- Raketter kan treffe atomanlegg

INNEN REKKEVIDDE: Atomanlegget i Dimona antas å være stedet der israelerne lagrer sine atomvåpen. Arkivfoto: Scanpix.
INNEN REKKEVIDDE: Atomanlegget i Dimona antas å være stedet der israelerne lagrer sine atomvåpen. Arkivfoto: Scanpix.

<pIsraelsk etterretning frykter nye langtrekkende Hamas-raketter skal treffe topphemmelig atomanlegg i Dimona.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge britiske The Times har israelsk etterretning blitt tatt på senga av nye raketter med større rekkevidde enn det man har trodd Hamas har hatt tilgang på. Frykten er nå at rakettene kan nå helt til Dimona, der Israels topphemmelige atomanlegg ligger.

Nyheten kommer samtidig som stadig flere israelske byer blir lagt øde fordi innbyggerne flykter utenfor rekkevidden til Hamas sine raketter. I byen Beersheba har så mange som 40 prosent av innbyggerne valgt å flykte. Det samme er tilfelle i en rekke israelske byer, som inntil nå har blitt regnet som trygge.

Mislykkes med målet

De israelske flyangrepene har fulgt en overbyggende strategi, der målet har vært å slå ut utskytningsrampene som Hamas har brukt til å sende stadig flere raketter inn i Israel. Denne strategien sies nå å ha mislyktes. Ikke bare har rakettangrepene fortsatt, men rakettene som brukes har vist seg å være mer treffsikre og ha lengre rekkevidde enn før.

GRAD: Forsvarsminister Ehud Barak besøkte nyttårsaften et boliger i Beersheba som ble truffet av Grad-raketter. Foto: Scanpix.GRAD: Forsvarsminister Ehud Barak besøkte nyttårsaften et boliger i Beersheba som ble truffet av Grad-raketter. Foto: Scanpix.

Hamas har fått hendene sine på nye Grad-raketter, som har erstattet de hjemmelagde Qassam-rakettene. Man tror at de nye rakettene har blitt smuglet inn via de tallrike tunnelene som strekker seg fra Gaza og inn i blant annet Egypt.

Israelsk etterretning frykter at Hamas også har fått tak i dusinvis av de iransk-lagde Fajr-3-rakettene. Disse våpnene har enda større rekkevidde enn Grad-rakettene og er også kraftigere enn de rakettene man så langt har fryktet.

Gullsmeden Limor Brina (40) i Beersheba sier til The Times at hun frykter Hamas skal få tak i stadig mer avanserte raketter, og han tviler ikke på at de vil bruke dem.

Rømmer byene

TRUFFET: Palestinske menn tar skadene etter israelske flyangrep i øyesyn. Foto: Scanpix.TRUFFET: Palestinske menn tar skadene etter israelske flyangrep i øyesyn. Foto: Scanpix.

- Kanskje Hamas vil få en stor gave fra Iran eller Hezbollah. Noen få raketter med lang rekkevidde, og de vil ikke være redde for å bruke dem er jeg redd, sier Brina til The Times.

Målet for de israelske styrkene har vært å slå ut rakettrampene på Gaza, men også å kaste Hamas fra makten. Inntil det målet er nådd vil svært mange israelere i byene rundt Gaza pakke koffertene sine og søke tilflukt i Jerusalem og Tel Aviv.

Så langt har mer enn 400 mennesker mistet livet i angrepene mot Gazastripen. Da det israelske flyvåpenet startet sine bomberaid 27. desember var det to års etterretningsarbeid som ble satt ut live. De første angrepene ble utført av mer enn 50 jagerfly som fløy inn over Gaza fra sjøsiden. I løpet av tre minutter og 40 sekunder slo man til mot 50 utvalgte mål. I løpet av de seks dagene etter det har man flydd hele 600 oppdrag, mens man stadig har måttet bli mer oppfinnsomme for å finne nye mål, skriver Jerusalem Post.

Jakter Hamas-ledere

DREPT: Nizar Rayyan ble drept i et bombeangrep torsdag. Foto: Scanpix.DREPT: Nizar Rayyan ble drept i et bombeangrep torsdag. Foto: Scanpix.

Torsdag gikk bombingen over i en ny fase. Da begynte luftvåpenet med bombingen av hjemmene til kjente Hamas-ledere. Det første målet i denne delen av bombingen var Nizar Rayyan. Rayyan, to av hans fire koner og fire av hans 12 sønner ble drept i angrepet mot huset hans. Det israelske flyvåpenet slapp en ett tonns bombe mot huset, som rett og slett ble jevnet med jorden.

I løpet av de nærmeste dagene vil man trolig se stadig flere angrep mot Hamas-ledere i hele Gaza.

Slipper inn journalister

Hittil har det vært helt umulig for internasjonale presse å komme seg inn i Gaza. Nå har en israelsk domstol bestemt at 12 journalister skal slippes inn i det krigsherjede området. – Alt for lite, sier journalistene selv.

Det var israelsk høyesterett som måtte komme med en kraftig henstilling til regjeringen for å få sluppet de 12 journalistene inn, melder Jerusalem Post. Ifølge Foreign Press Association i Tel Aviv er antallet alt for lavt for å sikre en god nyhetsdekning.

- Vi har bedt om at høyesterett støtter vårt krav om å slippe inn flere enn de åtte journalistene regjeringen opprinnelig hadde sagt ja til. 12 er fortsatt et altfor lavt tall, sier Glenys Sugarman ved det internasjonale presseforbundet i Israel.

- Stoler ikke på journalistene

F-16: Et israelsk jagerfly på tokt over Gazastripen. Foto: Scanpix.F-16: Et israelsk jagerfly på tokt over Gazastripen. Foto: Scanpix.

Israelske myndigheter stengte hele Gaza for internasjonal presse da kampene begynte for en knapp uke siden. Hittil har de ikke vært villig til å slippe internasjonale journalister inn, noe journalistene selv mener fører til en uholdbar nyhetsdekning av forholdene inne på Gazastripen.

- Vi mener at tallet regjeringen har kommet med ikke følger noen som helst form for logikk. Slik situasjonen er nå er vi alle prisgitt dekningen utført av palestinske journalister. Noen ganger er det ok, men andre ganger så fylles ikke de kravene man har til balansert journalistikk, sier Simon McGregor-Wood som er Midtøsten-korrespondent for amerikanske ABC News.

Den israelske regjeringen på sin side mener all vestig presse vil kunne kontrolleres av Hamas, og dermed ikke rapportere nyhetene på en rettferdig måte.

- Våre erfaringer fra krigen i Libanon, og måten den internasjonale pressen har oppført seg på i Gaza tidligere, forteller oss at Hamas kommer til å ha full kontroll på nyhetene som kommer ut fra Gazastripen, sier sjefen for regjeringens pressekontor, Danny Seaman.

Personvernpolicy