EU griper ikke inn i gasskrangel

EU griper ikke inn i gasskrangel
EU griper ikke inn i gasskrangel

<pEU kommer ikke til å gripe inn i gasskonflikten mellom Russland og Ukraina så lenge gassen kommer som den skal til Europa.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta

EU er svært avhengig av russisk gass. Om lag en firedel av EUs naturgass kommer fra Russland, det meste via ledninger gjennom Ukraina.

Dagens krise ligner på krisen i 2005 og 2006, som førte til at Gazprom kuttet leveransene til Ukraina. Det førte igjen til at Ukraina forsynte seg av den gassen som var ment for Europa, som på sin side førte til gassmangel i EU.

I år har imidlertid ukrainske og europeiske myndigheter sagt at de har bygget opp reserver som skal holde hele vinteren.

- Konflikten er et bilateralt problem, sier en talsmann for den tsjekkiske regjeringen, som torsdag overtok formannskapet i EU.

- En inngripen blir først aktuelt hvis gassleveransene til Europa blir påvirket, sier talsmann Jiri Potuznik.

Den russiske energigiganten Gazprom stengte torsdag gassleveransene til Ukraina etter at den gamle leveranseavtalen hadde utløpt. Ukraina og Gazprom har ikke klart å bli enige om en ny avtale, blant annet strides de om prisnivået og gammel gjeld.

Europa er helt avhengig av russisk gass, og ledningene som transporterer gassen til det europeiske markedet, går gjennom Ukraina.

EU følger nøye med på gassleveransene, men foreløpig er det ingen av de europeiske mottakerlandene som har meldt om nedgang i gasstrømmen. (©NTB)

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy