram sier Obama om Cuba: Vi vil tillate enhver form for reisevirksomhet mellom USA og Cuba, samt oversendelse av penger fra eksilkubanere i USA hjem til sine familier på Cuba. Obama og Biden vil benytte "konsekvent og prinsippfast diplomati" for å få den nye regjeringen i Havanna til å ta vesentlige skritt i retning demokrati, blant annet å løslate alle politiske fanger i landet. Da vil USA ta skritt til å normalisere forholdet og redusere boikotten som har preget relasjonene mellom de to land i 50 år.

Propagandautfall

I dag er det ingen krig mellom USA og Cuba, unntatt enkelte propagandautfall over Florida-stredet. Men Castro-brødrene kan glede seg over at når president Bush nå går av i USA, er han den tiende amerikanske presidenten som har måttet akseptere at revolusjonen fortsetter på Cuba og at en Castro har makten i Havanna.

Obama vil sannsynligvis bli en langt sterkere motstander enn de foregående 10 presidentene Castro-brødrene har sett i Det hvite hus. Den kubanske befolkning har lav gjennomsnittsalder, de er overveiende mørke i huden, mange av dem av blandingsrase som Obama, og den 47 år gamle, progressive Obama representerer derfor en langt mer attraktiv leder enn noen annen i Washington.

Sannsynligvis er Obama mer attraktiv for kubanerne enn noen annen politiker også i Havanna, hvor avtroppende leder er 82 år gammel og påtroppende leder er 77 år gammel. Begge er hvite og tilhører så åpenbart forrige, ikke dagens, generasjon.

Interesse for Cuba

Overgangen fra Fidel til Raul Castro har utløst en hektisk aktivitet blant andre statsledere overfor Cuba. I løpet av de siste månedene har presidentene i Brasil, Kina og Russland vært på besøk i Havanna, og alle har lovet samarbeid og øket økonomisk støtte til kubanerne. I tillegg har Venezuelas president Hugo Chavez hyppig uttrykt sitt ønske om å støtte Cubas fortsatte revolusjon og landets motstand mot USA. I forrige måned ble Cuba for øvrig medlem av Rio Group, som er en diplomatisk organisasjon som består av nasjonalstater i Latin-Amerika og i det karibiske området. Og i oktober i fjor opprettet EU formelle relasjoner med Cuba.

På grunn av de siste årenes passivitet i Washington, eller Clinton- og Bush-regjeringenes konsentrasjon om andre interesser, oppgaver og problemer, har USA latt sitt forhold til Cuba flyte. Nå er sjansen der. Obama kommer med invitasjoner til samråd og samarbeid. Og den nye Castro kan være realistisk nok til å forstå at under gjensidig respekt og ordnede forhold, er det mer naturlig for Cuba, med sin store kubanske befolkning i Miami, å knytte sin videre utvikling til USA, enn til andre stormakter som Russland og Kina.

Trenger forandring

Havannas gatebilde preges i dag av amerikanske biler fra 1950-årene. USAs politikk overfor Cuba er like gammel. Mens gatebildet kan ha godt av en visuell fornyelse, trenger politikken en ny giv preget av håp og framtidstro.

