Ingen utenlandsk presse på Gazastripen

Ingen utenlandsk presse på Gazastripen
Ingen utenlandsk presse på Gazastripen

<pTo norske leger må fungere som informasjonsbyrå på Gazastripen siden det ikke fins internasjonal presse der som kan fortelle utenverdenen om hva som skjer.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gaza/Oslo (NTB-Nils Myklebost): – Vi fungerer nærmest som et nyhetsbyrå her. Vi er blitt intervjuet av en lang rekke utenlandske medier, inkludert ABC, BBC, Al Jazeera og fransk TV, sier Erik Fosse på telefon til NTB fra sykehuset i Gaza by.

– Men det er stort sett lokale journalister med ferdiglagde spørsmål, og vi er ikke oppsøkende journalister som kan reise rundt og finne ut hva som skjer ut over det vi ser på sykehuset, sier han.

Eneste utlendinger

– Hittil har vi vært de eneste utlendingene her, og dermed er det ikke flere utenlandske vitner. Det virker som Israel har fått aksept for at Gaza skal være hermetisk lukket og at det ikke skal være vitner til det de gjør, sier han.

– Pressen burde vært her og sett med egne øyne. I stedet blir et helt folk stigmatisert mens Israel bomber i vei, sier han.

Fosse og Mads Gilbert tok seg inn i Gaza fra Egypt for få dager siden og arbeider nå på sykehuset i Gaza by. Det er også fem egyptiske leger på sykehuset, og fredag fikk de selskap av et team fra Leger uten grenser.

En plan om at de skulle reise rundt for å inspisere situasjonen på andre sykehus på Gazastripen, ble avlyst av sikkerhetsgrunner. Sykehusledelsen sa det var for farlig og de kunne ikke risikere at noe skjedde med de norske legene.

– For farlig

Gazastripen har vært nærmest hermetisk lukket for utenlandske journalister i mange måneder, men Israels charge d’affaires i Oslo, Aviad Ivri, sier at israelsk høyesterett så sent som torsdag åpnet for at en mindre gruppe internasjonale korrespondenter får reise inn, kanskje allerede fredag.

Ivri ber om å bli trodd på sitt ord når han sier det er sikkerhetsgrunner som ligger bak når Israel ikke slipper journalister inn i Gaza.

– Når det er kamper, har vi også ansvaret for utlendinger i kampsonen. Den blir derfor erklært som et lukket militært område. Men trass i det, og for at verden skal få informasjon, åpner vi opp for en gruppe på åtte utenlandske journalister, sier han til NTB.

Personvernpolicy