Sex Pistols ble etterforsket

Sex Pistols anno 1977. Fra venstre: Sid Vicious, Johnny Rotten, Paul Cook og Steve Jones. Foto: Virgin Records/AP/Scanpix.
Sex Pistols anno 1977. Fra venstre: Sid Vicious, Johnny Rotten, Paul Cook og Steve Jones. Foto: Virgin Records/AP/Scanpix.

<pI en frigitt rapport avsløres det at Sex Pistols ble etterforsket i 1978.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I nylig frigitte dokumenter kommer det frem at irsk politi etterforsket Sex Pistols i 1978. Årsaken var at det britiske punkbandet ble regnet som en trussel mot Irland og landets katolske moralverdier, skriver The Guardian.

På sitt første (og for så vidt også eneste) studioalbum «Never Mind The Bollocks, Here's The Sex Pistols», som ble utgitt i 1977, raste Sex Pistols mot sin dronning og kalte henne leder av et fascistregime («God Save The Queen»), og krevde anarki i Storbritannia («Anarchy In The U.K.»).

Bekymret for punkrevolusjonen

I dokumenter som de irske myndighetene har hemmeligholdt frem til nå kommer det frem at den irske staten var svært bekymret for at punkrevolusjonen skulle slå rot i det svært katolske landet. Irske politimyndigheter skal ha gjort dette for å beskytte landet mot innflytelsen bandet kunne, men likevel skulle få.

«Never Mind the Bollocks, Here's The Sex Pistols», det omstridte albumet punkerne ble etterforsket for.«Never Mind the Bollocks, Here's The Sex Pistols», det omstridte albumet punkerne ble etterforsket for.

I en tid da IRA intensiverte sine terroraksjoner og drap, rettet Garda Síochána (irske politimyndigheter, eller «den irske fredens voktere» som de også kalles) sin oppmerksomhet mot Johnny Rotten, Sid Vicious, Steve Jones og Paul Cook og salget av Sex Pistols' første album.

Streng sensur

I dokumentene som nå er frigitt, kommer det frem at myndighetene blant annet reagerte sterk på albumtittelen «Never Mind the Bollocks, Here's The Sex Pistols», og hvordan den kunne påvirke Irlands en gang så strenge sensurlovverk. Etterforskerne mente også at albumets tittel var et brudd mot markedsføringsloven på den tiden.

Den irske staten fulgte likevel ikke opp ved å forby salg og markedsføring av albumet. Ikke lenge etter den irske etterforskningen, måtte Virgin Records, plateselskapet som ga ut albumet, forsvare seg i britisk rett fordi albumet var blitt anmeldt fra flere hold.


Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Retrohue her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden

Personvernpolicy