Framfor alt trenger USAs forhold til Cuba forandring, og det er det løftet Obama vant valget på. Sannsynligvis var hans løfter om åpenhet overfor Cuba en viktig del av grunnen til at han vant den viktige kampen om Florida.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:31 Mann i 30-årene døde etter trafikkulykke i Målselv17:24 Hospitalskip på plass i New York17:22 Indisk guru var «superspreder» - 40.000 indere satt i karantene17:10 Svenskene bedt om ikke å reise i påsken16:58 Nakstad: Altfor tidlig å senke skuldrene16:12 Regjeringen gjør det enklere å få sosialhjelp16:10 Bedre luftkvalitet i finske byer15:48 Massepermitteringer fra teatrene15:47 Jente falt ned skrent – kjørt til sykehus15:46 Coronaviruset har krevd over 25.000 liv i Europa15:45 Anslag: Budsjettet svekkes med nesten 200 milliarder15:01 Saudi-Arabia øker oljeeksporten15:01 OL får førsterett – friidretts-VM utsettes til 202214:27 Bodø: Død mann funnet i havet14:27 Barcelona-stjernene kutter lønnen med 70 prosent14:02 Benzema med syrlig stikk til Giroud14:01 Bryants håndkle dro inn hundretusener13:51 Savnet isklatrer i Rjukan fortsatt ikke funnet13:45 Hevdet seg coronasmittet: tatt med hasj og piller13:45 Twitter fjerner meldinger fra Brasils president13:38 Sommer-OL starter 23. juli 202113:37 Soldater og politi drept i Afghanistan12:48 Stord lufthavn kansellerer alle rutefly til og fra Oslo12:47 Helsetopp i Stockholm: – Stormen tiltar i styrke12:29 Coronasmittet Frp-topp brøt isolasjonen og la det ut på Facebook: – Ekstremt uklokt11:57 I USA smitter også coronaviruset valgkampen11:40 Grande fortsetter som Venstre-leder fram til høsten11:33 NFF vurderer tre overgangsvinduer i 202011:31 Juventus med aksjehopp etter spillernes lønnskutt11:30 Tyske økonomer spår økonomisk nedgang11:05 Tolletaten øker grensekontrollen langs kysten11:05 Fører frigjort etter kollisjon med tankbil10:49 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge10:34 FN: Coronaviruset kan rasere utviklingsland10:33 Rana opphever krav om karantene etter reise innad i Nord-Norge10:33 Phuket stenger resten av Thailand ute10:31 Over 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:04 Kane åpner for å forlate Tottenham10:03 Oslo Børs faller videre10:03 Kjempeoppslutning om undersøkelse om smitteveier09:48 NVE ber kommunene forberede seg på flom09:44 Britisk lord langer ut mot norsk hvalfangst09:38 En halv million i bot til oppdrettsselskap09:20 Senatorer granskes etter aksjesalg09:19 Antall coronasmittede i Japan har økt kraftig etter OL-utsettelsen08:53 EasyJet setter alle sine fly på bakken08:44 Kollektivtrafikken i Norge kan stanse opp08:25 Fire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04 Ikke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03 UD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02 Laveste oljepris siden 200307:59 Intensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18 To amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49 Bursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot 202306:46 Kritisk for countrylegenden John Prine06:46 Velfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29 Haaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25 Dette skjer i dag06:03 Venter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38 Dette skjedde i natt05:35 Operasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30 Støre ber samfunnets sterkeste om å ta ansvar05:30 Biden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18 4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00 Over 40 prosent av verdens befolkning er i coronakarantene05:00 SV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:37 Nord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35 Ferjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49 Bolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av corona03:47 Trump tror ikke lenger på en rask viruskamp i USA03:02 Michelin-restauranter vil ha fritak fra moms og arbeidsgiveravgift02:47 Virussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:17 Garasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54 Hurtigtest godkjent i USA01:19 Regjeringen vil ha krav om relevant masterutdanning i barnevernet01:12 Anbefaler ikke å skille coronasyk mor og nyfødt baby23:55 Tørre forhold og vind ga mange branner i helga22:22 Aukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19 Erik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53 Farmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37 92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35 Trump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03 Uvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46 Folk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02 Helsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59 Coronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39 Eksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11 Seksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57 Frida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54 Boris til britene: Det blir verre18:48 Enighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41 756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38 Mæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36 Ambulansefly styrtet i Filippinene18:35 Orbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36 Pelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33 Frykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58 Gareth løper maraton i sin egen hage16:39 Letingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag
Siste nytt
