Meny

Bilkostnader

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kalkulatoren hjelper deg til å beregne de årlige utgiftene på bilen. Her får du beregnet bilens reelle kostnad.
Se også

Bilkostnader
Les mer om bilkostnader.

Bilkalkulatorer
Her finner du alle bilkalkulatorene på ABC Penger.

Kalkulatoroversikt
Her finner du en oversikt over alle kalkulatorene på ABC Penger.

Den tar utgangspunkt i en gitt kjørelengde (forhåndsinnlagt med 15.000 km). Du legger inn de faste kostnadskomponentene på bilen i tallkolonnen til venstre.

Du kan justere bilkostnadene ved å endre tallene under «Endring per 1.000 km».

Årsavgiften er fast for ett år av gangen, og justeres hvert år. For de fleste personbilene er årsavgiften 2.885 kroner. For dieseldrevne uten partikkelfilter er årsavgiften 3.360 kroner.

Rentekostnaden er helt individuell. Du har også en rentekostnad selv om du har finansiert hele bilen med egenkapital. Det er de tapte renteinntektene som er din rentekostnad. Ofte er det en kombinasjon av tapte renteinntekter og renteutgifter. Det er den effektive renten på renteutgiftene du skal bruke.

Forsikringskostnaden vet du best selv fordi du får regning på den. Den øker noe med økt kjørelengde. Hvor mye den øker med avhenger av bonusen din. Ved 70 % bonus kan du regne med ca. 0,15 øre per 1.000 kilometer.

Dekk kan du sette en gjennomsnittlig kostnad på 2.000 kroner per år. Marginalt øker dekk-kostnaden med ca. 0,1 øre per 1.000 kilometer.

Olje dekkes ofte via service og vedlikehold. Hvis du kjøper olje separat kan du bruke 750 kroner i året. Marginaløkning per 1.000 kilometer kan du sette til fire øre.

Vask, rekvisita og lignende er småkostnader utover service og reparasjoner. Dette er typisk vask og diverse rekvisita du kjøper til bilen.

Drivstoffkostnader varierer kraftig i løpet av året. Her må man bare legge inn en forutsetning for hva man tror gjennomsnittsprisen blir for året.

Verdifallet (eller avskrivning) er ikke en kostnad du må betale som en utgift, men må selvfølgelig tas hensyn til. Dette er den største kostnaden du har på bilen. Verdifallet er i de aller fleste tilfellene størst det første året. Det gjelder både nye biler og bruktbiler. Hvis du kjøper bruktbil må du også legge til omregistreringsavgift til bilens pris, noe som gjør at verdifallet blir større. Hvor langt du kjører har også betydning for hvor stort verdifallet blir. Dette er det ikke lagt inn noe automatikk for. Dette må vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Les mer om kostnader ved bilhold her.

  
 
 Kjørelengde - km  
 Drivstoff-forbruk - mil 
 Drivstoffpris - kr per liter 
 Bilens pris/verdi  
 Egenkapital  
 Kostnad egenkapital  
 Kostnad lån  
 Bonusprosent  
   Endring per 
   1.000 km 
 Årsavgift  
 Forsikring  
 Olje  
 Dekk  
 Vask, rekvisita og lignende  
 Service og reparasjoner  
 Verdifall 1. år  
 Verdifall 2. år  
 Verdifall 3. år  
    
 Første års kostnader:  
 Årsavgift  
 Drivstoff  
 Rentekostnad  
 Forsikring  
 Olje  
 Dekk  
 Vask, rekvisita og lignende  
 Service og reparasjoner  
 Verdifall 1. år  
 Kostnad 1. år  
 
 3 års kostnader: 
 Totalkostnad 3 år  
 Gjennomsnitt per år  
   

Kalkulatoren er utviklet av Smarte Penger.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus