Dramatisk økning i antall unge trafikkdrepte

Dramatisk økning i antall unge trafikkdrepte
Dramatisk økning i antall unge trafikkdrepte

<pAntallet unge som omkom i trafikken, økte dramatisk i fjor. Ungdom med ferskt førerkort har 40 ganger høyere risiko enn gjennomsnittsbilisten for å kollidere eller kjøre utfor veien.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lys til ettertanke

Med minnemarkeringen «Lys til ettertanke» setter Trygg Trafikk søndag 4. januar søkelys på de altfor mange trafikkulykkene som skjer på veiene i Vestfold.

På en mørklagt E 18 gjennom Stokke kommune vil farten være satt ned til 30 km/t og et hav av lys vil møte forbikjørende: 15 lysende søyler skal minne bilistene om de altfor mange som ble drept på vestfoldveiene i 2008, opplyser Trygg Trafikk, Vestfold.

I alt 66 ungdommer i alderen 15 til 24 år mistet livet i trafikken i 2008. Det er 45 prosent flere enn året før. Over halvparten av ulykkene skjedde i helgen, viser foreløpige tall fra Trygg Trafikk.53 prosent av ungdomsulykkene i fjor var utforkjøringsulykker, mens det tilsvarende tallet for voksne var 30 prosent.

Én av fire

De siste tallene fra Trygg Trafikk viser at én av fire som dør i trafikkulykker, er mellom 15-24 år, samtidig som de bare utgjør 12,5 prosent av befolkningen. Gutter er langt mer utsatt enn jenter, og 55 prosent av ulykkene skjedde fredag, lørdag eller søndag - og svært mange av dem på sen kveld eller nattetid.

- Mer må gjøres for å forhindre at så mange unge liv går tapt i trafikken. Det viktig å opprettholde og forsterke det holdningsskapende arbeidet som gjøres overfor ungdom, sier Trygg Trafikks direktør Kari Sandberg.


- Økte bevilgninger


Sandberg er overbevist om at flere kontroller og mer synlig politi på veiene vil minske risikoen for ulykker, både blant ungdommer og andre trafikanter. Utrykningspolitiet bør få økt sine bevilgninger til kontrollvirksomhet, mener han.

Lys og blomster ved Bygdøy i Oslo der tre ungdommer omkom i mai. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.Lys og blomster ved Bygdøy i Oslo der tre ungdommer omkom i mai. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.

Trygg Trafikk-direktøren påpeker at ferske bilførere oftere gjør fatale feilvurderinger av fart i forhold til vei og føre og kjører av veien eller treffer et møtende kjøretøy.

Tallene viser klart at litt erfaring hjelper: - Allerede etter seks til ni måneder er risikoen kraftig redusert og evnen til å velge riktig fart og til å takle uventede situasjoner er langt bedre, påpeker Sandberg.


Vekst i antall dødsulykker


I alt mistet 255 personer livet i trafikken i 2008. Det er 22 (8 prosent) flere enn året før.

De fleste (170) omkom som bilførere eller passasjerer, viser den foreløpige oversikten fra Trygg Trafikk.

32 personer mistet livet som motorsyklister, fem kjørte moped da de omkom og ti sykkel. Antall omkomne fotgjengere var i fjor 30, mot 23 i 2007.

Ni barn under 15 år mistet livet i trafikkulykker i 2008. Fem var bilpassasjerer, to var fotgjengere, en omkom på moped og en på sykkel.


Flest i Hordaland og Hedmark


Hordaland og Hedmark har flest omkomne i 2008 med 23 trafikkdøde hver, mens Nord-Trøndelag har færrest med fem omkomne. Den verste utviklingen finner vi i Møre og Romsdal hvor 21 omkom i 2008, mot fem i 2007. I Oppland har 15 personer mistet livet, mot 28 i 2007.

19 personer omkom i desember i fjor, ifølge den foreløpige oversikten. I samme måned i 2007 var det foreløpige tallet 13. Dette steg med to, slik at det endelige tallet for omkomne i desembertrafikken 2007 endte på 15.

I gjennomsnitt de foregående fem år er 25 personer omkommet i veitrafikkulykker i desember måned.

Personvernpolicy