17:31NorgeMann i 30-årene døde etter trafikkulykke i Målselv17:24Helse og livsstilHospitalskip på plass i New York17:22Helse og livsstilIndisk guru var «superspreder» - 40.000 indere satt i karantene17:10Helse og livsstilSvenskene bedt om ikke å reise i påsken16:58Helse og livsstilNakstad: Altfor tidlig å senke skuldrene16:12PengerRegjeringen gjør det enklere å få sosialhjelp16:10VerdenBedre luftkvalitet i finske byer15:48KulturMassepermitteringer fra teatrene15:47NorgeJente falt ned skrent – kjørt til sykehus15:46Helse og livsstilCoronaviruset har krevd over 25.000 liv i Europa15:45PolitikkAnslag: Budsjettet svekkes med nesten 200 milliarder15:01PengerSaudi-Arabia øker oljeeksporten15:01SportOL får førsterett – friidretts-VM utsettes til 202214:27NorgeBodø: Død mann funnet i havet14:27SportBarcelona-stjernene kutter lønnen med 70 prosent14:02SportBenzema med syrlig stikk til Giroud14:01SportBryants håndkle dro inn hundretusener13:51NorgeSavnet isklatrer i Rjukan fortsatt ikke funnet13:45NorgeHevdet seg coronasmittet: tatt med hasj og piller13:45PolitikkTwitter fjerner meldinger fra Brasils president13:38SportSommer-OL starter 23. juli 202113:37VerdenSoldater og politi drept i Afghanistan12:48ReiseStord lufthavn kansellerer alle rutefly til og fra Oslo12:47Helse og livsstilHelsetopp i Stockholm: – Stormen tiltar i styrke12:29PolitikkCoronasmittet Frp-topp brøt isolasjonen og la det ut på Facebook: – Ekstremt uklokt11:57StemmerI USA smitter også coronaviruset valgkampen11:40PolitikkGrande fortsetter som Venstre-leder fram til høsten11:33SportNFF vurderer tre overgangsvinduer i 202011:31SportJuventus med aksjehopp etter spillernes lønnskutt11:30PengerTyske økonomer spår økonomisk nedgang11:05NorgeTolletaten øker grensekontrollen langs kysten11:05NorgeFører frigjort etter kollisjon med tankbil10:49NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge10:34Helse og livsstilFN: Coronaviruset kan rasere utviklingsland10:33NorgeRana opphever krav om karantene etter reise innad i Nord-Norge10:33ReisePhuket stenger resten av Thailand ute10:31PengerOver 300.000 har søkt om dagpenger siden 12. mars10:04SportKane åpner for å forlate Tottenham10:03PengerOslo Børs faller videre10:03Helse og livsstilKjempeoppslutning om undersøkelse om smitteveier09:48NorgeNVE ber kommunene forberede seg på flom09:44VerdenBritisk lord langer ut mot norsk hvalfangst09:38PengerEn halv million i bot til oppdrettsselskap09:20PengerSenatorer granskes etter aksjesalg09:19SportAntall coronasmittede i Japan har økt kraftig etter OL-utsettelsen08:53ReiseEasyJet setter alle sine fly på bakken08:44NorgeKollektivtrafikken i Norge kan stanse opp08:25NorgeFire pågrepet etter påsatt bilbrann i Oslo08:04SportIkke optimistisk med tanke på Hegerberg-comeback08:03NorgeUD: Geriljagruppe i Colombia erklærer våpenhvile08:02PengerLaveste oljepris siden 200307:59Helse og livsstilIntensivkapasiteten på Ahus er nesten sprengt07:18KulturTo amerikanske musikere døde etter coronasmitte06:49SportBursdagsfeiring for Lunde (40): Sikter mot 202306:46KulturKritisk for countrylegenden John Prine06:46Helse og livsstilVelfersdstatsforkjemper: Tiltakene har gått for langt06:29SportHaaland og lagkameratene tilbake på treningsfeltet06:25NorgeDette skjer i dag06:03VerdenVenter stor streik blant sykepleiere i Papua Ny-Guinea05:38NorgeDette skjedde i natt05:35KulturOperasanger Plácido Domingo innlagt på sykehus05:30PolitikkStøre ber samfunnets sterkeste om å ta ansvar05:30PolitikkBiden leder fortsatt over Trump på ny måling05:18Norge4.227 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 12505:03KulturTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan05:00Helse og livsstilOver 40 prosent av verdens befolkning er i coronakarantene05:00PolitikkSV savner krisehjelp til de mest sårbare barna04:37VerdenNord-Korea testet rakettutskytingssystem04:35NorgeFerjesambandet Langevåg – Buavåg innstilt etter grunnstøting03:49PengerBolsonaro: – Brasils økonomi kan ikke stoppes av corona03:47VerdenTrump tror ikke lenger på en rask viruskamp i USA03:02PengerMichelin-restauranter vil ha fritak fra moms og arbeidsgiveravgift02:47NorgeVirussituasjonen kan føre til digital rekonstruksjon av drapsforsøk i Trondheim02:17NorgeGarasjebrann i Oslo – minst 30 personer evakuert01:54Helse og livsstilHurtigtest godkjent i USA01:19NorgeRegjeringen vil ha krav om relevant masterutdanning i barnevernet01:12Helse og livsstilAnbefaler ikke å skille coronasyk mor og nyfødt baby23:55NorgeTørre forhold og vind ga mange branner i helga22:22SportAukland-brødrene og Joar Thele gikk 516 kilometer på ski22:19KulturErik Alfred Tesaker vant «Farmen Kjendis»21:53KulturFarmen kjendis: Mimir (33) slått ut før finalen21:37Norge92 beboere i boligblokk i Oslo overført til hotell etter coronasmitte21:35VerdenTrump nekter å betale for sikkerheten til Harry og Meghan21:03NorgeUvær stenger fortsatt fjelloverganger20:46PengerFolk bekymrer seg like mye for økonomien som for helsen20:02Helse og livsstilHelsedirektøren: Den jevne stigningen betyr at tiltakene virker19:59Helse og livsstilCoronapasient døde på Diakonhjemmet i Oslo19:39MakroøkonomiEksperter: Ikke ta av Oljefondet - la seddelpressa gå for å skaffe krisemilliarder19:11LivetSeksualisert siden hun var ti – med morens tillatelse18:57SportFrida Karlsson misfornøyd tross seier over Johaug: – En drittsesong18:54PolitikkBoris til britene: Det blir verre18:48Helse og livsstilEnighet om lokale karanteneregler – til slutt18:41Helse og livsstil756 coronadødsfall i Italia siste døgn18:38ReisenyheterMæland oppfordrer til norgesferie i sommer18:36VerdenAmbulansefly styrtet i Filippinene18:35PolitikkOrbán med overraskende demokrati-garanti under corona-unntakslov17:36Helse og livsstilPelosi: Trumps benektelse av corona koster liv17:33Helse og livsstilFrykter hundre tusen coronadødsfall i USA16:58VerdenGareth løper maraton i sin egen hage16:39NorgeLetingen etter antatt omkommet isklatrer gjenopptas mandag
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus