Uskiftet bo

Uskiftet bo betyr at den gjenlevende ektefellen kan utsette skifteoppgjøret. Den gjenlevende har da rett til å disponere over formuen nesten som om vedkommende hadde vært eier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begrensningene er blant annet at gjenlevende ikke kan gi bort fast eiendom uten samtykke fra alle arvingene etter avdøde.

Gjenlevende kan heller ikke sløse bort midlene, eller gi bort gaver som ikke står i forhold til boet. Men det skal mye til for å rammes av dette. I visse tilfeller kan også gjenlevende sitte med arvelaters særeie i uskiftet bo, dette må i så fall være bestemt i ektepakt.

Særkullsbarn

Hvis særkullsbarn (barn født utenfor ekteskap eller tidligere ekteskap) er med i bildet, er det en begrenset rett til å sitte i uskiftet bo. Særkullsbarn har krav på sin arv straks. Men de kan samtykke i at gjenlevende skal sitte i uskifte. Men det er fortsatt mulig å sitte i uskiftet bo med det som andre barn enn særkullsbarn skal arve.

Vær oppmerksom på at gjenlevende blir ansvarlig for avdødes gjeld. Derfor gjelder de samme forsiktighetsregler for lengstlevende ektefelle, som for de andre arvingene. Skaff deg oversikt over boet. Holdt din ektefelle noe skjult for deg? Dette skjer vel neppe i så mange tilfeller, men det er likevel lurt å skaffe seg en oversikt før man eventuelt bestemmer seg for å sitte i uskiftet bo.

Hvis den gjenlevende inngår et nytt ekteskap, faller retten til å sitte i uskiftet bo bort. Da behøves i så fall arvingenes samtykke.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.

Personvernpolicy